Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 27. 18:40 Élet, Vállalat

Nem kötelező visszavenni a karácsonyi ajándékodat, de a legtöbb esetben mégis kicserélik

A karácsonyi szünnap után ma ismét kinyitottak az üzletek. A legtöbben ilyenkor viszik vissza az ajándékokat kicserélni. Van, aki ugyanazt kapta a szeretteitől, míg másnak nem tetszik az áru színe, esetleg nem passzol a méret.

A legtöbb kereskedő kicseréli az árut, már ha van még belőle raktáron, és gyakran le is lehet vásárolni az árát a boltban. Az utóbbi években sokat változott az üzletek hozzáállása, és ma már a legtöbb helyen szó nélkül kicserélik a karácsonyi ajándékokat. Ebből a szempontból vége a vadkapitalizmusnak, amikor még vitatkozni kellett a kereskedőkkel.

Ma már úgy van vele a legtöbb üzlet, hogy inkább szó nélkül kicserélik a terméket abban bízva, hogy a vásároló akkor majd nagyobb valószínűséggel fog visszatérni.

Pedig a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező kicserélni az árut, legalábbis a hagyományos boltokban.

Az üzletekben elvileg három napon belül cserélik a hibás terméket, vagy visszafizetik az árát. De csak akkor, ha a termékkel gond van. Ilyenkor, vagyis ha az ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk. (Itt olvashat arról, hogy mi a különbség a szavatossági és a jótállási idő között.)

Ilyenkor az üzletnek kötelessége a terméket javíttatni, ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig a vételárat visszafizetni.

A jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az üzletek maguk határozzanak arról, hogy meddig cserélik vissza az árut. A legtöbb cég a karácsonyi ünnepektől függetlenül meghatároz egy időtartamot.

Van, amelyik két hétig, de akad olyan vállalkozás is, amely két hónapig vállalja, hogy a nála vásárolt, de nem használt, vagy nem hordott terméket ingyen kicseréli, vagy a vételár értékében egy másik terméket ad. Ezekről az információkról a cégek honlapján lehet tájékozódni.

Abban az esetben, ha egy cég vállalja a termék cseréjét, és ennek ellenére mégsem cseréli vissza a határidőn belül visszahozott árut, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. Ez ugyanis felülírja a jogszabályokban garantált három napos és csak a hibás termékekre vonatkozó törvényt.

Érdemes minden esetben magunkkal vinni a blokkot, és általában az is megkönnyíti a cserét, ha az eredeti csomagolás is megvan. Ruhák esetében felpróbálás előtt nem érdemes levágni a cimkéket, nagyobb eséllyel cserélik ki az árut, ha a ruhára aggatott márka- és méretjelzések, illetve marketingelemek rajta vannak.

Az online áruházakban 14 nap a határidő. Itt egyébként indoklás nélkül kötelesek cserélni az árut, vagy ha az ügyfél azt akarja, visszafizetni a termék árát.

Vagyis, az interneten vásárolt áruk esetében nem csak a hibás termékre vonatkozik a csere joga.

Ez érthető, hiszen a neten gyakran máshogy néz ki a termék, mint a valóságban, és mivel felpróbálni sem lehet, például egy ruha esetében, nehéz megsaccolni a méretet.

A 14 napos határidőt az áru átvételétől kell számolni addig, amíg a fogyasztó vissza nem küldi a terméket. Fontos tudni, hogy jogilag akkor is a vásárlót terheli a csomagfeladás költsége, ha ingyenes volt a kiszállítás.

Persze ma már sok cég lehetővé teszi, hogy ingyenesen visszaküldjük a termékeket, és a 14 napnál hosszabb elállási jogot is biztosítják. De ezek megint csak plusz szolgáltatások, amire a törvény alapból nem kötelezi a webes kereskedőket.

Élet Vállalat ajándék csere jótállás szavatosság webáruház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.