Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 15. 10:27 Élet

Mesterséges intelligencia alkotja meg az új parfümöket már több cégnél is

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy az új, gyakran egyénre szabott illatok megalkotásával foglalkozó parfümőrök az utolsók között vannak, akiknek a munkáját kiválthatják a gépek, a jelek szerint azonban már ez is megoldható.

Ahogy a BBC írja, a hollandiai Bredában a ScenTronix egy „algoritmikus parfümüzletet” nyitott, ahol a mesterséges intelligencia segítségével bárki egyénre szabott illatokhoz juthat. Ehhez először olyan kérdésekre kell válaszolni, mint hogy milyen környezetben nőtt fel és hogyan látja saját szerepét az életben, majd hét percen belül el is készül ötféle parfüm 30 euróért cserébe. (És ha valamelyik megtetszik, nyilván nagyobb mennyiségben is lehet belőle vásárolni.)

A cég társalapítója elismeri, hogy sokan idegenkednek attól, hogy olyan parfümért fizessenek, amelyet előtte értelemszerűen nem tudnak megszagolni. Ezen azzal igyekeznek segíteni, hogy az üzletben van egy tanácsadó szakemberük.

Az azonban ma még jóval gyakoribb, hogy az iparágban dolgozó vállalatok az új illatok létrehozásának köztes állomásainál alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, de a végső szót a parfümőrök mondják ki. Az ágazat egyik meghatározó szereplője, a svájci – Magyarországon, Makón is termelő – Givaudan Frangrances tavaly állította szolgálatban a Carto névre keresztelt programot, amely gépi tanulással (azaz lényegében minden számára elérhető releváns információt felhasználva) tesz javaslatokat az összetevők új kombinációjára. Van miből dolgoznia, mivel a vállalat illatanyagok hatalmas tárházával rendelkezik.

Ez sokkal hatékonyabb, mintha a parfümőrnek táblázatokból kellene kikeresnie a szerinte megfelelő összetevőket. De így sem kell lemondania az irányításról, a Carto érintőképernyős felületén ő is létrehozhat teljesen új illatkombinációkat.

A parfümőr 1500 összetevőből választhat, és anélkül készítheti el a parfümöt, hogy egyetlen egyet is meg kellene érinteni. Így hatékonyabban dolgozhat, és nem kell folyton belenéznie a jegyzetfüzetébe

– mondta a BBC-nek a Givaudan alelnöke, a cég parfümőriskolájának igazgatója.

A német Symrise az IBM Research-csel társulva hozta létre a Philyra névre keresztelt programot, amely az illatanyagokon kívül a vevők adatai alapján hoz létre új illatokat. A betanítása állítólag sok szempontból hasonlóan ment végbe, mint a profi parfümőröké, akik gyakran tíz évig tanulnak, míg saját alkotásokat hoznak létre. Nem elhanyagolható különbség persze, hogy a mesterséges intelligenciának nincs szaglása, így természetesen mindent kódsorok formájában kellett bevinni. Például azt, hogy általában bizonyos típusú összetevők milyen aránya megfelelő.

Így is voltak látványos melléfogások, de a mesterséges intelligencia esetében ez nem meglepő. Egy idő után aztán elkezdtek jönni az eredmények, tavaly egy brazil kozmetikai vállalat már piacra is dobott egy a német céggel közösen létrehozott parfümöt.

A tapasztalatok szerint egyébként a mesterséges intelligenciát ezen a téren a vakfoltok megszüntetésére lehet a legjobban használni, hogy olyan kombinációkat hozzon létre, amelyekre addig senki sem gondolt. Hogy aztán ez mennyire kellemes, azt majd eldöntik a parfümőrök és végső soron a vásárlók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mesterséges intelligencia még inkább legyőzhetetlenné teszi a kaszinókatA legfejlettebb adatelemzési és viselkedés-előrejelzési módszerekkel azonosítják a pénzes, kockáztató hajlamú játékosokat. Akik nem ritkán függők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet IBM mesterséges intelligencia parfüm Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.