Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 2. 15:18 Élet

Eltűntek az UFO-k az emberek életéből

Az elmúlt években egyre kevesebb azonosítatlan repülő tárgyat, azaz UFO-t láttak az emberek, legalábbis az amerikai National UFO Reporting Center (NURC) adatbázisa szerint. Nagy kérdés, hogy valóban csökkent-e az UFO-nak látszó tárgyak száma, vagy az emberek egyre kevesebbet tekintenek fel az égre a mobiltelefonjukból.

Mióta a negyvenes évek óta mérik, 2014 júliusában látták a legtöbb repülő csészealjat, szám szerint 1109 bejelentés érkezett az NURC-hez. Az Egyesült Államokban egyébként Kaliforniában vélték látni a legtöbb UFO-t, összesen 13 ezer alkalommal.

 

A grafikonon is jól látszik, hogy a csúcspont óta meredeken zuhan UFO-észlelések száma. Az amerikai listán nemzetközi adatok is vannak. Magyarországra rákeresve azt látni, hogy legutoljára tavaly december 17-én észleletek furcsa fényeket Debrecen környékén. A magyarországi észlelések közül több is köthető szabadnapokhoz, 2016-ban augusztus 20-án és szilveszterkor is furcsa fényekről érkezett bejelentés. 

Erre magyarázat lehet az Economist négy évvel ezelőtti kutatása, amely szerint erős összefüggés van az alkoholfogyasztás és az UFO-észlelések között. A 90 ezer észlelést feldolgozó elemzésből jól látszik, hogy munka- és alvásidőben kevesebb bejelentés érkezik az NURC-hez. Ugyanakkor megugrik az észlelések száma péntek este, amikor – legalábbis a cikk szerint – kiülnek az emberek a teraszra sörözni.

Július másodikán, azaz ma van az UFO világnap, mivel 71 évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le egy azonosítatlan repülő tárgy az új-mexikói (USA) Roswell külterületén. Egy helyi lap akkor arról számolt be, hogy a légierő helyi egysége repülő csészealjakat talált előző nap. A légierő illetékesei azonban másnap már mindent tagadtak, és állításuk szerint csupán egy meteorológiai léggömböt találtak.

Az eset az egyik legkedveltebb összeesküvés-elméletté vált. A mai napig nem tudni, hogy pontosan mi zuhant le, bár a támaszpont sajtókapcsolati ügyeit intéző felelős tiszt, a 2006-ban elhunyt Walter Haut hadnagy egy esküvel hitelesített nyilatkozatot hagyott hátra: a ballon csak fedősztori volt, a valódi tárgyat a hadsereg egy közeli hangárban tárolta.

Roswell esete 2011-ben került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor az FBI a nyilvánosság elé tárt egy addig titkosított jelentést, amelyet egy Guy Hottel nevű informátor írt 1950-ben, azt állítva, hogy három, közel 15 méter átmérőjű, középen kimagasodó formájú csészealjat találtak, amelyekben három-három, nagyjából egy méter magas, fémes szövésű ruhát viselő lény utazott. Hottel jelentése szerint az idegenek azért zuhantak le, mert a légierő által használt radarok jelei összezavarták a műszereiket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyesült államok Roswell UFO világnap Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.