Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 22. 11:45 Élet

A családnak szánt ajándékokat nem érdemes szépen becsomagolni

Az ünnepek során őrült mennyiségű pénz megy el zömmel egyszer használatos csomagolópapírokra, dobozokra, szalagokra és egyéb kellékekre, ráadásul az emberek jelentős részének se tehetsége, se kedve nincs az ajándékcsomagoláshoz.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán bármi értelme ennek a felhajtásnak, amit Erick M. Mas vizsgált meg több kísérlet lebonyolításával. A The Conversation-ön összefoglalt eredmények szerint sok esetben teljesen fölösleges a tökéletes csomagoláson igyekezni. Sőt, amikor Mas és kutatótársai 180 egyetemistát jutalmaztak meg szebben és hanyagabb módon becsomagolt bögrékkel, azt tapasztalták, hogy

akik a csúnyább csomagokat kapták, még jobban is örültek az ajándékuknak.

E furcsa eredmény megértése végett tovább vizsgálódtak a szakemberek, akik egy következő kísérlet során azt találták, hogy a szebb csomagolással emelkednek az ajándékkal kapcsolatos elvárások is. Vagyis egy adott tárgynak – például a kutatás során ajándékozott fülhallgatónak – jobban örülnek az emberek, ha a csomagolás alapján csak valami rosszabbra számítanak, míg fordított esetben csalódás lehet a gondosan díszített meglepetés vége.

Teljesen azonban nem érdemes lemondani az igényes csomagolásról. Egy harmadik kísérlet ugyanis arra világított rá, hogy a fentebbi megállapítások leginkább akkor állnak fenn, ha közeli barátok, rokonok ajándékozzák meg egymást. Távolabbi hozzátartozóktól kapott csomagok esetében azok szépsége alapján az ajándék milyensége helyett inkább az ajándékozóval való kapcsolatuk mélységére hajlamosak következtetni az emberek.

Tehát egyrészt pénzt, időt és energiát lehet spórolni, másrészt növelni lehet az ajándék okozta örömöt, ha a legjobb barátoknak és a szűkebb családi körnek szánt csomagokat kevésbé díszítjük. A kevésbé közeli ismerősök ajándékait viszont érdemes szépen becsomagolni, és ezzel is kifejezni a velük való kapcsolat fontosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa gyereked van, jó eséllyel eladósodsz karácsony előttKarácsonykor különösen nagy nyomás helyeződik ránk, hogy mindenkinek megtaláljuk a jó ajándékot, de érdemes vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba a költekezést.

Élet ajándék csomagolás csomagolásmentesség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.