Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 2. 14:52 Adat, Világ

Csak az észtek haladnak úgy nyugat felé, ahogy mi is szeretnénk

Az életszínvonalat vagy a jólétet nem könnyű statisztikai módszerekkel mérni, és főleg nehéz egyetlen számsorhoz kötni, a születéskor várható élettartamot azonban általában egy olyan mutatónak fogadják el, amely utal annak állapotára vagy változására.

Bármilyen összetett ugyanis az életkörülményeket befolyásoló „mátrix”, az élettartam hosszabbodása végső soron arra utal, hogy általánosságban később romlik a lakosság egészségi állapota, vagy az időskori, sokszor krónikus betegségekkel tűzdelt életszakasz jobban menedzselhető.

Az Eurostat a napokban tette közzé a 2018-as adatokat, amelyek egy jó és egy kevésbé jó hírrel szolgálnak számunkra. A jó hír az, hogy ha az elmúlt húsz évet nézzük, akkor Magyarországon a születéskor várható élettartam 71,9 évről 76,2 évre nőtt. Ez már csak azért is fontos lehet nekünk, hiszen a legtöbben 65 éves koruk körül mennek nyugdíjba, és nem mindegy, hogy átlagosan 7 vagy 11 évet töltenek ott. (Igaz, 20 éve a nyugdíjkorhatár is alacsonyabb volt.)

Ezek azonban európai összehasonlításban nagyon alacsony mutatók. Tizennyolc éve csak négy kelet-európai államban volt rosszabb a helyzet, mint nálunk: Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Észtországban mértek alacsonyabb értéket.

Sajnos a mi szempontunkból 18 év alatt nem sok változás történt. Nem sikerült elmozdulni a lista aljáról, ugyanúgy négyen vannak mögöttünk: Észtország helyett most Litvániát előzzük meg minimális mértékben.

Az alábbi grafikonon az elmúlt 18 év változásait mutatjuk be, az egyes országok adatai külön-külön is láthatók (az egér mozgatásával alul). Az összkép azonban talán fontosabb nekünk: vastag pirossal kiemeltük Magyarországot, és jól látszik, hogy nincs felzárkózás, nemhogy Nyugat-Európához, de még Kelet-Európán belül sem. Pedig van egy jó példa arra, hogy ez nem lehetetlen: az észt adatokat vastag kékkel emeltük ki, és azonnal kitűnik, hogy mögülünk indulva el tudtak rugaszkodni a lista aljáról, és megközelítették a cseh szintet.

 

Adat Világ élettartam Észtország Európa Eurostat Magyarország születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. május 20. 11:03 Adat, Pénz

A magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerint

Rekordszintet ért el a magyar ingatlanpiac túlárazottsága a jegybank új Lakáspiaci jelentése szerint, de attól mégsem tartanak, hogy túlfut a hitelezés, mint 2008 előtt.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Pálos Máté
2022. május 10. 04:22 Adat, Közélet

Egybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésével

Történelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.