Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is, az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva, ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.

Ahogy a MarketWatch a tanulmányt idézi, a legnyilvánvalóbb kötöttség az irodát bérlő cégeknél jelentkezik, a nagy amerikai városokban ugyanis a bérleti szerződéseket általában több mint tíz évre kötik.

A bérbeadó, vagyis az iroda tulajdonosa azért nem tud ezen változtatni, mert az esetek többségében olyan hitelből fejlesztette az ingatlant, amely szintén több mint tíz év alatt jár le. Mivel az elmúlt években az ingatlanfejlesztők alacsony kamat és fix kamatozás mellett jutottak tőkéhez, a koronavírus-járvány miatti kieséseiket még viszonylag mederben tudják tartani.

A helyzetet ezúttal is bonyolítja, hogy Amerikában a tőkepiacok mindig be vannak vonva a rendszerbe, a hitelekkel terhelt irodapiaci ingatlanok jelentős részét fedezetként vonják be bonyolult, több elemből álló tőzsdén jegyzett pénzügyi eszközökbe.

Az iroda kihasználtsága ezért nem csak a bérlő és a bérbeadó, hanem a tőzsdén forgó részvényeket megvásárló pénzügyi befektetők elemi érdeke is egyben. A kereskedelmi ingatlanokkal fedezett papírok értéke jelenleg 548 milliárd dollár, és a legnagyobb, 27 százalékos részt pont az irodaépületek teszik ki.

A bérleti szerződéseknek csak 6 százaléka jár le négy éven belül, 37 százalékuk 4-8 éven belül fut ki, 43 százalékuk pedig csak 8-12 év alatt ér véget. A szerződések átlagos kifutási ideje több mint 9 év, az irodaház tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni arra, hogy a járvány enyhülésével mit tegyenek.

A nagyfokú kötöttségen csak az változtathat, ha a bérlők tömegesen akarják megszüntetni az irodáikat, és olyan nagy nyomást gyakorolnak a bérbeadókra, hogy a hosszú távú szerződéseket kénytelenek lesznek újratárgyalni, rövidíteni, vagy kiszállni belőle.

A piac azonban egyelőre még jórészt mozdulatlan, a részvényekhez (is) kötött ingatlanhitelek közül a lakáspiaciak 22 százaléka már késedelmes fizetésben volt júniusban. A kereskedelmi ingatlanoknál 17 százalék a csúszás, az irodaépületeknél azonban csak 2,2 százalék.

A Moody’s szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az otthoni dolgozás milyen mértékben csökkenti az irodahasználatot, mert akkortól kell majd újratárgyalni a jelenlegi bérleti szerződések jelentős részét.

Élet bérbeadás bérlés home office iroda irodaház járvány otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.