Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 2. 15:18 Élet

Eltűntek az UFO-k az emberek életéből

Az elmúlt években egyre kevesebb azonosítatlan repülő tárgyat, azaz UFO-t láttak az emberek, legalábbis az amerikai National UFO Reporting Center (NURC) adatbázisa szerint. Nagy kérdés, hogy valóban csökkent-e az UFO-nak látszó tárgyak száma, vagy az emberek egyre kevesebbet tekintenek fel az égre a mobiltelefonjukból.

Mióta a negyvenes évek óta mérik, 2014 júliusában látták a legtöbb repülő csészealjat, szám szerint 1109 bejelentés érkezett az NURC-hez. Az Egyesült Államokban egyébként Kaliforniában vélték látni a legtöbb UFO-t, összesen 13 ezer alkalommal.

 

A grafikonon is jól látszik, hogy a csúcspont óta meredeken zuhan UFO-észlelések száma. Az amerikai listán nemzetközi adatok is vannak. Magyarországra rákeresve azt látni, hogy legutoljára tavaly december 17-én észleletek furcsa fényeket Debrecen környékén. A magyarországi észlelések közül több is köthető szabadnapokhoz, 2016-ban augusztus 20-án és szilveszterkor is furcsa fényekről érkezett bejelentés. 

Erre magyarázat lehet az Economist négy évvel ezelőtti kutatása, amely szerint erős összefüggés van az alkoholfogyasztás és az UFO-észlelések között. A 90 ezer észlelést feldolgozó elemzésből jól látszik, hogy munka- és alvásidőben kevesebb bejelentés érkezik az NURC-hez. Ugyanakkor megugrik az észlelések száma péntek este, amikor – legalábbis a cikk szerint – kiülnek az emberek a teraszra sörözni.

Július másodikán, azaz ma van az UFO világnap, mivel 71 évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le egy azonosítatlan repülő tárgy az új-mexikói (USA) Roswell külterületén. Egy helyi lap akkor arról számolt be, hogy a légierő helyi egysége repülő csészealjakat talált előző nap. A légierő illetékesei azonban másnap már mindent tagadtak, és állításuk szerint csupán egy meteorológiai léggömböt találtak.

Az eset az egyik legkedveltebb összeesküvés-elméletté vált. A mai napig nem tudni, hogy pontosan mi zuhant le, bár a támaszpont sajtókapcsolati ügyeit intéző felelős tiszt, a 2006-ban elhunyt Walter Haut hadnagy egy esküvel hitelesített nyilatkozatot hagyott hátra: a ballon csak fedősztori volt, a valódi tárgyat a hadsereg egy közeli hangárban tárolta.

Roswell esete 2011-ben került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor az FBI a nyilvánosság elé tárt egy addig titkosított jelentést, amelyet egy Guy Hottel nevű informátor írt 1950-ben, azt állítva, hogy három, közel 15 méter átmérőjű, középen kimagasodó formájú csészealjat találtak, amelyekben három-három, nagyjából egy méter magas, fémes szövésű ruhát viselő lény utazott. Hottel jelentése szerint az idegenek azért zuhantak le, mert a légierő által használt radarok jelei összezavarták a műszereiket.

Élet egyesült államok Roswell UFO világnap Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Rigó Anita
2018. szeptember 19. 14:40 Élet

A női befektetők kevesebbet pánikolnak, mint a férfiak

Amikor a piacok nagyot esnek, a nők józanabbul reagálnak.

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 17:17 Élet, Világ

Elmaradó fizetés, 16 órás munkanap, palackba pisilés és félelem – így működik az Amazon házhoz szállítása

Az alvállalkozókon óriási a nyomás, a futárok sokszor embertelen körülmények között dolgoznak.

Jandó Zoltán
2018. szeptember 18. 10:36 Élet

Nagyon valószínű, hogy nem akarsz örökké élni

A britek nagyjából fele megelégedne az egyébként nem teljesen elérhetetlen 110 éves korral, sőt, 40 százalékuk a százat sem szeretné megünnepelni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 06:53 Élet

A matematika megmondja, miért nem viheted fel a repülőre a kézipoggyászodat

Nincs elég tárolórekesz és nincs kényszerítő szabály sem. Viszont őrült jó üzletet lehet csinálni a kézipoggyászos felfordulásból.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.