Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 24. 11:14 Élet

Az adatok azt mutatják, hogy az amatőr futók azért is lassabbak, mert nem mernek gyorsan futni

Rengeteg mindentől függ, hogy egy futó egy bizonyos távot mennyi idő alatt tud megtenni, de természetesen a versenyszerűen sportoló atlétáknál az edzéseredményekből nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy adott körülmények között például egy maratonon mire lehetnek képesek.

Angol és ír kutatók azonban most a The Conversationben megjelent ismertetésükben azt írják, hogy a népszerű, és meglehetősen egyszerű, gps jelekre épülő fitneszalkalmazások nyers adataiból is jó eredményeket tudtak elérni. Adataik szerint egy amatőr futónál is nagy valószínűséggel meg lehet ma már jósolni, hogy mire számíthat egy maratonon.

Ahogy magyarázzák, a hosszú távú futás végső eredményét értelemszerűen az befolyásolja, hogy mi az a legnagyobb sebesség, amit a futó tartani tud. Annak a skálának, amelyen ezt a sebességet meg kell határozni, két vége van. Az egyik a gyors futás, amit csak rövid ideig tud tartani a futó, a másik a lassú futás, amit nagyon sokáig tud tartani. Az elméleti cél a kritikus sebesség megtalálása a kettő között, vagyis az a maximális sebesség, amely még nem fáraszt olyan mértékben, hogy akadályozza a hosszabb távok megtételét. Ha a futó gyorsabban próbál hosszú ideig futni, mint amit tartani tud, akkor belefut a híres falba, azaz elfárad, és a tejsav túltermelődése miatt egyre alacsonyabb pulzussal, lassabb sebességgel tud csak bearaszolni a célba.

A kutatók mérései szerint a maratont legjobb atléták átlagosan a saját kritikus sebességük 96 százalékával futják, vagyis ők tényleg nagyon közel vannak az elméleti maximumhoz. 

A 25 ezer amatőr futó adatait vizsgálva kiderült, hogy 92 százalékos pontossággal náluk is meg lehet ma már határozni a kritikus sebesség értékét. Amikor ezeket meghatározták, és összevetették a versenyidőkkel, úgy találták, hogy az amatőr versenyzők a maratonokon átlagosan a saját kritikus sebességük 85 százalékával futnak. A távot gyorsabban teljesítő amatőrök 93, a lassabbak pedig 79 százalékos mutatót érnek el.

Ez azt is jelenti, hogy az amatőrök sebességében nagyobb tartalék van, az óvatos futásuk miatt könnyebben tudnak tovább javulni, mint a profik. 

Az egyénre szabott kritikus sebesség pontos meghatározása sokat javíthat azon, hogy az egyszerűbb alkalmazások adataiból is ki lehessen számolni a várható eredményt, de talán még fontosabb, hogy az edzésterv összeállításánál is segíthet, hogy a futó minél jobban meg tudja közelíteni a számára ideális sebességet.

Élet becslés edzés futás GPS idő maraton Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.