Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 15. 12:18 Élet

Apasági szabadságra mentek, és rájöttek, hogy nem akarnak több gyereket

Spanyolországban 2007 márciusában vezették be az apasági szabadságot, két hét fizetett távollét járt a gyermek születése után. Az intézkedés nagyon népszerűnek bizonyult, az első évben a jogosultak 55 százaléka vette igénybe. Azóta ráadásul meghosszabbították az idejét, 2017-ben előbb négy, majd tavaly öt hétre, és 2021-ig további bővítés várható.

Közgazdászok a 2007-es bevezetés után történteket tanulmányozták, eredményeikről a Quartz számolt be. Ezek szerint a lehetőséggel nem élők és az azt kihasználók ugyanolyan valószínűséggel maradtak a munkaerőpiacon, ám az utóbbiak a két hét letelte után is nagyobb mértékben vettek részt a gyermek gondozásában, mint az előbbiek. Ennek köszönhetően pedig az apasági szabadsággal élők partnerei nagyobb valószínűséggel tértek vissza munkahelyükre.

Ebben az értelemben az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, más tekintetben azonban valószínűleg nem. 

Kétéves időtávon 7-15 százalékkal kisebb arányban vállaltak újabb gyermeket azok a párok, ahol a férfi kivette a kéthetes apasági szabadságot, mint azok, ahol nem.

A különbség ezt követően ugyan csökkent, de még hat év után is kimutatható volt.

Ezzel egy időben, vagyis az apasági szabadság intézményének bevezetése után a felmérésekben azt lehetett megfigyelni, hogy a 21 és 40 év közötti spanyol férfiak körében csökkent valamelyest a tervezett gyermekek száma, a nők körében viszont nőtt.*2006 és 2010 között a férfiaknál 2,1-ről 2,05-re csökkent, a nőknél 2,08-ról 2,11-re nőtt. A tanulmányt jegyző kutatók feltételezése szerint ennek az lehetett az oka, hogy a gyermekükkel több időt töltő férfiaknál reálisabb kép alakult ki a gyermekneveléssel járó erőfeszítésekről. A nőknél pedig talán annak köszönhető az ellentétes irányú elmozdulás, hogy mentesültek az otthoni terhek egy része alól.

A szerzők ugyanakkor maguk is óvnak a messzemenő következtetések levonásától, hiszen egyetlen ország egyetlen adatsoráról van szó, ráadásul két tény együttes előfordulása nem jelent feltétlenül oksági kapcsolatot. Könnyen lehet, hogy más dolgok jobban befolyásolták a spanyol férfiak családdal kapcsolatos terveit, ilyen lehet például a 2008-as válság, amely földbe döngölte a spanyol gazdaságot.

Más országokra pláne nem érdemes kivetíteni az eredményeket, mert viszonylag szokatlannak számít a kiinduló helyzet, amikor a spanyol férfiak több gyermeket terveztek, mint a nők. Az viszont gyakori, hogy mindkét érték bőven afelett van, mint amennyi ténylegesen megszületik. A 2017-es adatok szerint az EU-n belül Málta után Spanyolországban a legalacsonyabb az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma (1,31*2008-ban még 1,45 volt, 2013-ban viszont csak 1,27, azóta némileg nőni tudott.), miközben a tervezetteké 2 fölötti. Az EU-átlag egyébként 1,59, a magyar érték 1,49 a KSH, 1,54 az Eurostat adata szerint. A spanyol döntéshozókat mindenesetre elgondolkoztathatják az eredmények, hogy érdemes-e még jobban kiterjeszteni az apasági szabadság idejét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt elég csok-baba, ezért kell a 10 milliós ingyenhitelA csok bevezetésének évében nőtt a termékenységi ráta, azóta viszont stagnál. Lépnie kellett a kormánynak, ha komolyan gondolja a népességfogyás megállítását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet apasági szabadság gyermekvállalás Spanyolország termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.