Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 2. 14:52 Adat, Világ

Csak az észtek haladnak úgy nyugat felé, ahogy mi is szeretnénk

Az életszínvonalat vagy a jólétet nem könnyű statisztikai módszerekkel mérni, és főleg nehéz egyetlen számsorhoz kötni, a születéskor várható élettartamot azonban általában egy olyan mutatónak fogadják el, amely utal annak állapotára vagy változására.

Bármilyen összetett ugyanis az életkörülményeket befolyásoló „mátrix”, az élettartam hosszabbodása végső soron arra utal, hogy általánosságban később romlik a lakosság egészségi állapota, vagy az időskori, sokszor krónikus betegségekkel tűzdelt életszakasz jobban menedzselhető.

Az Eurostat a napokban tette közzé a 2018-as adatokat, amelyek egy jó és egy kevésbé jó hírrel szolgálnak számunkra. A jó hír az, hogy ha az elmúlt húsz évet nézzük, akkor Magyarországon a születéskor várható élettartam 71,9 évről 76,2 évre nőtt. Ez már csak azért is fontos lehet nekünk, hiszen a legtöbben 65 éves koruk körül mennek nyugdíjba, és nem mindegy, hogy átlagosan 7 vagy 11 évet töltenek ott. (Igaz, 20 éve a nyugdíjkorhatár is alacsonyabb volt.)

Ezek azonban európai összehasonlításban nagyon alacsony mutatók. Tizennyolc éve csak négy kelet-európai államban volt rosszabb a helyzet, mint nálunk: Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Észtországban mértek alacsonyabb értéket.

Sajnos a mi szempontunkból 18 év alatt nem sok változás történt. Nem sikerült elmozdulni a lista aljáról, ugyanúgy négyen vannak mögöttünk: Észtország helyett most Litvániát előzzük meg minimális mértékben.

Az alábbi grafikonon az elmúlt 18 év változásait mutatjuk be, az egyes országok adatai külön-külön is láthatók (az egér mozgatásával alul). Az összkép azonban talán fontosabb nekünk: vastag pirossal kiemeltük Magyarországot, és jól látszik, hogy nincs felzárkózás, nemhogy Nyugat-Európához, de még Kelet-Európán belül sem. Pedig van egy jó példa arra, hogy ez nem lehetetlen: az észt adatokat vastag kékkel emeltük ki, és azonnal kitűnik, hogy mögülünk indulva el tudtak rugaszkodni a lista aljáról, és megközelítették a cseh szintet.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ élettartam Észtország Európa Eurostat Magyarország születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.