Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 22. 11:45 Élet

A családnak szánt ajándékokat nem érdemes szépen becsomagolni

Az ünnepek során őrült mennyiségű pénz megy el zömmel egyszer használatos csomagolópapírokra, dobozokra, szalagokra és egyéb kellékekre, ráadásul az emberek jelentős részének se tehetsége, se kedve nincs az ajándékcsomagoláshoz.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán bármi értelme ennek a felhajtásnak, amit Erick M. Mas vizsgált meg több kísérlet lebonyolításával. A The Conversation-ön összefoglalt eredmények szerint sok esetben teljesen fölösleges a tökéletes csomagoláson igyekezni. Sőt, amikor Mas és kutatótársai 180 egyetemistát jutalmaztak meg szebben és hanyagabb módon becsomagolt bögrékkel, azt tapasztalták, hogy

akik a csúnyább csomagokat kapták, még jobban is örültek az ajándékuknak.

E furcsa eredmény megértése végett tovább vizsgálódtak a szakemberek, akik egy következő kísérlet során azt találták, hogy a szebb csomagolással emelkednek az ajándékkal kapcsolatos elvárások is. Vagyis egy adott tárgynak – például a kutatás során ajándékozott fülhallgatónak – jobban örülnek az emberek, ha a csomagolás alapján csak valami rosszabbra számítanak, míg fordított esetben csalódás lehet a gondosan díszített meglepetés vége.

Teljesen azonban nem érdemes lemondani az igényes csomagolásról. Egy harmadik kísérlet ugyanis arra világított rá, hogy a fentebbi megállapítások leginkább akkor állnak fenn, ha közeli barátok, rokonok ajándékozzák meg egymást. Távolabbi hozzátartozóktól kapott csomagok esetében azok szépsége alapján az ajándék milyensége helyett inkább az ajándékozóval való kapcsolatuk mélységére hajlamosak következtetni az emberek.

Tehát egyrészt pénzt, időt és energiát lehet spórolni, másrészt növelni lehet az ajándék okozta örömöt, ha a legjobb barátoknak és a szűkebb családi körnek szánt csomagokat kevésbé díszítjük. A kevésbé közeli ismerősök ajándékait viszont érdemes szépen becsomagolni, és ezzel is kifejezni a velük való kapcsolat fontosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa gyereked van, jó eséllyel eladósodsz karácsony előttKarácsonykor különösen nagy nyomás helyeződik ránk, hogy mindenkinek megtaláljuk a jó ajándékot, de érdemes vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba a költekezést.

Élet ajándék csomagolás csomagolásmentesség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. január 15. 11:11 Élet, Világ

Izraelben már látszik, hogy milyen könnyítéseket kapnak a beoltottak

A legfőbb enyhítés az, hogy nem kell karanténba vonulni annak, akinek van hitelesített zöld kis könyve.

Stubnya Bence
2021. január 14. 11:15 Élet

Az egészségügyi dolgozók is ugyanazért félnek az oltástól, mint mások

Nem tűnik racionálisnak, hogy Magyarországon dolgozóknak csak a fele vállalja az oltást, de az oltásellenességről könyvet író amerikai szociológus szerint a döntés nem pusztán a racionalitáson múlik.

Torontáli Zoltán
2021. január 13. 09:54 Élet

Az első oltások sikere nehéz helyzetbe hozta azokat, amelyeket még tesztelnek

Nehezebb lett önkéntes jelentkezőket találni a klinikai vizsgálatokhoz, hiszen miért akarna valaki placebót kapni, ha igazi oltást is szerezhet?

Fontos

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.