Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 30. 16:31 Élet

Drágulhatnak az italok, mert kevesebb üzemanyag fogy a járvány miatt

Könnyen lehet, hogy a nyári szezonban jóval drágábbak lesznek a szénsavas italok. Ennek most az az oka, hogy a buborékokért felelős gáz jelentős része az üzemanyaggyártás melléktermékeként keletkezik. Az italiparban is használt széndioxid a benzin mellé adott etanol előállítása során képződik. A járvány alatt azonban jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás, tehát kevesebb etanolra volt szükség, és így az italgyártáshoz szükséges gázból is csak a szokásosnál jóval kevesebb áll most rendelkezésre a megszokott formában.

A Wall Street Journal cikke szerint az Egyesült Államokban felhasznált ipari széndioxid negyven százalékát az etanolüzemek adták, amelyek közül sok leállásra vagy a termelés mérséklésére kényszerült az elmúlt hetekben. A gázból egy amerikai szakmai szervezet becslése szerint az előző évhez képest összességében harminc százalékkal kevesebb áll majd rendelkezésre idén. A széndioxid-kínálat szűkülését ugyanakkor változó módon ítélik meg az amerikai italgyártók.

A beszerzési nehézségeket a Coca Cola szóvivője szerint kiegyensúlyozza az elmaradó sportesemények és bezárt szórakozóhelyek, éttermek miatti keresletcsökkenés az üdítők piacán. Egy söripari szervezet vezetője viszont úgy látja, hogy az újranyitás miatt egyre élénkül az italok iránti igény, a sörgyártók így kénytelenek lesznek némi áremeléssel részben a vásárlóikra hárítani a nehezedő széndioxid-beszerzés többletterheit.

Hasonló aggodalmak merültek fel 2018 nyarán, épp a labdarúgó-világbajnokság időszakában az Egyesült Királyságban. Ekkor bezárások és karbantartások miatt az országban mindössze egy ammónia-üzem működött, aminek melléktermékeként szintén az üdítő- és söriparban használt széndioxid keletkezett. A szűkösség ebben az esetben áremelkedés helyett inkább hiányhoz, illetve a helyettesítő termékek népszerűvé válásához vezetett, a pub-okban sokan kénytelenek voltak világos sörök helyett a kevésbé szénsavas ale-eket fogyasztani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet etanol italipar koronavírus szóda üdítő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.