Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.

Ahogy a MarketWatch a tanulmányt idézi, a legnyilvánvalóbb kötöttség az irodát bérlő cégeknél jelentkezik, a nagy amerikai városokban ugyanis a bérleti szerződéseket általában több mint tíz évre kötik.

A bérbeadó, vagyis az iroda tulajdonosa azért nem tud ezen változtatni, mert az esetek többségében olyan hitelből fejlesztette az ingatlant, amely szintén több mint tíz év alatt jár le. Mivel az elmúlt években az ingatlanfejlesztők alacsony kamat és fix kamatozás mellett jutottak tőkéhez, a koronavírus-járvány miatti kieséseiket még viszonylag mederben tudják tartani.

A helyzetet ezúttal is bonyolítja, hogy Amerikában a tőkepiacok mindig be vannak vonva a rendszerbe, a hitelekkel terhelt irodapiaci ingatlanok jelentős részét fedezetként vonják be bonyolult, több elemből álló tőzsdén jegyzett pénzügyi eszközökbe.

Az iroda kihasználtsága ezért nem csak a bérlő és a bérbeadó, hanem a tőzsdén forgó részvényeket megvásárló pénzügyi befektetők elemi érdeke is egyben. A kereskedelmi ingatlanokkal fedezett papírok értéke jelenleg 548 milliárd dollár, és a legnagyobb, 27 százalékos részt pont az irodaépületek teszik ki.

A bérleti szerződéseknek csak 6 százaléka jár le négy éven belül, 37 százalékuk 4-8 éven belül fut ki, 43 százalékuk pedig csak 8-12 év alatt ér véget. A szerződések átlagos kifutási ideje több mint 9 év, az irodaház tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni arra, hogy a járvány enyhülésével mit tegyenek.

A nagyfokú kötöttségen csak az változtathat, ha a bérlők tömegesen akarják megszüntetni az irodáikat, és olyan nagy nyomást gyakorolnak a bérbeadókra, hogy a hosszú távú szerződéseket kénytelenek lesznek újratárgyalni, rövidíteni, vagy kiszállni belőle.

A piac azonban egyelőre még jórészt mozdulatlan, a részvényekhez (is) kötött ingatlanhitelek közül a lakáspiaciak 22 százaléka már késedelmes fizetésben volt júniusban. A kereskedelmi ingatlanoknál 17 százalék a csúszás, az irodaépületeknél azonban csak 2,2 százalék.

A Moody’s szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az otthoni dolgozás milyen mértékben csökkenti az irodahasználatot, mert akkortól kell majd újratárgyalni a jelenlegi bérleti szerződések jelentős részét.

Élet bérbeadás bérlés home office iroda irodaház járvány otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.