Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 12. 13:03 Élet

Akár 150 évig is élhetünk a tudomány mostani állása szerint

Az emberiség egyik legősibb kérdésével, nevezetesen az emberi szervezet elméleti maximális élettartamával kapcsolatban jutott új eredményekre egy szingapúri-orosz-amerikai kutatócsoport. Korábban közel 140 évre becsülték azt az időtartamot, ameddig legfeljebb egy ember élhet, a Conversationben bemutatott friss kutatás szerint azonban az emberi élet hossza akár 150 év is lehet.

A felmérés során több mint hetvenezer résztvevő vérképét elemezve jellemezték a fertőző és a testi eredetű betegségekkel szembeni ellenálló-képességüket, illetve annak gyengülését a kor előrehaladtával – a kutatás tehát a betegségekből való felépülés lehetőségei alapján következtetett arra, hogy meddig élhetünk. A számítások szerint az egészségi állapottól és a genetikai örökségtől elvonatkoztatva 150 év után válik teljesen védtelenné az emberi test a kórságok ellenében.

Ez az időtartam nagyjából 25 százalékkal hosszabb, mint a bizonyítottan a legtöbb évet élt Jeanne Calment 122 éves kora a halálakor, a Magyarországon születéskor várható átlagos élettartamnak pedig nagyjából a duplája. Ahhoz, hogy az elméletileg a rendelkezésünkre álló 150 évből minél többet végigélhessünk, a jó génállományon kívül szükség van a megfelelő táplálkozási és mozgási szokásokra, és élni kell az orvostudomány legmodernebb vívmányaival az összefoglaló szerint.

Az orvoslás fejlődése mellesleg a későbbiekben a mostani 150 éves becslést is kitolhatja, ami természetesen leginkább a fiatalok kilátásait érinti. És persze érdemes figyelembe venni, hogy más módszerek is léteznek a maximális élettartam becslésére: például bizonyos szervek korral járó leépülését vizsgálva és a biztosításmatematikában alkalmazott Gompertz-függvényre támaszkodva is készültek már hasonló célú számítások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak az észtek haladnak úgy nyugat felé, ahogy mi is szeretnénkA születéskor várható élettartam egész Európában ugyanabban az ütemben emelkedik, ami azt jelenti, hogy a lemaradt keleti országok nem zárkóznak fel - kivéve Észtországot.

Élet emberélet idősek születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.