Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 12. 13:03 Élet

Akár 150 évig is élhetünk a tudomány mostani állása szerint

Az emberiség egyik legősibb kérdésével, nevezetesen az emberi szervezet elméleti maximális élettartamával kapcsolatban jutott új eredményekre egy szingapúri-orosz-amerikai kutatócsoport. Korábban közel 140 évre becsülték azt az időtartamot, ameddig legfeljebb egy ember élhet, a Conversationben bemutatott friss kutatás szerint azonban az emberi élet hossza akár 150 év is lehet.

A felmérés során több mint hetvenezer résztvevő vérképét elemezve jellemezték a fertőző és a testi eredetű betegségekkel szembeni ellenálló-képességüket, illetve annak gyengülését a kor előrehaladtával – a kutatás tehát a betegségekből való felépülés lehetőségei alapján következtetett arra, hogy meddig élhetünk. A számítások szerint az egészségi állapottól és a genetikai örökségtől elvonatkoztatva 150 év után válik teljesen védtelenné az emberi test a kórságok ellenében.

Ez az időtartam nagyjából 25 százalékkal hosszabb, mint a bizonyítottan a legtöbb évet élt Jeanne Calment 122 éves kora a halálakor, a Magyarországon születéskor várható átlagos élettartamnak pedig nagyjából a duplája. Ahhoz, hogy az elméletileg a rendelkezésünkre álló 150 évből minél többet végigélhessünk, a jó génállományon kívül szükség van a megfelelő táplálkozási és mozgási szokásokra, és élni kell az orvostudomány legmodernebb vívmányaival az összefoglaló szerint.

Az orvoslás fejlődése mellesleg a későbbiekben a mostani 150 éves becslést is kitolhatja, ami természetesen leginkább a fiatalok kilátásait érinti. És persze érdemes figyelembe venni, hogy más módszerek is léteznek a maximális élettartam becslésére: például bizonyos szervek korral járó leépülését vizsgálva és a biztosításmatematikában alkalmazott Gompertz-függvényre támaszkodva is készültek már hasonló célú számítások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak az észtek haladnak úgy nyugat felé, ahogy mi is szeretnénkA születéskor várható élettartam egész Európában ugyanabban az ütemben emelkedik, ami azt jelenti, hogy a lemaradt keleti országok nem zárkóznak fel - kivéve Észtországot.

Élet emberélet idősek születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Amikor nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett.

Tóth István György
2021. július 22. 06:46 Élet

Esélyeink a negyedik hullámmal szemben

Az oltással kapcsolatban passzívabbak a férfiak, a budapestiek és az alacsonyabb társadalmi státusúak. Egy részüket meg lehet győzni, csak nem plakátokkal.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.