Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 22. 11:45 Élet

A családnak szánt ajándékokat nem érdemes szépen becsomagolni

Az ünnepek során őrült mennyiségű pénz megy el zömmel egyszer használatos csomagolópapírokra, dobozokra, szalagokra és egyéb kellékekre, ráadásul az emberek jelentős részének se tehetsége, se kedve nincs az ajándékcsomagoláshoz.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán bármi értelme ennek a felhajtásnak, amit Erick M. Mas vizsgált meg több kísérlet lebonyolításával. A The Conversation-ön összefoglalt eredmények szerint sok esetben teljesen fölösleges a tökéletes csomagoláson igyekezni. Sőt, amikor Mas és kutatótársai 180 egyetemistát jutalmaztak meg szebben és hanyagabb módon becsomagolt bögrékkel, azt tapasztalták, hogy

akik a csúnyább csomagokat kapták, még jobban is örültek az ajándékuknak.

E furcsa eredmény megértése végett tovább vizsgálódtak a szakemberek, akik egy következő kísérlet során azt találták, hogy a szebb csomagolással emelkednek az ajándékkal kapcsolatos elvárások is. Vagyis egy adott tárgynak – például a kutatás során ajándékozott fülhallgatónak – jobban örülnek az emberek, ha a csomagolás alapján csak valami rosszabbra számítanak, míg fordított esetben csalódás lehet a gondosan díszített meglepetés vége.

Teljesen azonban nem érdemes lemondani az igényes csomagolásról. Egy harmadik kísérlet ugyanis arra világított rá, hogy a fentebbi megállapítások leginkább akkor állnak fenn, ha közeli barátok, rokonok ajándékozzák meg egymást. Távolabbi hozzátartozóktól kapott csomagok esetében azok szépsége alapján az ajándék milyensége helyett inkább az ajándékozóval való kapcsolatuk mélységére hajlamosak következtetni az emberek.

Tehát egyrészt pénzt, időt és energiát lehet spórolni, másrészt növelni lehet az ajándék okozta örömöt, ha a legjobb barátoknak és a szűkebb családi körnek szánt csomagokat kevésbé díszítjük. A kevésbé közeli ismerősök ajándékait viszont érdemes szépen becsomagolni, és ezzel is kifejezni a velük való kapcsolat fontosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa gyereked van, jó eséllyel eladósodsz karácsony előttKarácsonykor különösen nagy nyomás helyeződik ránk, hogy mindenkinek megtaláljuk a jó ajándékot, de érdemes vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba a költekezést.

Élet ajándék csomagolás csomagolásmentesség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

Egyre többen költöznek kisebb otthonokba és szembesülnek azzal, hogy az évek során felhalmozott holmijaiktól meg kell válniuk. Egyre több segít a profi szelektálásban.

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.