Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.

Ahogy a MarketWatch a tanulmányt idézi, a legnyilvánvalóbb kötöttség az irodát bérlő cégeknél jelentkezik, a nagy amerikai városokban ugyanis a bérleti szerződéseket általában több mint tíz évre kötik.

A bérbeadó, vagyis az iroda tulajdonosa azért nem tud ezen változtatni, mert az esetek többségében olyan hitelből fejlesztette az ingatlant, amely szintén több mint tíz év alatt jár le. Mivel az elmúlt években az ingatlanfejlesztők alacsony kamat és fix kamatozás mellett jutottak tőkéhez, a koronavírus-járvány miatti kieséseiket még viszonylag mederben tudják tartani.

A helyzetet ezúttal is bonyolítja, hogy Amerikában a tőkepiacok mindig be vannak vonva a rendszerbe, a hitelekkel terhelt irodapiaci ingatlanok jelentős részét fedezetként vonják be bonyolult, több elemből álló tőzsdén jegyzett pénzügyi eszközökbe.

Az iroda kihasználtsága ezért nem csak a bérlő és a bérbeadó, hanem a tőzsdén forgó részvényeket megvásárló pénzügyi befektetők elemi érdeke is egyben. A kereskedelmi ingatlanokkal fedezett papírok értéke jelenleg 548 milliárd dollár, és a legnagyobb, 27 százalékos részt pont az irodaépületek teszik ki.

A bérleti szerződéseknek csak 6 százaléka jár le négy éven belül, 37 százalékuk 4-8 éven belül fut ki, 43 százalékuk pedig csak 8-12 év alatt ér véget. A szerződések átlagos kifutási ideje több mint 9 év, az irodaház tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni arra, hogy a járvány enyhülésével mit tegyenek.

A nagyfokú kötöttségen csak az változtathat, ha a bérlők tömegesen akarják megszüntetni az irodáikat, és olyan nagy nyomást gyakorolnak a bérbeadókra, hogy a hosszú távú szerződéseket kénytelenek lesznek újratárgyalni, rövidíteni, vagy kiszállni belőle.

A piac azonban egyelőre még jórészt mozdulatlan, a részvényekhez (is) kötött ingatlanhitelek közül a lakáspiaciak 22 százaléka már késedelmes fizetésben volt júniusban. A kereskedelmi ingatlanoknál 17 százalék a csúszás, az irodaépületeknél azonban csak 2,2 százalék.

A Moody’s szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az otthoni dolgozás milyen mértékben csökkenti az irodahasználatot, mert akkortól kell majd újratárgyalni a jelenlegi bérleti szerződések jelentős részét.

Élet bérbeadás bérlés home office iroda irodaház járvány otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.