Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 18. 09:05 Élet

“Mindennap sírunk” – háborús állapotról beszél egy olasz kórház vezetője

Megindító interjú jelent meg egy olasz orvossal a New York Times egyik keddi podcastjében (amit itt, a Spotify-on pedig itt lehet meghallgatni). Dr. Fabiano Di Marco a koronavírus első európai gócpontjában, az észak-olaszországi Bergamóban vezeti a légzési osztályt a XXIII. János pápáról elnevezett kórházban.

A koronavírus terjedése miatt a 47 éves Di Marco az elmúlt három hétben minden nap 14-15 órát dolgozott a kórházban, és az interjú napján ment haza először a családjához a járvány február végi szélesebb körő elterjedése óta. A háromgyerekes orvos szerint a kórházban uralkodó állapotok olyanok, mintha “háborúban lennének”.

A bergamói kórház kifejezetten nagynak számít Európában, mintegy ezer kórházi ággyal rendelkezik. Átlagosan napi 50-70 beteg érkezik a kórházba a koronavírus által okozott súlyos légzési elégtelenséggel, és ezt a mennyiséget értelemszerűen lehetetlenség fogadni. Ahogy több újságcikk is kiemelte korábban, a szűkös kapacitások miatt az orvosoknak kell eldöntenie, hogy melyik súlyos betegnek jut hely az intenzív osztályon, tehát lényegében arról, hogy ki maradhat életben. Ez súlyos igazságossági és etikai kérdéseket vet fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

Mostanra a bent fekvő betegek több mint felét a koronavírus által okozott tüdőgyulladással kezelik. Emiatt számos, teljesen más területen dolgozó orvost – kardiológust, bőrgyógyászt vagy éppen reumatológust – kellene megtanítani, hogy hogyan kezeljék az ilyen betegeket.

Adesso lo capite che DOVETE STARE A CASA ??? O NON VI BASTA !!!

Közzétette: Cristian Zanin – 2020. március 15., vasárnap

Rájuk amiatt is szükség van, mert a kórházban dolgozó orvosok és nővérek közül 460-an nem tudnak dolgozni a koronavírus miatt. Di Marco szerint részben azért, mert maguk is megbetegedtek, karanténban vannak vagy “teljesen kiégtek a helyzet miatt”.

Az osztályvezető azt mondta, hogy orvosként hozzászoktak ahhoz, hogy idegen betegeket gyógyítsanak, de számukra a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a munkatársaikat gyógyítsák, akik közül több tucatnyian kapták el a koronavírust. “Minden nap sírunk” – mondta Di Marco.

A bergamói Papa Giovanni XXIII kórház épülete. Fotó: AFP

Szintén rendkívül lelki terhet jelent, hogy a betegek rokonait nem engedhetik be a kórházba. Ennek egyrészt a fertőzésveszély az oka: Di Marco szerint a látogatók 80 százaléka elkapná a vírust. Másrészt nem tudnának védőfelszerelést adni, mert az orvos szerint ezeket jelenleg lehetetlen beszerezni egész Európában. “A betegek így egyedül vannak, és egyedül is halnak meg” – mondta Di Marco. Állítása szerint pénteken a kórházban húsz ember halt meg a koronavírus miatt.

Ezt a rendkívüli nehéz emberi helyzetet fokozza, hogy miatt olykor hiba csúszik a hozzátartozók tájékoztatásába. Di Marco szerint ugyanis az egyik legnagyobb nehézség, hogy a koronavírussal fertőzött betegek tömege miatt minden nap át kell szervezni a kórház működését. Mint mondta, igyekeznek minden nap felhívni a betegek egyik rokonát, de többször előfordul, hogy erre nem kerül sor a kaotikus helyzet miatt. “Így előfordul, hogy a rokon hívja fel a kórházat, és kiderül, hogy a beteg már meghalt” – számolt be a mindennapos emberi drámákról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSúlyos árat fizethetnek a britek, amiért rossz irányba indultak el a védekezésbenAz Egyesült Királyság csak most fordul a mindenki más által követett megoldások felé, amikor a járvány a felszín alatt már tombol. Amivel eddig próbálkoztak, az hajmeresztő.

Az elmúlt hetekben számos újságcikk és elemzés megjelent arról, hogy a koronavírusos feltartóztatásának egyetlen módja a lehető legnagyobb mértékű izoláció, a társas érintkezések minimalizálása, és a fertőzési láncolatok megtörése (a legfelkapottabb cikk erről talán ez, és mi is írtunk róla). Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában vagy Csehországban elrendelték, hogy a legszükségesebb esetben hagyják el az emberek az otthonukat, de az európai kormányok többsége – köztük a magyar – továbbra sem hozta meg erről a döntést.

A bergamói orvos is arról beszélt, hogy egyedül így lehet megállítani a vírust.

“Ha nem csökkented a betegek számát, akkor lehetetlen felvenni a harcot ezzel a járvánnyal. Ennek az egyetlen módja pedig az, ha teljesen megváltoztatod az emberek életét. Olaszországban most mindenki otthon van – ez tragédia az olasz gazdaság számára, de ez az egyetlen megoldás”

– mondta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.