Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.

Ahogy a MarketWatch a tanulmányt idézi, a legnyilvánvalóbb kötöttség az irodát bérlő cégeknél jelentkezik, a nagy amerikai városokban ugyanis a bérleti szerződéseket általában több mint tíz évre kötik.

A bérbeadó, vagyis az iroda tulajdonosa azért nem tud ezen változtatni, mert az esetek többségében olyan hitelből fejlesztette az ingatlant, amely szintén több mint tíz év alatt jár le. Mivel az elmúlt években az ingatlanfejlesztők alacsony kamat és fix kamatozás mellett jutottak tőkéhez, a koronavírus-járvány miatti kieséseiket még viszonylag mederben tudják tartani.

A helyzetet ezúttal is bonyolítja, hogy Amerikában a tőkepiacok mindig be vannak vonva a rendszerbe, a hitelekkel terhelt irodapiaci ingatlanok jelentős részét fedezetként vonják be bonyolult, több elemből álló tőzsdén jegyzett pénzügyi eszközökbe.

Az iroda kihasználtsága ezért nem csak a bérlő és a bérbeadó, hanem a tőzsdén forgó részvényeket megvásárló pénzügyi befektetők elemi érdeke is egyben. A kereskedelmi ingatlanokkal fedezett papírok értéke jelenleg 548 milliárd dollár, és a legnagyobb, 27 százalékos részt pont az irodaépületek teszik ki.

A bérleti szerződéseknek csak 6 százaléka jár le négy éven belül, 37 százalékuk 4-8 éven belül fut ki, 43 százalékuk pedig csak 8-12 év alatt ér véget. A szerződések átlagos kifutási ideje több mint 9 év, az irodaház tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni arra, hogy a járvány enyhülésével mit tegyenek.

A nagyfokú kötöttségen csak az változtathat, ha a bérlők tömegesen akarják megszüntetni az irodáikat, és olyan nagy nyomást gyakorolnak a bérbeadókra, hogy a hosszú távú szerződéseket kénytelenek lesznek újratárgyalni, rövidíteni, vagy kiszállni belőle.

A piac azonban egyelőre még jórészt mozdulatlan, a részvényekhez (is) kötött ingatlanhitelek közül a lakáspiaciak 22 százaléka már késedelmes fizetésben volt júniusban. A kereskedelmi ingatlanoknál 17 százalék a csúszás, az irodaépületeknél azonban csak 2,2 százalék.

A Moody’s szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az otthoni dolgozás milyen mértékben csökkenti az irodahasználatot, mert akkortól kell majd újratárgyalni a jelenlegi bérleti szerződések jelentős részét.

Élet bérbeadás bérlés home office iroda irodaház járvány otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Avatar
2021. április 3. 16:46 Élet

Már csak 10 ezret kell aludni, hogy elérjük az osztrák életszínvonalat

Tavaly a 2002-es osztrák életszínvonalon éltünk, de ha a következő évtizedekben sikerülne fenntartani az utóbbi húsz év felzárkózási ütemét, 2048-ra utolérnénk Ausztriát.

Fontos

Avatar
2021. április 11. 15:45 Világ

Ha egy nőt zaklatnak a buszon, sokkal kevesebben lépnek közbe, mint ahányan eltökéltnek tartják magukat

Egy kísérletben kiderült, hogy a buszokon elhelyezett poszterek a figyelemfelhívásra jók, de nem változtatják meg az emberek viselkedését.

Kasnyik Márton
2021. április 11. 06:54 Világ

Mi igaz a Nagy Visszaállításból?

A legutóbbi davosi fórum egyesek szerint maga egy nagy összeesküvés volt. Miért félnek az emberek a globális elit jövőképétől?

Hajdu Miklós
2021. április 10. 16:02 Világ

A gyári munkás nem maradhat otthon, ez is oka lehet a járvány kelet-európai pusztításának

Kelet-Közép-Európában jelentősen többen dolgoznak a feldolgozóiparban a nyugati országokhoz képest, ami szerepet játszhatott a járvány epicentrumának áthelyeződésében.