Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 2. 10:44 Élet

A mesterséges intelligencia még inkább legyőzhetetlenné teszi a kaszinókat

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás robbanásszerű fejlődése miatt sokan egy Skynet-szintű világvégére számítanak, mások viszont óriási tudományos, technológiai és gazdaságszervezési áttöréseket várnak tőle. Valójában a legnagyobb forradalmat – legalábbis eddig – egy kevésbé látványos, de a mindennapokban elég fontos és rengeteg pénzt mozgató területen, a reklámban és a marketingben okozta az MI, miután egyre finomabb módszerekkel tudják megjósolni az emberi viselkedést, így azt is, hogy mivel tudják rávenni az embereket arra, hogy azt csinálják, amit a hirdetők szeretnének.

Ezek a manipulációs technológiák az árukat eladó cégeknek kedvezőek, a fogyasztóknak viszont gyakran nem annyira. Különösen akkor gond ez, ha például szerencsejáték-függőket igyekeznek még több játékra csábítani. Márpedig az Axios cikke szerint a kaszinók és szerencsejáték-üzemeltetők rendkívül agresszívan mentek rá az adatelemzés és a mesterséges intelligencia adta lehetőségre, hogy a fogyasztóikat a lehető legjobbkor vegyék rá a zsetonok betolására.

Alapvetően arról van szó, hogy a kaszinó- vagy szerencsejáték-üzemeltetők szeretnék megtalálni azokat az embereket, akiknek magas a kockázatvállalási hajlandósága, behívni őket a kaszinóba vagy a sorsjegyárushoz, aztán a lehető legjobb pillanatban – akár névre szóló kedvezményekkel vagy egyéb ösztönzőkkel – átlökni őket a tétovázáson, játékra bírni őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többet költenek az európaiak szerencsejátékra, és egyre többet buknak rajtaA magyarok eljátszott pénzének ötöde illegális külföldi oldalakon tűnik el, a maradékból önként hízlaljuk az államot.

Az Axios szerint a kaszinóknak több kisebb adatelemző cég segít ebben, többek között a DataRobot, az IKASI és az Optimove. A tanácsaik a szerencsejátékosok megszólítására irányuló marketingkampánytól a kockázatvállalók (tehát a sokat veszteni hajlamosak) azonosításán át egészen a kaszinó belső tereinek optimális elrendezéséig terjednek. Azt állítják, hogy egy-egy játékosból akár sokszoros profitot is ki lehet sajtolni a tanácsaik alapján.

Az amerikai kaszinóknak gyakran évtizedekre visszanyúló adataik vannak a fogyasztóikról a különféle hűségprogramjaiknak köszönhetően. De a jövőben ennél is több adatuk lehet mindenkiről: a kínai fennhatóság alá tartozó Makaó kaszinóiban a Bloomberg szerint rejtett kamerával vett felvételekről, arcfelismerő szoftverekkel elemzik az emberek viselkedését, és az ebből épített modellekre alapozva adnak nekik egyénre szabott ösztönzőket.

Ilyen trükkökkel leginkább a szerencsejáték-függőkre tudnak hatni, sőt akár fokozhatják is a függőség előfordulását. A szabályozás egyelőre nem érte utol a technológiai fejlődést ebben a kérdésben sem, így aztán a cégek legfeljebb a saját önszabályozásukra hivatkozhatnak – miközben pénzügyileg ellenérdekeltek benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkelHosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Élet kaszinó mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.