Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 27. 18:40 Élet, Vállalat

Nem kötelező visszavenni a karácsonyi ajándékodat, de a legtöbb esetben mégis kicserélik

A karácsonyi szünnap után ma ismét kinyitottak az üzletek. A legtöbben ilyenkor viszik vissza az ajándékokat kicserélni. Van, aki ugyanazt kapta a szeretteitől, míg másnak nem tetszik az áru színe, esetleg nem passzol a méret.

A legtöbb kereskedő kicseréli az árut, már ha van még belőle raktáron, és gyakran le is lehet vásárolni az árát a boltban. Az utóbbi években sokat változott az üzletek hozzáállása, és ma már a legtöbb helyen szó nélkül kicserélik a karácsonyi ajándékokat. Ebből a szempontból vége a vadkapitalizmusnak, amikor még vitatkozni kellett a kereskedőkkel.

Ma már úgy van vele a legtöbb üzlet, hogy inkább szó nélkül kicserélik a terméket abban bízva, hogy a vásároló akkor majd nagyobb valószínűséggel fog visszatérni.

Pedig a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező kicserélni az árut, legalábbis a hagyományos boltokban.

Az üzletekben elvileg három napon belül cserélik a hibás terméket, vagy visszafizetik az árát. De csak akkor, ha a termékkel gond van. Ilyenkor, vagyis ha az ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk. (Itt olvashat arról, hogy mi a különbség a szavatossági és a jótállási idő között.)

Ilyenkor az üzletnek kötelessége a terméket javíttatni, ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig a vételárat visszafizetni.

A jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az üzletek maguk határozzanak arról, hogy meddig cserélik vissza az árut. A legtöbb cég a karácsonyi ünnepektől függetlenül meghatároz egy időtartamot.

Van, amelyik két hétig, de akad olyan vállalkozás is, amely két hónapig vállalja, hogy a nála vásárolt, de nem használt, vagy nem hordott terméket ingyen kicseréli, vagy a vételár értékében egy másik terméket ad. Ezekről az információkról a cégek honlapján lehet tájékozódni.

Abban az esetben, ha egy cég vállalja a termék cseréjét, és ennek ellenére mégsem cseréli vissza a határidőn belül visszahozott árut, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. Ez ugyanis felülírja a jogszabályokban garantált három napos és csak a hibás termékekre vonatkozó törvényt.

Érdemes minden esetben magunkkal vinni a blokkot, és általában az is megkönnyíti a cserét, ha az eredeti csomagolás is megvan. Ruhák esetében felpróbálás előtt nem érdemes levágni a cimkéket, nagyobb eséllyel cserélik ki az árut, ha a ruhára aggatott márka- és méretjelzések, illetve marketingelemek rajta vannak.

Az online áruházakban 14 nap a határidő. Itt egyébként indoklás nélkül kötelesek cserélni az árut, vagy ha az ügyfél azt akarja, visszafizetni a termék árát.

Vagyis, az interneten vásárolt áruk esetében nem csak a hibás termékre vonatkozik a csere joga.

Ez érthető, hiszen a neten gyakran máshogy néz ki a termék, mint a valóságban, és mivel felpróbálni sem lehet, például egy ruha esetében, nehéz megsaccolni a méretet.

A 14 napos határidőt az áru átvételétől kell számolni addig, amíg a fogyasztó vissza nem küldi a terméket. Fontos tudni, hogy jogilag akkor is a vásárlót terheli a csomagfeladás költsége, ha ingyenes volt a kiszállítás.

Persze ma már sok cég lehetővé teszi, hogy ingyenesen visszaküldjük a termékeket, és a 14 napnál hosszabb elállási jogot is biztosítják. De ezek megint csak plusz szolgáltatások, amire a törvény alapból nem kötelezi a webes kereskedőket.

Élet Vállalat ajándék csere jótállás szavatosság webáruház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.