Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2019. december 19. 17:54 Élet

Ha gyereked van, jó eséllyel eladósodsz karácsony előtt

Kevesebb mint egy hét múlva karácsony, mégis sokan még sehol sem tartanak az ajándékok vásárlásával. De aki már előrelátóan meg is vett mindent, akkor is sok idő és energia ráment, miközben érezhette a nyomást, hogy igazán jó ajándékot kell vegyen, lehetőleg időben. Ennek a pszichológiai és pénzügyi nyomásnak a hatását vizsgálták Simon McNair és szerzőtársai az emberek pénzügyi döntéseire.

Arra voltak kíváncsiak, hogy nagy nyomás alatt hogyan hat a vásárlási döntésekre az emberek személyisége és pénzügyi tudatossága. Erre az egyik lehető legjobb időszak a karácsony előtti vásárlási hullám. Ez egyformán hat szinte mindenkire – aki ünnepli a karácsonyt -, az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 92 százaléka érzi nyomásnak, hogy ajándékot vásároljon karácsonykor szeretteinek. Ajándékoznak a gazdagok és a szegények, a spórolósak és a nagy lábon élők, a fiatalok és az idősek.

Így tehát tökéletes terep a pszichológiai és pénzügyi nyomás vizsgálatára. McNairék kérdőívben kérdeztek majdnem 300 embert Angliában arról, hogy adósságba keveredett-e a karácsonyt megelőző időszakban. Ezen kívül olyan kérdéseket tettek fel, amelyekből kiderült, hogy mennyire jellemző rájuk

  • a pénzügyi tudatosság;
  • az, hogy hajlamosak könnyen költekezni, vagy nehezen adnak ki pénzt dolgokra;
  • hogy fontosak nekik a materiális javak;
  • hogy azt gondolják, hatásuk van az életükben történő dolgokra;
  • és az, hogy szembenéznek a gondjaikkal vagy inkább elbújnak előlük.

Emellett persze több demográfiai adatot is összegyűjtöttek, mint például az életkor, a jövedelem vagy a családi állapot. Ezen összes adat segítségével nézték meg, hogy mi az, ami igazán hat arra, hogy valaki adósságba veri-e magát karácsonyi ajándékok miatt vagy sem.

Az eredmények szerint a demográfiai adatok közül 

csak az hat az adósságba kerülés valószínűségére, hogy van-e gyereke a kérdezettnek.

A játékok árának alakulását látva nem is csoda, hogy sok szülőnek nem elég mély a zsebe, ha olyan ajándékot akar a gyereknek adni, amire vágyik. Ráadásul nagy nyomás helyeződik a szülőkre, mert ha maguktól nem is vennék meg a drága játékokat, de ha a többi gyerek is megkapja, amit akar, akkor a sajátjuk sem maradhat ki a jóból.

De a tanulmány szempontjából fontosabb, hogy a feltérképezett pszichológiai és pénzügyi jellemzőknek van-e hatása arra, hogy túlköltekeznek-e az emberek karácsony előtt. McNairék eredményei szerint akik tagadásban élnek, és próbálnak elbújni a gondjaik elől, azok sokkal hajlamosabbak rossz pénzügyi döntéseket hozni és adósságba keveredni.

Ezen kívül, ha valaki hajlamos azt gondolni, hogy a dolgok nincsenek az irányítása alatt, minden csak megtörténik vele, az szintén nagyobb eséllyel nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takarója ér. Végül nem meglepő módon azok is hajlamosak a személyi kölcsönhöz nyúlni, akik kevésbé bánnak jól a pénzzel, nem tudatosan tervezik a kiadásaikat.

Persze, akik egyébként is sokat költenek, azok karácsonykor is a jövedelmük nagyobb részét költik el, de ez a viselkedés nem volt összefüggésben azzal, hogy eljutnak-e arra a pontra, hogy kölcsönt is felvegyenek a kiadásaik fedezésére.

Fontos tehát az önismeret, és ha magunkra ismerünk a fentiek alapján, akkor alaposan mérlegeljük, mennyit akarunk költeni idén karácsonykor, és figyelni, hogy azt be is tartsuk. Megtalálni a jó karácsonyi ajándékot nem könnyű, de nem attól lesz értékes, hogy többe kerül, hanem attól, hogy emlékezetes. Egy-egy élmény vagy személyes ajándék néha az ajándékozottnak és a pénztárcánknak is jobb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kötelező visszavenni a karácsonyi ajándékodat, de a legtöbb esetben mégis kicserélikVéget ért a vadkapitalizmus korszaka Magyarországon, a legtöbb üzlet szó nélkül kicseréli a nem tetsző ajándékot. De a törvényi szabályozás még nem szaladt ennyire előre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adósság karácsony tudatos vásárlás viselkedési közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.