Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 24. 11:14 Élet

Az adatok azt mutatják, hogy az amatőr futók azért is lassabbak, mert nem mernek gyorsan futni

Rengeteg mindentől függ, hogy egy futó egy bizonyos távot mennyi idő alatt tud megtenni, de természetesen a versenyszerűen sportoló atlétáknál az edzéseredményekből nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy adott körülmények között például egy maratonon mire lehetnek képesek.

Angol és ír kutatók azonban most a The Conversationben megjelent ismertetésükben azt írják, hogy a népszerű, és meglehetősen egyszerű, gps jelekre épülő fitneszalkalmazások nyers adataiból is jó eredményeket tudtak elérni. Adataik szerint egy amatőr futónál is nagy valószínűséggel meg lehet ma már jósolni, hogy mire számíthat egy maratonon.

Ahogy magyarázzák, a hosszú távú futás végső eredményét értelemszerűen az befolyásolja, hogy mi az a legnagyobb sebesség, amit a futó tartani tud. Annak a skálának, amelyen ezt a sebességet meg kell határozni, két vége van. Az egyik a gyors futás, amit csak rövid ideig tud tartani a futó, a másik a lassú futás, amit nagyon sokáig tud tartani. Az elméleti cél a kritikus sebesség megtalálása a kettő között, vagyis az a maximális sebesség, amely még nem fáraszt olyan mértékben, hogy akadályozza a hosszabb távok megtételét. Ha a futó gyorsabban próbál hosszú ideig futni, mint amit tartani tud, akkor belefut a híres falba, azaz elfárad, és a tejsav túltermelődése miatt egyre alacsonyabb pulzussal, lassabb sebességgel tud csak bearaszolni a célba.

A kutatók mérései szerint a maratont legjobb atléták átlagosan a saját kritikus sebességük 96 százalékával futják, vagyis ők tényleg nagyon közel vannak az elméleti maximumhoz. 

A 25 ezer amatőr futó adatait vizsgálva kiderült, hogy 92 százalékos pontossággal náluk is meg lehet ma már határozni a kritikus sebesség értékét. Amikor ezeket meghatározták, és összevetették a versenyidőkkel, úgy találták, hogy az amatőr versenyzők a maratonokon átlagosan a saját kritikus sebességük 85 százalékával futnak. A távot gyorsabban teljesítő amatőrök 93, a lassabbak pedig 79 százalékos mutatót érnek el.

Ez azt is jelenti, hogy az amatőrök sebességében nagyobb tartalék van, az óvatos futásuk miatt könnyebben tudnak tovább javulni, mint a profik. 

Az egyénre szabott kritikus sebesség pontos meghatározása sokat javíthat azon, hogy az egyszerűbb alkalmazások adataiból is ki lehessen számolni a várható eredményt, de talán még fontosabb, hogy az edzésterv összeállításánál is segíthet, hogy a futó minél jobban meg tudja közelíteni a számára ideális sebességet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet becslés edzés futás GPS idő maraton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.