Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

„Attól tartunk, rosszabb lehet az idei influenzaszezon, ugyanis tavaly szinte teljesen kimaradt, mert nem volt jelenléti oktatás az iskolákban, az emberek otthon maradtak, maszkban közlekedtek. Nem alakult ki olyan immunitás, mint a megelőző években”

– mondta egy amerikai járványorvos. Bár tudományos adatokkal a fenti gondolatmenetet egyelőre nem támasztották alá, már tavaly is hasonló volt az általános vélekedés, az idei influenzaszezon közeledtével pedig még több szakember fogalmazza meg ezt a hipotézist.

A Slate-nek nyilatkozó amerikai orvosok szerint ez az erős gyanú még egy ok amellett, hogy mindenki felvegye az influenzaoltást, méghozzá minél korábban: a mindenféle korosztályt sújtó, egészséges gyerekek halálát is okozó hagyományos influenzavírus terjedését, lefolyását enyhíteni tudjuk vele, ami a koronavírus-megbetegedések által terhelt egészségügy miatt is fontos – mondják.

Ugyanezen az állásponton van Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzával foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlott az influenzaoltás, de a 65 év felettiek, a terhes nők, a kisgyermekek és az egyéb, krónikus betegséggel élők a legveszélyeztetettebbek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) útmutatása is arra ösztönöz: szerezzük be legkésőbb októberben az oltóanyagot.

Pár hete egy közlés és lektorálás előtt álló, a Pittsburghi Egyetemen készült tanulmány próbálta előrevetíteni az influenzajárvány alakulását, és eszerint a kisebb fokú immunitás miatt az Egyesült Államokban a szokásosnál 100-400 ezernél több influenzás beteg lehet idén. A drasztikus megugrást az tudná ellensúlyozni, ha jóval többen, akár másfélszer annyian adatnák be maguknak az éves influenza-védőoltást. 

Korábban magyar szakemberek is azt javasolták: aki teheti, oltassa be magát mindkét kórokozó elleni oltóanyaggal, akár egyszerre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ennek ellenére csak az elmúlt évekhez hasonló influenza elleni oltóanyag-felhasználással számol, ugyanis az ATV-vel október elején azt közölte: „az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1 300 000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre“.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig ingyen sem nagyon kellett a magyaroknak az influenzaoltás, vajon idén is így lesz?Itthon eddig is 3,5-4 millióan kaphatták volna meg ingyen a vakcinát, de csak nagyjából minden ötödik ember élt a lehetőséggel. Az idén más lehet a helyzet.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet influenza járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.