Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 23. 10:22 Élet

Úgy tűnik, visszatértek a földönkívüliek a Földre

Meglepően hosszú cikket szentelt még májusban az UFO-észleléseknek a The New York Times. Az amerikai lap azért foglalkozott ennyire mélyrehatóan a témával, mert ezúttal nem néhány bulizó fiatal látott azonosítatlan repülő tárgyakat, hanem a haditengerészet pilótái. Ráadásul nem is egyszer: 2014 nyara és 2015 márciusa között lényegében napi rendszerességgel észleltek valamit, ami látható hajtómű nélkül repült széllel szemben, képes volt tízezer méter magasra felemelkedni, esetenként szuperszonikus sebességgel haladt, és olyan manővereket csinált, amit az emberi szervezet szerintük nem bírna ki.

Ráadásul a lebegő tárgy akár 12 órát is a levegőben töltött egyhuzamban, márpedig ez sokkal több, mint amennyit egy ilyen mozgásra képes repülővel üzemanyag-utánpótlás nélkül repülni lehet. A The New York Timesnak az észleléseket több pilóta is megerősítette, volt állítólag, aki majdnem össze is ütközött eggyel.

A sztori ráirányította a figyelmet arra a programra is, amit két éve indított a haditengerészet, és amelynek célja, hogy pontosabban tudják azonosítani az ismeretlen repülő tárgyakat. Sokan már 2017-ben is úgy vélték, hogy valójában földönkívüli objektumok után kutatnának, a májusi cikk pedig ráerősített erre az elméletre.

Emellett természetesen ismét kisebb

lendületet kaptak az olyan konteók, mint az 51-es körzet története,

illetve az amerikai kormány titkos kísérletei a földönkívüliekkel. Az elmúlt hetekben a Facebookon indult szervezkedés az 51-es körzet lerohanására. A nevadai sivatagban található katonai bázissal kapcsolatban évtizedek óta él az az elmélet, hogy valójában egy lezuhant űrhajót és az utasait rejtegetik, illetve vizsgálják ott. Most egy eseményre több mint egymillió ember jelzett vissza a közösségi oldalon, hogy szeretné látni, mi zajlik pontosan a bázison, ezért részt venne annak szeptember közepére tervezett megrohamozásában.

A jelentős érdeklődés egyébként nem annyira meglepő, az amerikaiak többsége ugyanis hisz abban, hogy a kormány rejteget valamit az UFO-kal kapcsolatban. Egy közelmúltban készített felmérésben a megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy ez valószínű vagy nagyon valószínű, miközben csak fele ennyien vélekedtek úgy, hogy ez badarság.

A fenti felmérés is jól mutatja, hogy a téma annyira forró, hogy több médium és kutatószervezet is rárepült. A Statista például arról osztott meg egy grafikont, hogy az elmúlt hetek eseményei ellenére az észlelések egyre ritkábbak.

Ez azonban így nem teljesen igaz.

Hosszú távon valóban látványosan esnek az észlelések, erről mi is írtunk tavaly. A csúcs egyébként épp akkor volt, amikor a haditengerészek is felfigyeltek a furcsa repülő tárgyakra: 2014-ben az amerikai nemzeti UFO-jelentési központhoz (NURC) majdnem 8700 bejelentés érkezett az Egyesült Államokból. Ehhez képest tavaly már csak 3343, ami 2000 óta a legalacsonyabb érték.

 

Igen ám, de idén tavasszal látványosan megváltoztak a trendek. Július közepéig majdnem negyedével több repülő csészealjat láttak az amerikaiak, mint 2018 hasonló időszakában, az elmúlt három hónapban pedig majdnem kétszer annyit. Ilyen erős negyedév közel két éve nem volt.

 

Időarányosan hasonló a helyzet globálisan is. Bár nemzetközi bejelentésből sokkal kevesebb érkezik a NURC-hoz, mint amerikaiból, az idén eddig 94 esetet regisztráltak, miközben tavaly egész évben alig volt ennél több, július közepéig pedig csak 54 észlelésről tudtak.

Magyarországon utoljára január 1-jén láttak UFO-t Budapesten. Ez egyébként itthon elég gyakori dátum, 2016 szilveszterén is volt észlelés, akárcsak 2008-ban újév napján. Emellett 2016-ban augusztus 20-án is látott valaki a fővárosban egy téglalap alakú homályos valamit az égen.

Élet 51-es körzet földönkívüliek UFO Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.