Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 2. 15:18 Élet

Eltűntek az UFO-k az emberek életéből

Az elmúlt években egyre kevesebb azonosítatlan repülő tárgyat, azaz UFO-t láttak az emberek, legalábbis az amerikai National UFO Reporting Center (NURC) adatbázisa szerint. Nagy kérdés, hogy valóban csökkent-e az UFO-nak látszó tárgyak száma, vagy az emberek egyre kevesebbet tekintenek fel az égre a mobiltelefonjukból.

Mióta a negyvenes évek óta mérik, 2014 júliusában látták a legtöbb repülő csészealjat, szám szerint 1109 bejelentés érkezett az NURC-hez. Az Egyesült Államokban egyébként Kaliforniában vélték látni a legtöbb UFO-t, összesen 13 ezer alkalommal.

 

A grafikonon is jól látszik, hogy a csúcspont óta meredeken zuhan UFO-észlelések száma. Az amerikai listán nemzetközi adatok is vannak. Magyarországra rákeresve azt látni, hogy legutoljára tavaly december 17-én észleletek furcsa fényeket Debrecen környékén. A magyarországi észlelések közül több is köthető szabadnapokhoz, 2016-ban augusztus 20-án és szilveszterkor is furcsa fényekről érkezett bejelentés. 

Erre magyarázat lehet az Economist négy évvel ezelőtti kutatása, amely szerint erős összefüggés van az alkoholfogyasztás és az UFO-észlelések között. A 90 ezer észlelést feldolgozó elemzésből jól látszik, hogy munka- és alvásidőben kevesebb bejelentés érkezik az NURC-hez. Ugyanakkor megugrik az észlelések száma péntek este, amikor – legalábbis a cikk szerint – kiülnek az emberek a teraszra sörözni.

Július másodikán, azaz ma van az UFO világnap, mivel 71 évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le egy azonosítatlan repülő tárgy az új-mexikói (USA) Roswell külterületén. Egy helyi lap akkor arról számolt be, hogy a légierő helyi egysége repülő csészealjakat talált előző nap. A légierő illetékesei azonban másnap már mindent tagadtak, és állításuk szerint csupán egy meteorológiai léggömböt találtak.

Az eset az egyik legkedveltebb összeesküvés-elméletté vált. A mai napig nem tudni, hogy pontosan mi zuhant le, bár a támaszpont sajtókapcsolati ügyeit intéző felelős tiszt, a 2006-ban elhunyt Walter Haut hadnagy egy esküvel hitelesített nyilatkozatot hagyott hátra: a ballon csak fedősztori volt, a valódi tárgyat a hadsereg egy közeli hangárban tárolta.

Roswell esete 2011-ben került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor az FBI a nyilvánosság elé tárt egy addig titkosított jelentést, amelyet egy Guy Hottel nevű informátor írt 1950-ben, azt állítva, hogy három, közel 15 méter átmérőjű, középen kimagasodó formájú csészealjat találtak, amelyekben három-három, nagyjából egy méter magas, fémes szövésű ruhát viselő lény utazott. Hottel jelentése szerint az idegenek azért zuhantak le, mert a légierő által használt radarok jelei összezavarták a műszereiket.

Élet egyesült államok Roswell UFO világnap Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.