Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 22. 11:45 Élet

A családnak szánt ajándékokat nem érdemes szépen becsomagolni

Az ünnepek során őrült mennyiségű pénz megy el zömmel egyszer használatos csomagolópapírokra, dobozokra, szalagokra és egyéb kellékekre, ráadásul az emberek jelentős részének se tehetsége, se kedve nincs az ajándékcsomagoláshoz.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán bármi értelme ennek a felhajtásnak, amit Erick M. Mas vizsgált meg több kísérlet lebonyolításával. A The Conversation-ön összefoglalt eredmények szerint sok esetben teljesen fölösleges a tökéletes csomagoláson igyekezni. Sőt, amikor Mas és kutatótársai 180 egyetemistát jutalmaztak meg szebben és hanyagabb módon becsomagolt bögrékkel, azt tapasztalták, hogy

akik a csúnyább csomagokat kapták, még jobban is örültek az ajándékuknak.

E furcsa eredmény megértése végett tovább vizsgálódtak a szakemberek, akik egy következő kísérlet során azt találták, hogy a szebb csomagolással emelkednek az ajándékkal kapcsolatos elvárások is. Vagyis egy adott tárgynak – például a kutatás során ajándékozott fülhallgatónak – jobban örülnek az emberek, ha a csomagolás alapján csak valami rosszabbra számítanak, míg fordított esetben csalódás lehet a gondosan díszített meglepetés vége.

Teljesen azonban nem érdemes lemondani az igényes csomagolásról. Egy harmadik kísérlet ugyanis arra világított rá, hogy a fentebbi megállapítások leginkább akkor állnak fenn, ha közeli barátok, rokonok ajándékozzák meg egymást. Távolabbi hozzátartozóktól kapott csomagok esetében azok szépsége alapján az ajándék milyensége helyett inkább az ajándékozóval való kapcsolatuk mélységére hajlamosak következtetni az emberek.

Tehát egyrészt pénzt, időt és energiát lehet spórolni, másrészt növelni lehet az ajándék okozta örömöt, ha a legjobb barátoknak és a szűkebb családi körnek szánt csomagokat kevésbé díszítjük. A kevésbé közeli ismerősök ajándékait viszont érdemes szépen becsomagolni, és ezzel is kifejezni a velük való kapcsolat fontosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa gyereked van, jó eséllyel eladósodsz karácsony előttKarácsonykor különösen nagy nyomás helyeződik ránk, hogy mindenkinek megtaláljuk a jó ajándékot, de érdemes vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba a költekezést.

Élet ajándék csomagolás csomagolásmentesség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.