Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 2. 15:18 Élet

Eltűntek az UFO-k az emberek életéből

Az elmúlt években egyre kevesebb azonosítatlan repülő tárgyat, azaz UFO-t láttak az emberek, legalábbis az amerikai National UFO Reporting Center (NURC) adatbázisa szerint. Nagy kérdés, hogy valóban csökkent-e az UFO-nak látszó tárgyak száma, vagy az emberek egyre kevesebbet tekintenek fel az égre a mobiltelefonjukból.

Mióta a negyvenes évek óta mérik, 2014 júliusában látták a legtöbb repülő csészealjat, szám szerint 1109 bejelentés érkezett az NURC-hez. Az Egyesült Államokban egyébként Kaliforniában vélték látni a legtöbb UFO-t, összesen 13 ezer alkalommal.

 

A grafikonon is jól látszik, hogy a csúcspont óta meredeken zuhan UFO-észlelések száma. Az amerikai listán nemzetközi adatok is vannak. Magyarországra rákeresve azt látni, hogy legutoljára tavaly december 17-én észleletek furcsa fényeket Debrecen környékén. A magyarországi észlelések közül több is köthető szabadnapokhoz, 2016-ban augusztus 20-án és szilveszterkor is furcsa fényekről érkezett bejelentés. 

Erre magyarázat lehet az Economist négy évvel ezelőtti kutatása, amely szerint erős összefüggés van az alkoholfogyasztás és az UFO-észlelések között. A 90 ezer észlelést feldolgozó elemzésből jól látszik, hogy munka- és alvásidőben kevesebb bejelentés érkezik az NURC-hez. Ugyanakkor megugrik az észlelések száma péntek este, amikor – legalábbis a cikk szerint – kiülnek az emberek a teraszra sörözni.

Július másodikán, azaz ma van az UFO világnap, mivel 71 évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le egy azonosítatlan repülő tárgy az új-mexikói (USA) Roswell külterületén. Egy helyi lap akkor arról számolt be, hogy a légierő helyi egysége repülő csészealjakat talált előző nap. A légierő illetékesei azonban másnap már mindent tagadtak, és állításuk szerint csupán egy meteorológiai léggömböt találtak.

Az eset az egyik legkedveltebb összeesküvés-elméletté vált. A mai napig nem tudni, hogy pontosan mi zuhant le, bár a támaszpont sajtókapcsolati ügyeit intéző felelős tiszt, a 2006-ban elhunyt Walter Haut hadnagy egy esküvel hitelesített nyilatkozatot hagyott hátra: a ballon csak fedősztori volt, a valódi tárgyat a hadsereg egy közeli hangárban tárolta.

Roswell esete 2011-ben került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor az FBI a nyilvánosság elé tárt egy addig titkosított jelentést, amelyet egy Guy Hottel nevű informátor írt 1950-ben, azt állítva, hogy három, közel 15 méter átmérőjű, középen kimagasodó formájú csészealjat találtak, amelyekben három-három, nagyjából egy méter magas, fémes szövésű ruhát viselő lény utazott. Hottel jelentése szerint az idegenek azért zuhantak le, mert a légierő által használt radarok jelei összezavarták a műszereiket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyesült államok Roswell UFO világnap Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?