Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.

Ahogy a MarketWatch a tanulmányt idézi, a legnyilvánvalóbb kötöttség az irodát bérlő cégeknél jelentkezik, a nagy amerikai városokban ugyanis a bérleti szerződéseket általában több mint tíz évre kötik.

A bérbeadó, vagyis az iroda tulajdonosa azért nem tud ezen változtatni, mert az esetek többségében olyan hitelből fejlesztette az ingatlant, amely szintén több mint tíz év alatt jár le. Mivel az elmúlt években az ingatlanfejlesztők alacsony kamat és fix kamatozás mellett jutottak tőkéhez, a koronavírus-járvány miatti kieséseiket még viszonylag mederben tudják tartani.

A helyzetet ezúttal is bonyolítja, hogy Amerikában a tőkepiacok mindig be vannak vonva a rendszerbe, a hitelekkel terhelt irodapiaci ingatlanok jelentős részét fedezetként vonják be bonyolult, több elemből álló tőzsdén jegyzett pénzügyi eszközökbe.

Az iroda kihasználtsága ezért nem csak a bérlő és a bérbeadó, hanem a tőzsdén forgó részvényeket megvásárló pénzügyi befektetők elemi érdeke is egyben. A kereskedelmi ingatlanokkal fedezett papírok értéke jelenleg 548 milliárd dollár, és a legnagyobb, 27 százalékos részt pont az irodaépületek teszik ki.

A bérleti szerződéseknek csak 6 százaléka jár le négy éven belül, 37 százalékuk 4-8 éven belül fut ki, 43 százalékuk pedig csak 8-12 év alatt ér véget. A szerződések átlagos kifutási ideje több mint 9 év, az irodaház tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni arra, hogy a járvány enyhülésével mit tegyenek.

A nagyfokú kötöttségen csak az változtathat, ha a bérlők tömegesen akarják megszüntetni az irodáikat, és olyan nagy nyomást gyakorolnak a bérbeadókra, hogy a hosszú távú szerződéseket kénytelenek lesznek újratárgyalni, rövidíteni, vagy kiszállni belőle.

A piac azonban egyelőre még jórészt mozdulatlan, a részvényekhez (is) kötött ingatlanhitelek közül a lakáspiaciak 22 százaléka már késedelmes fizetésben volt júniusban. A kereskedelmi ingatlanoknál 17 százalék a csúszás, az irodaépületeknél azonban csak 2,2 százalék.

A Moody’s szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az otthoni dolgozás milyen mértékben csökkenti az irodahasználatot, mert akkortól kell majd újratárgyalni a jelenlegi bérleti szerződések jelentős részét.

Élet bérbeadás bérlés home office iroda irodaház járvány otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.