Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 30. 16:31 Élet

Drágulhatnak az italok, mert kevesebb üzemanyag fogy a járvány miatt

Könnyen lehet, hogy a nyári szezonban jóval drágábbak lesznek a szénsavas italok. Ennek most az az oka, hogy a buborékokért felelős gáz jelentős része az üzemanyaggyártás melléktermékeként keletkezik. Az italiparban is használt széndioxid a benzin mellé adott etanol előállítása során képződik. A járvány alatt azonban jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás, tehát kevesebb etanolra volt szükség, és így az italgyártáshoz szükséges gázból is csak a szokásosnál jóval kevesebb áll most rendelkezésre a megszokott formában.

A Wall Street Journal cikke szerint az Egyesült Államokban felhasznált ipari széndioxid negyven százalékát az etanolüzemek adták, amelyek közül sok leállásra vagy a termelés mérséklésére kényszerült az elmúlt hetekben. A gázból egy amerikai szakmai szervezet becslése szerint az előző évhez képest összességében harminc százalékkal kevesebb áll majd rendelkezésre idén. A széndioxid-kínálat szűkülését ugyanakkor változó módon ítélik meg az amerikai italgyártók.

A beszerzési nehézségeket a Coca Cola szóvivője szerint kiegyensúlyozza az elmaradó sportesemények és bezárt szórakozóhelyek, éttermek miatti keresletcsökkenés az üdítők piacán. Egy söripari szervezet vezetője viszont úgy látja, hogy az újranyitás miatt egyre élénkül az italok iránti igény, a sörgyártók így kénytelenek lesznek némi áremeléssel részben a vásárlóikra hárítani a nehezedő széndioxid-beszerzés többletterheit.

Hasonló aggodalmak merültek fel 2018 nyarán, épp a labdarúgó-világbajnokság időszakában az Egyesült Királyságban. Ekkor bezárások és karbantartások miatt az országban mindössze egy ammónia-üzem működött, aminek melléktermékeként szintén az üdítő- és söriparban használt széndioxid keletkezett. A szűkösség ebben az esetben áremelkedés helyett inkább hiányhoz, illetve a helyettesítő termékek népszerűvé válásához vezetett, a pub-okban sokan kénytelenek voltak világos sörök helyett a kevésbé szénsavas ale-eket fogyasztani.

Élet etanol italipar koronavírus szóda üdítő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.