Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 2. 14:52 Adat, Világ

Csak az észtek haladnak úgy nyugat felé, ahogy mi is szeretnénk

Az életszínvonalat vagy a jólétet nem könnyű statisztikai módszerekkel mérni, és főleg nehéz egyetlen számsorhoz kötni, a születéskor várható élettartamot azonban általában egy olyan mutatónak fogadják el, amely utal annak állapotára vagy változására.

Bármilyen összetett ugyanis az életkörülményeket befolyásoló „mátrix”, az élettartam hosszabbodása végső soron arra utal, hogy általánosságban később romlik a lakosság egészségi állapota, vagy az időskori, sokszor krónikus betegségekkel tűzdelt életszakasz jobban menedzselhető.

Az Eurostat a napokban tette közzé a 2018-as adatokat, amelyek egy jó és egy kevésbé jó hírrel szolgálnak számunkra. A jó hír az, hogy ha az elmúlt húsz évet nézzük, akkor Magyarországon a születéskor várható élettartam 71,9 évről 76,2 évre nőtt. Ez már csak azért is fontos lehet nekünk, hiszen a legtöbben 65 éves koruk körül mennek nyugdíjba, és nem mindegy, hogy átlagosan 7 vagy 11 évet töltenek ott. (Igaz, 20 éve a nyugdíjkorhatár is alacsonyabb volt.)

Ezek azonban európai összehasonlításban nagyon alacsony mutatók. Tizennyolc éve csak négy kelet-európai államban volt rosszabb a helyzet, mint nálunk: Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Észtországban mértek alacsonyabb értéket.

Sajnos a mi szempontunkból 18 év alatt nem sok változás történt. Nem sikerült elmozdulni a lista aljáról, ugyanúgy négyen vannak mögöttünk: Észtország helyett most Litvániát előzzük meg minimális mértékben.

Az alábbi grafikonon az elmúlt 18 év változásait mutatjuk be, az egyes országok adatai külön-külön is láthatók (az egér mozgatásával alul). Az összkép azonban talán fontosabb nekünk: vastag pirossal kiemeltük Magyarországot, és jól látszik, hogy nincs felzárkózás, nemhogy Nyugat-Európához, de még Kelet-Európán belül sem. Pedig van egy jó példa arra, hogy ez nem lehetetlen: az észt adatokat vastag kékkel emeltük ki, és azonnal kitűnik, hogy mögülünk indulva el tudtak rugaszkodni a lista aljáról, és megközelítették a cseh szintet.

 

Adat Világ élettartam Észtország Európa Eurostat Magyarország születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

Az alacsony jövedelmű magyar háztartásokban a kiadások csaknem felét, a teljes lakosságnál pedig 40 százalékát tették ki 2015-ben a lakhatási költségek.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.

Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Áprilisban Magyarországon is érezhetővé vált, hogy valami nincs rendben az építőipari árakkal. Közel két éve nem mértek ekkora drágulást a szektorban.

Fontos

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.