Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 21. 10:14 Élet

Elkaszálta egy bíróság a Ryanair csomagszabályzatát

Túlzónak minősítette egy spanyol bíróság a brit fapados légitársaság csomagszabályzatát, és megtiltotta számára, hogy a jövőben változatlan formában alkalmazza.

Az ítélet előzménye egy hétköznapi eset: egy Madridból Brüsszelbe tartó utas olyan bőröndöt vitt magával, amely nem fér el a szemközti ülés alatt – az ingyenes kézipoggyász maximális mérete a Ryanairnél 20x25x40 centiméter. De mivel nem vett korábban sem elsődleges beszállást, sem 10 kilós feladott poggyászt, ezért a beszálláskor 20 eurót fizettettek vele. (A Ryanair 10 kilós feladott poggyásznak hívja a standard méretű, 20x40x55 centiméteres gurulós bőröndöt. Ha valaki elsőbbségi beszállást vesz, akkor egy ilyet és egy kisméretű táskát vihet magával.)

A bíróság szerint azonban a 10 kilós poggyász is könnyen elhelyezhető a kabinban, így a szabályzat túlzó, ezért érvénytelennek minősítette, és

kötelezte a Ryanairt, hogy törölje a vonatkozó kitételt az utazási feltételei közül.

Ami a perelő utast illeti, a légitársaságnak kamatokkal együtt vissza kell fizetnie számára a 20 eurót. Kártérítést azonban nem kap, mert a bíró szerint az eset nem okozott akkora stresszt, ami erre alapot adna – írja a BBC.

Habár az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, a Ryanair kerek-perec közölte, hogy nem változtat semmin.

„Az ítélet nem befolyásolja a Ryanair csomagszabályzatát, sem a múltra, sem a jövőre vonatkozóan. Egy félremagyarázott, elszigetelt eset nem korlátozza kereskedelmi szabadságunkat annak meghatározásában, hogy mekkora az ingyenesen felvihető kézipoggyász”

– közölte a vállalat.

Az ügy jelentősége miatt és az utóbbi évek hasonló eseteinek fényében egyáltalán nem meglepő ez a reagálás. A fapados légitársaságok számára ugyanis nagyon fontos a közepes méretű kézipoggyászok után beszedett díj, így minden esetben elmennek a falig, hogy ne apadjon el ez a bevételi forrás. Eddig sikerült megakadályozniuk, hogy néhány hasonló ítéletből általános joggyakorlat váljon, így érdekes lesz, hogyan folytatódik majd a spanyol történet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több pluszpénzt sajtolnak ki belőlünk a fapados légitársaságokAz ülőhelyfoglalások és poggyászdíjak egyre nagyobb részét teszik ki a légitársaságok bevételeinek. A repülőjegy mellett az autó- és hotelbérlés is jól fial.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bíróság csomagszabályzat fapados légitársaságok Ryanair Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.