Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

„Attól tartunk, rosszabb lehet az idei influenzaszezon, ugyanis tavaly szinte teljesen kimaradt, mert nem volt jelenléti oktatás az iskolákban, az emberek otthon maradtak, maszkban közlekedtek. Nem alakult ki olyan immunitás, mint a megelőző években”

– mondta egy amerikai járványorvos. Bár tudományos adatokkal a fenti gondolatmenetet egyelőre nem támasztották alá, már tavaly is hasonló volt az általános vélekedés, az idei influenzaszezon közeledtével pedig még több szakember fogalmazza meg ezt a hipotézist.

A Slate-nek nyilatkozó amerikai orvosok szerint ez az erős gyanú még egy ok amellett, hogy mindenki felvegye az influenzaoltást, méghozzá minél korábban: a mindenféle korosztályt sújtó, egészséges gyerekek halálát is okozó hagyományos influenzavírus terjedését, lefolyását enyhíteni tudjuk vele, ami a koronavírus-megbetegedések által terhelt egészségügy miatt is fontos – mondják.

Ugyanezen az állásponton van Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzával foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlott az influenzaoltás, de a 65 év felettiek, a terhes nők, a kisgyermekek és az egyéb, krónikus betegséggel élők a legveszélyeztetettebbek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) útmutatása is arra ösztönöz: szerezzük be legkésőbb októberben az oltóanyagot.

Pár hete egy közlés és lektorálás előtt álló, a Pittsburghi Egyetemen készült tanulmány próbálta előrevetíteni az influenzajárvány alakulását, és eszerint a kisebb fokú immunitás miatt az Egyesült Államokban a szokásosnál 100-400 ezernél több influenzás beteg lehet idén. A drasztikus megugrást az tudná ellensúlyozni, ha jóval többen, akár másfélszer annyian adatnák be maguknak az éves influenza-védőoltást. 

Korábban magyar szakemberek is azt javasolták: aki teheti, oltassa be magát mindkét kórokozó elleni oltóanyaggal, akár egyszerre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ennek ellenére csak az elmúlt évekhez hasonló influenza elleni oltóanyag-felhasználással számol, ugyanis az ATV-vel október elején azt közölte: „az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1 300 000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre“.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig ingyen sem nagyon kellett a magyaroknak az influenzaoltás, vajon idén is így lesz?Itthon eddig is 3,5-4 millióan kaphatták volna meg ingyen a vakcinát, de csak nagyjából minden ötödik ember élt a lehetőséggel. Az idén más lehet a helyzet.

 

Élet influenza járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2021. október 27. 10:03 Élet

Minőségi Újságírásért Díjat kapott a G7 energiaárak elszabadulásáról szóló cikksorozata

Megosztva Jandó Zoltán kollégánknak ítélte a szeptemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.

Avatar
2021. október 22. 14:49 Élet

A Kádár-kockák tengerében hogyan zöldülhetne a magyar épületállomány?

Évente több mint 100 ezer épületet kellene felújítani Magyarországon, hogy elérjük a karbonsemlegességi céljainkat, de mit is takar pontosan az, hogy zöld épület? - teszi fel a kérdést szakértő szerzőnk.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.