Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. december 26. 12:05 Élet

Az ingyenes szolgáltatások többet érnek, mint hinnénk

Mindig is voltak olyan javak és szolgáltatások, amikhez ingyen jutnak hozzá az emberek, és a közgazdasággal szinte egyidős az a törekvés, hogy ezek értékét mérni lehessen. Ez nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás, egy új tanulmány az egyik lehetséges mérési módszert mutatta be, és ezen keresztül azt, hogy hogyan változott a brit emberek értékelése a kijárási tilalom hatására.

Diane Coyle és David Nguyen annak járt utána, hogy mennyire értékelik az emberek azokat a szolgáltatásokat, amik ingyen vannak. Ilyenek például a közparkok, de a Facebook vagy az online bankolás is. Azt kérdezték meg több mint 10 ezer brit lakostól, hogy mennyit kéne fizetni nekik, hogy ne használják a szolgáltatást (egy évig vagy egy hónapig).

Azért ezt a módszert használták, mert szerintük ez jobban megragadja a szolgáltatás hasznát, mint ha azt kérdeznék, hogy mennyit fizetnének érte. A korábbi kutatások megmutatták, hogy általában kevesebbet hajlandóak fizetni az emberek egy jelenleg ingyenes dologért, mint amennyit nekik kéne fizetni, hogy ne használják. Ez részben azért lehet, mivel a veszteséget nagyobb fájdalomnak élik meg az emberek, mint a nyereséget. Így amit kifizetnek, nagyobb hasznosságveszteséghez vezet, mint ha ugyanannyi összeget kapnánk. Ezt figyelembe véve a szerzők szerint a valós hasznosságot az méri, hogy mennyik kérnének azért, hogy ne használják a szolgáltatást.

Az értékelésen kívül azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy ki használja az egyes szolgáltatásokat. Nem meglepő módon az értékelés szorosan összefüggött azzal, hogy a lakosság hány százaléka használja az adott szolgáltatást. Amit szinte mindenki használt, az az online keresés, emailezés, ingyenes TV és online bankolás. Ebből adódóan ezeket értékelték a legmagasabbra.

Szinte az összes szolgáltatásnál az átlagos éves értékelés kevesebb, mint a havi átlagos értékelések tizenkétszerese. Ez azért van, mert minél távolabbi jövőben gondolkozunk, annál kevésbé érezzük hasznosnak a szolgáltatásokat, így folyamatosan csökken, hogy mennyit kérnénk azért, hogy ne használjuk.

Ami viszont még érdekesebb, hogy a legtöbb szolgáltatás értékelése a kutatáson belül meghaladta az egy főre jutó bevételét az adott szolgáltatásoknak. Tehát az eredmények szerint ezek nagyobb értéket teremtenek, mint amennyi bevételt szereznek vele a szolgáltatást nyújtó cégek.

Kihasználva a koronavírus miatti kijárási tilalmat az Egyesült Királyságban, a szerzők azt is meg tudták vizsgálni, hogy hogyan változott ezeknek a szolgáltatásoknak az értékelése és használata. Az eredeti kutatást februárban végezték, viszont a lezárások miatt májusban végeztek egy második felmérést, így kapták meg a lezárás hatását.

A Google Maps használata nyilvánvalóan csökkent, emellett a nyomtatott újságoké és a rádióé is. A leginkább az online bevásárlási felületek használata nőtt, továbbá a kommunikációs alkalmazásoké (Skype, Messenger, WhatsApp).

Mivel az értékelés szorosan együtt mozog a használattal, az utóbbi szolgáltatások értékelése nőtt a leginkább. Fontos kivétel viszont a közparkok haszna: annak ellenére, hogy kicsit még csökkent is a használatuk, nagyon felértékelődtek. Ez számunkra sem meglepő, hiszen a korlátozások óta nálunk is nagyon megnőtt a parkok, kirándulóhelyek kihasználtsága.

A kutatás fő tanulsága, hogy az ingyenes szolgáltatásoknak is fontos mérni a hasznát és az értékét, ami hosszú távon a szerzők szerint oda is vezethet, hogy egy módosított GDP-mérőszámot hozhatunk létre, ami a gazdaság valós értékét méri, és nem csak a piaci árral rendelkező javak és szolgáltatások számítanak majd bele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira megépítené a kormány az Új Nemzeti Galériát a Városligetbe, hogy 26-ról 72 milliárdra drágultMár 200 milliárd felett jár az öt éve kezdett Liget-projekt, amiből a Városligetben még egy múzeum sem épült meg. A menetrendszerű késés sem marad el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet facebook gdp kijárási korlátozás koronavírus szolgáltatások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.