Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

„Attól tartunk, rosszabb lehet az idei influenzaszezon, ugyanis tavaly szinte teljesen kimaradt, mert nem volt jelenléti oktatás az iskolákban, az emberek otthon maradtak, maszkban közlekedtek. Nem alakult ki olyan immunitás, mint a megelőző években”

– mondta egy amerikai járványorvos. Bár tudományos adatokkal a fenti gondolatmenetet egyelőre nem támasztották alá, már tavaly is hasonló volt az általános vélekedés, az idei influenzaszezon közeledtével pedig még több szakember fogalmazza meg ezt a hipotézist.

A Slate-nek nyilatkozó amerikai orvosok szerint ez az erős gyanú még egy ok amellett, hogy mindenki felvegye az influenzaoltást, méghozzá minél korábban: a mindenféle korosztályt sújtó, egészséges gyerekek halálát is okozó hagyományos influenzavírus terjedését, lefolyását enyhíteni tudjuk vele, ami a koronavírus-megbetegedések által terhelt egészségügy miatt is fontos – mondják.

Ugyanezen az állásponton van Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzával foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlott az influenzaoltás, de a 65 év felettiek, a terhes nők, a kisgyermekek és az egyéb, krónikus betegséggel élők a legveszélyeztetettebbek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) útmutatása is arra ösztönöz: szerezzük be legkésőbb októberben az oltóanyagot.

Pár hete egy közlés és lektorálás előtt álló, a Pittsburghi Egyetemen készült tanulmány próbálta előrevetíteni az influenzajárvány alakulását, és eszerint a kisebb fokú immunitás miatt az Egyesült Államokban a szokásosnál 100-400 ezernél több influenzás beteg lehet idén. A drasztikus megugrást az tudná ellensúlyozni, ha jóval többen, akár másfélszer annyian adatnák be maguknak az éves influenza-védőoltást. 

Korábban magyar szakemberek is azt javasolták: aki teheti, oltassa be magát mindkét kórokozó elleni oltóanyaggal, akár egyszerre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ennek ellenére csak az elmúlt évekhez hasonló influenza elleni oltóanyag-felhasználással számol, ugyanis az ATV-vel október elején azt közölte: „az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1 300 000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre“.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig ingyen sem nagyon kellett a magyaroknak az influenzaoltás, vajon idén is így lesz?Itthon eddig is 3,5-4 millióan kaphatták volna meg ingyen a vakcinát, de csak nagyjából minden ötödik ember élt a lehetőséggel. Az idén más lehet a helyzet.

 

Élet influenza járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Katona Hajnalka
2022. július 31. 13:04 Élet

A nevelési stílus már nagyon fiatal korban befolyásolja a gyerekek képességeit

Jobb képességekkel rendelkeznek azok, akik gondoskodó nevelésben részesülnek, mint akik ridegben, és viselkedési probléma is kisebb eséllyel alakul ki náluk.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.