Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 2. 10:44 Élet

A mesterséges intelligencia még inkább legyőzhetetlenné teszi a kaszinókat

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás robbanásszerű fejlődése miatt sokan egy Skynet-szintű világvégére számítanak, mások viszont óriási tudományos, technológiai és gazdaságszervezési áttöréseket várnak tőle. Valójában a legnagyobb forradalmat – legalábbis eddig – egy kevésbé látványos, de a mindennapokban elég fontos és rengeteg pénzt mozgató területen, a reklámban és a marketingben okozta az MI, miután egyre finomabb módszerekkel tudják megjósolni az emberi viselkedést, így azt is, hogy mivel tudják rávenni az embereket arra, hogy azt csinálják, amit a hirdetők szeretnének.

Ezek a manipulációs technológiák az árukat eladó cégeknek kedvezőek, a fogyasztóknak viszont gyakran nem annyira. Különösen akkor gond ez, ha például szerencsejáték-függőket igyekeznek még több játékra csábítani. Márpedig az Axios cikke szerint a kaszinók és szerencsejáték-üzemeltetők rendkívül agresszívan mentek rá az adatelemzés és a mesterséges intelligencia adta lehetőségre, hogy a fogyasztóikat a lehető legjobbkor vegyék rá a zsetonok betolására.

Alapvetően arról van szó, hogy a kaszinó- vagy szerencsejáték-üzemeltetők szeretnék megtalálni azokat az embereket, akiknek magas a kockázatvállalási hajlandósága, behívni őket a kaszinóba vagy a sorsjegyárushoz, aztán a lehető legjobb pillanatban – akár névre szóló kedvezményekkel vagy egyéb ösztönzőkkel – átlökni őket a tétovázáson, játékra bírni őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többet költenek az európaiak szerencsejátékra, és egyre többet buknak rajtaA magyarok eljátszott pénzének ötöde illegális külföldi oldalakon tűnik el, a maradékból önként hízlaljuk az államot.

Az Axios szerint a kaszinóknak több kisebb adatelemző cég segít ebben, többek között a DataRobot, az IKASI és az Optimove. A tanácsaik a szerencsejátékosok megszólítására irányuló marketingkampánytól a kockázatvállalók (tehát a sokat veszteni hajlamosak) azonosításán át egészen a kaszinó belső tereinek optimális elrendezéséig terjednek. Azt állítják, hogy egy-egy játékosból akár sokszoros profitot is ki lehet sajtolni a tanácsaik alapján.

Az amerikai kaszinóknak gyakran évtizedekre visszanyúló adataik vannak a fogyasztóikról a különféle hűségprogramjaiknak köszönhetően. De a jövőben ennél is több adatuk lehet mindenkiről: a kínai fennhatóság alá tartozó Makaó kaszinóiban a Bloomberg szerint rejtett kamerával vett felvételekről, arcfelismerő szoftverekkel elemzik az emberek viselkedését, és az ebből épített modellekre alapozva adnak nekik egyénre szabott ösztönzőket.

Ilyen trükkökkel leginkább a szerencsejáték-függőkre tudnak hatni, sőt akár fokozhatják is a függőség előfordulását. A szabályozás egyelőre nem érte utol a technológiai fejlődést ebben a kérdésben sem, így aztán a cégek legfeljebb a saját önszabályozásukra hivatkozhatnak – miközben pénzügyileg ellenérdekeltek benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkelHosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Élet kaszinó mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. augusztus 22. 17:30 Élet

Már túl van a nehezén, aki megismeri saját naivitását

Érdemes különböző munkabeosztásokkal, megtakarítási formákkal vagy dohányzásról leszoktató módszerekkel kísérletezni, mert közben jobban megismerjük magunkat, ez pedig segíti a cél elérését.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 21. 15:22 Élet

Több lett a műanyag szemét a műanyagmentes júliusban

A budapesti számok egyik lehetséges magyarázata, hogy PET-palack helyett inkább aluminiumdobozos termékeket vettünk, de a fogyasztásunkat nem akartuk visszafogni.

Fabók Bálint
2019. augusztus 20. 15:01 Élet

Kürtöskalácsozó nyílt egy indiai nagyvárosban

Indiában tör utat a magyar soft power: csilis csirkés és szárított céklás kürtöskalács fogant meg egy budapesti nyaraláson.

Fontos

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.