Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 2. 10:44 Élet

A mesterséges intelligencia még inkább legyőzhetetlenné teszi a kaszinókat

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás robbanásszerű fejlődése miatt sokan egy Skynet-szintű világvégére számítanak, mások viszont óriási tudományos, technológiai és gazdaságszervezési áttöréseket várnak tőle. Valójában a legnagyobb forradalmat – legalábbis eddig – egy kevésbé látványos, de a mindennapokban elég fontos és rengeteg pénzt mozgató területen, a reklámban és a marketingben okozta az MI, miután egyre finomabb módszerekkel tudják megjósolni az emberi viselkedést, így azt is, hogy mivel tudják rávenni az embereket arra, hogy azt csinálják, amit a hirdetők szeretnének.

Ezek a manipulációs technológiák az árukat eladó cégeknek kedvezőek, a fogyasztóknak viszont gyakran nem annyira. Különösen akkor gond ez, ha például szerencsejáték-függőket igyekeznek még több játékra csábítani. Márpedig az Axios cikke szerint a kaszinók és szerencsejáték-üzemeltetők rendkívül agresszívan mentek rá az adatelemzés és a mesterséges intelligencia adta lehetőségre, hogy a fogyasztóikat a lehető legjobbkor vegyék rá a zsetonok betolására.

Alapvetően arról van szó, hogy a kaszinó- vagy szerencsejáték-üzemeltetők szeretnék megtalálni azokat az embereket, akiknek magas a kockázatvállalási hajlandósága, behívni őket a kaszinóba vagy a sorsjegyárushoz, aztán a lehető legjobb pillanatban – akár névre szóló kedvezményekkel vagy egyéb ösztönzőkkel – átlökni őket a tétovázáson, játékra bírni őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többet költenek az európaiak szerencsejátékra, és egyre többet buknak rajtaA magyarok eljátszott pénzének ötöde illegális külföldi oldalakon tűnik el, a maradékból önként hízlaljuk az államot.

Az Axios szerint a kaszinóknak több kisebb adatelemző cég segít ebben, többek között a DataRobot, az IKASI és az Optimove. A tanácsaik a szerencsejátékosok megszólítására irányuló marketingkampánytól a kockázatvállalók (tehát a sokat veszteni hajlamosak) azonosításán át egészen a kaszinó belső tereinek optimális elrendezéséig terjednek. Azt állítják, hogy egy-egy játékosból akár sokszoros profitot is ki lehet sajtolni a tanácsaik alapján.

Az amerikai kaszinóknak gyakran évtizedekre visszanyúló adataik vannak a fogyasztóikról a különféle hűségprogramjaiknak köszönhetően. De a jövőben ennél is több adatuk lehet mindenkiről: a kínai fennhatóság alá tartozó Makaó kaszinóiban a Bloomberg szerint rejtett kamerával vett felvételekről, arcfelismerő szoftverekkel elemzik az emberek viselkedését, és az ebből épített modellekre alapozva adnak nekik egyénre szabott ösztönzőket.

Ilyen trükkökkel leginkább a szerencsejáték-függőkre tudnak hatni, sőt akár fokozhatják is a függőség előfordulását. A szabályozás egyelőre nem érte utol a technológiai fejlődést ebben a kérdésben sem, így aztán a cégek legfeljebb a saját önszabályozásukra hivatkozhatnak – miközben pénzügyileg ellenérdekeltek benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkelHosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Élet kaszinó mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 07:24 Élet

Hamarosan meglehet az anyag, amit 108 éve keresnek, és biztosan Nobel-díjat ér

Ha lenne olyan anyag, amelyben az áram szobahőmérsékleten is energiaveszteség nélkül halad, annak használata alaposan átírná az életünket. És lehet, hogy nemsokára lesz ilyen.

Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Kukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

Szöllősi Réka
2019. november 7. 17:42 Élet

Csak a pénztárcánk lett vékonyabb a chipsadótól

A 2011-ben bevezetett, éppen kiterjeszteni tervezett népegészségügyi termékadó eddig kizárólag a költségvetés számára hozott eredményeket.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Fabók Bálint
2019. november 7. 06:55 Adat

Amit a kormány nagy sikernek állít be, azt könnyedén felülmúlják a szlovákok, lengyelek és csehek

Hiába a rekordok, a külkereskedelmünk növekedése jelentősen elmarad a visegrádi országokétól. Az ázsiai áttörés egyedül nekünk nem jött össze.