Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 30. 16:31 Élet

Drágulhatnak az italok, mert kevesebb üzemanyag fogy a járvány miatt

Könnyen lehet, hogy a nyári szezonban jóval drágábbak lesznek a szénsavas italok. Ennek most az az oka, hogy a buborékokért felelős gáz jelentős része az üzemanyaggyártás melléktermékeként keletkezik. Az italiparban is használt széndioxid a benzin mellé adott etanol előállítása során képződik. A járvány alatt azonban jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás, tehát kevesebb etanolra volt szükség, és így az italgyártáshoz szükséges gázból is csak a szokásosnál jóval kevesebb áll most rendelkezésre a megszokott formában.

A Wall Street Journal cikke szerint az Egyesült Államokban felhasznált ipari széndioxid negyven százalékát az etanolüzemek adták, amelyek közül sok leállásra vagy a termelés mérséklésére kényszerült az elmúlt hetekben. A gázból egy amerikai szakmai szervezet becslése szerint az előző évhez képest összességében harminc százalékkal kevesebb áll majd rendelkezésre idén. A széndioxid-kínálat szűkülését ugyanakkor változó módon ítélik meg az amerikai italgyártók.

A beszerzési nehézségeket a Coca Cola szóvivője szerint kiegyensúlyozza az elmaradó sportesemények és bezárt szórakozóhelyek, éttermek miatti keresletcsökkenés az üdítők piacán. Egy söripari szervezet vezetője viszont úgy látja, hogy az újranyitás miatt egyre élénkül az italok iránti igény, a sörgyártók így kénytelenek lesznek némi áremeléssel részben a vásárlóikra hárítani a nehezedő széndioxid-beszerzés többletterheit.

Hasonló aggodalmak merültek fel 2018 nyarán, épp a labdarúgó-világbajnokság időszakában az Egyesült Királyságban. Ekkor bezárások és karbantartások miatt az országban mindössze egy ammónia-üzem működött, aminek melléktermékeként szintén az üdítő- és söriparban használt széndioxid keletkezett. A szűkösség ebben az esetben áremelkedés helyett inkább hiányhoz, illetve a helyettesítő termékek népszerűvé válásához vezetett, a pub-okban sokan kénytelenek voltak világos sörök helyett a kevésbé szénsavas ale-eket fogyasztani.

Élet etanol italipar koronavírus szóda üdítő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.