Hírlevél feliratkozás
Balásy Zsolt
2020. március 19. 10:24 Élet

Pozitív hírek is vannak a koronavírusról

(A szerző HOLD Alapkezelő elemzője, az Alapblog szerzője.)

Megpróbáltam összegyűjteni jó híreket ezekben a cudar időkben – rossz híreket sokat lehet olvasni. Kezdjük a nyilvánvalóval, az Ázsiában (Kínában és Dél-Koreában) megfékezték a vírust. Kínában gyakorlatilag már egy hete nincs új fertőzött, reménykedjünk A Párt Bölcsességében, hogy már ők sem a csernobili módszerrel, a titkolással küzdenek a vírus ellen – hátha észrevették, hogy az nem működik. Közben a gazdaság egyre inkább újraindul, az emberek újra közlekednek és dolgoznak. Úgy tűnik tehát, hogy van élet a vírus után.

És még azt se lehet mondani, hogy persze, mert ott teljhatalmú az állam és drákói a szigor. Ugyanis egyrészt, ahol szükséges, már nálunk is drákói szigor van, teljhatalom nélkül (például Olaszországban), másrészt mert úgy tűnik, hogy már az is elég a vírus lassításához, amit most látunk.

A grafikonon a vírus terjedési ütemét ábrázoltuk globálisan (Kína nélkül), ez a zöld vonal. Ha kihagyjuk a legkorábban megfertőzött területeket (Kína, Dél-Korea, Irán és Olaszország) az a piros vonal. A kék pedig az USA. Mivel külön kezeljük a frissebben fertőzött területeket, ezért nem magyarázhatjuk csak bázishatással a javulást. Mélyre kell nyúlni az adatokban, ha enyhe pozitívumot akarunk látni, de talán megéri. (A grafikonok az ismert esetszámot mutatják, ezért a számok jelentős mértékben a tesztek mennyiségén múlnak.)

Forrás: worldometers.info, Hold Alapkezelő

Viszonylag könnyű lenne leállítani a vírust, ha mellé leállítjuk a gazdaságot, de az egyelőre túl nagy árnak tűnik. Ezen kár felszisszenni, a gazdaság és a társadalom úgy működik, hogy optimalizál. Ha minden erőforrást egy-egy célra összpontosítanánk, akkor ott (vélhetően) nagy előrelépések történnének, de közben az élet többi részén keletkezne óriási deficit.

Nap mint nap szembesülünk ilyen döntésekkel, csak nem kap ekkora médiafigyelmet. Például azoknál a betegeknél, akiket nem gyógyít meg az egészségügy, vagy mert drága, vagy mert (erőforrás híján) még fel sem fedezték a gyógymódot. A közlekedésben, ahol ha mindenki sokkal óvatosabb haladásra lenne kényszerítve, akkor nem lenne évi 25 ezer európai közlekedési haláleset – viszont mindenki lassabban érne oda. De egy jó példa a Szovjetunió is, amely megpróbált a fegyverkezési és űrversenyben helyt állni az Egyesült Államokkal szemben, csak közben élelemre meg kényelemre nem futotta.

Visszatérve a pozitívumokhoz, a mérleg másik serpenyőjében is történnek előrelépések. Az összes nagy (és kis) jegybank igyekszik minimalizálni a gazdasági sokkot. Jó (bár vélhetően nem elég jó) példa erre az MNB, ami a héten elengedte az NHP hitelek törlesztését – elég lesz akkor, ha újra megy a gazdaság. És milyen igazuk van. Ha valamikor, akkor most indokolt az állami beavatkozás a gazdaságba és végre a jegybankok sem csak részvényárfolyamokat és lakásárakat vernek fel. Ezúttal vélhetően nem lesz az a hiba, mint 2008-09-ben, amikor Európában nagyon megkésve jött a segítség.

Tehát a vírus elleni harc nem reménytelen, ahogy a recesszió elleni harc sem. És van még egy vírus, amit már annyira megszoktunk, hogy rá se hederítünk a legnagyobb járványra sem, pedig összességében jóval halálosabb a koronánál (legalábbis eddig): az influenza. Ebben a harcban idén nagyon jól állunk, a tavalyinál lényegesen rosszabbnak induló szezon végül sokkal enyhébb lett, hetente ezrekkel (volt, hogy 12 ezerrel) kevesebben keresték fel az orvosokat hetente mint tavaly és több mint ezerrel kevesebb is haltak bele ebben a szezonban az influenzába Európában.

Forrás: flunewseurope.org, Hold Alapkezelő

Japánban ezt még össze is kötötték a koronavírus elleni védekezéssel, hiszen a kézmosás és a távolságtartás az influenza ellen is nagy segítség, így ott a (kevés áldozattal járó) koronavírus valójában életeket mentett. Szóval ne adjuk fel, vannak még jó hírek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet balásy zsolt Hold Alapkezelő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.