Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 2. 10:44 Élet

A mesterséges intelligencia még inkább legyőzhetetlenné teszi a kaszinókat

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás robbanásszerű fejlődése miatt sokan egy Skynet-szintű világvégére számítanak, mások viszont óriási tudományos, technológiai és gazdaságszervezési áttöréseket várnak tőle. Valójában a legnagyobb forradalmat – legalábbis eddig – egy kevésbé látványos, de a mindennapokban elég fontos és rengeteg pénzt mozgató területen, a reklámban és a marketingben okozta az MI, miután egyre finomabb módszerekkel tudják megjósolni az emberi viselkedést, így azt is, hogy mivel tudják rávenni az embereket arra, hogy azt csinálják, amit a hirdetők szeretnének.

Ezek a manipulációs technológiák az árukat eladó cégeknek kedvezőek, a fogyasztóknak viszont gyakran nem annyira. Különösen akkor gond ez, ha például szerencsejáték-függőket igyekeznek még több játékra csábítani. Márpedig az Axios cikke szerint a kaszinók és szerencsejáték-üzemeltetők rendkívül agresszívan mentek rá az adatelemzés és a mesterséges intelligencia adta lehetőségre, hogy a fogyasztóikat a lehető legjobbkor vegyék rá a zsetonok betolására.

Alapvetően arról van szó, hogy a kaszinó- vagy szerencsejáték-üzemeltetők szeretnék megtalálni azokat az embereket, akiknek magas a kockázatvállalási hajlandósága, behívni őket a kaszinóba vagy a sorsjegyárushoz, aztán a lehető legjobb pillanatban – akár névre szóló kedvezményekkel vagy egyéb ösztönzőkkel – átlökni őket a tétovázáson, játékra bírni őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre többet költenek az európaiak szerencsejátékra, és egyre többet buknak rajtaA magyarok eljátszott pénzének ötöde illegális külföldi oldalakon tűnik el, a maradékból önként hízlaljuk az államot.

Az Axios szerint a kaszinóknak több kisebb adatelemző cég segít ebben, többek között a DataRobot, az IKASI és az Optimove. A tanácsaik a szerencsejátékosok megszólítására irányuló marketingkampánytól a kockázatvállalók (tehát a sokat veszteni hajlamosak) azonosításán át egészen a kaszinó belső tereinek optimális elrendezéséig terjednek. Azt állítják, hogy egy-egy játékosból akár sokszoros profitot is ki lehet sajtolni a tanácsaik alapján.

Az amerikai kaszinóknak gyakran évtizedekre visszanyúló adataik vannak a fogyasztóikról a különféle hűségprogramjaiknak köszönhetően. De a jövőben ennél is több adatuk lehet mindenkiről: a kínai fennhatóság alá tartozó Makaó kaszinóiban a Bloomberg szerint rejtett kamerával vett felvételekről, arcfelismerő szoftverekkel elemzik az emberek viselkedését, és az ebből épített modellekre alapozva adnak nekik egyénre szabott ösztönzőket.

Ilyen trükkökkel leginkább a szerencsejáték-függőkre tudnak hatni, sőt akár fokozhatják is a függőség előfordulását. A szabályozás egyelőre nem érte utol a technológiai fejlődést ebben a kérdésben sem, így aztán a cégek legfeljebb a saját önszabályozásukra hivatkozhatnak – miközben pénzügyileg ellenérdekeltek benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkelHosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Élet kaszinó mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.