Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 24. 11:14 Élet

Az adatok azt mutatják, hogy az amatőr futók azért is lassabbak, mert nem mernek gyorsan futni

Rengeteg mindentől függ, hogy egy futó egy bizonyos távot mennyi idő alatt tud megtenni, de természetesen a versenyszerűen sportoló atlétáknál az edzéseredményekből nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy adott körülmények között például egy maratonon mire lehetnek képesek.

Angol és ír kutatók azonban most a The Conversationben megjelent ismertetésükben azt írják, hogy a népszerű, és meglehetősen egyszerű, gps jelekre épülő fitneszalkalmazások nyers adataiból is jó eredményeket tudtak elérni. Adataik szerint egy amatőr futónál is nagy valószínűséggel meg lehet ma már jósolni, hogy mire számíthat egy maratonon.

Ahogy magyarázzák, a hosszú távú futás végső eredményét értelemszerűen az befolyásolja, hogy mi az a legnagyobb sebesség, amit a futó tartani tud. Annak a skálának, amelyen ezt a sebességet meg kell határozni, két vége van. Az egyik a gyors futás, amit csak rövid ideig tud tartani a futó, a másik a lassú futás, amit nagyon sokáig tud tartani. Az elméleti cél a kritikus sebesség megtalálása a kettő között, vagyis az a maximális sebesség, amely még nem fáraszt olyan mértékben, hogy akadályozza a hosszabb távok megtételét. Ha a futó gyorsabban próbál hosszú ideig futni, mint amit tartani tud, akkor belefut a híres falba, azaz elfárad, és a tejsav túltermelődése miatt egyre alacsonyabb pulzussal, lassabb sebességgel tud csak bearaszolni a célba.

A kutatók mérései szerint a maratont legjobb atléták átlagosan a saját kritikus sebességük 96 százalékával futják, vagyis ők tényleg nagyon közel vannak az elméleti maximumhoz. 

A 25 ezer amatőr futó adatait vizsgálva kiderült, hogy 92 százalékos pontossággal náluk is meg lehet ma már határozni a kritikus sebesség értékét. Amikor ezeket meghatározták, és összevetették a versenyidőkkel, úgy találták, hogy az amatőr versenyzők a maratonokon átlagosan a saját kritikus sebességük 85 százalékával futnak. A távot gyorsabban teljesítő amatőrök 93, a lassabbak pedig 79 százalékos mutatót érnek el.

Ez azt is jelenti, hogy az amatőrök sebességében nagyobb tartalék van, az óvatos futásuk miatt könnyebben tudnak tovább javulni, mint a profik. 

Az egyénre szabott kritikus sebesség pontos meghatározása sokat javíthat azon, hogy az egyszerűbb alkalmazások adataiból is ki lehessen számolni a várható eredményt, de talán még fontosabb, hogy az edzésterv összeállításánál is segíthet, hogy a futó minél jobban meg tudja közelíteni a számára ideális sebességet.

Élet becslés edzés futás GPS idő maraton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.