Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 25. 12:43 Élet

Filléres gyógyszer szedésével élnének tovább a Szilícium-völgy urai

Az élet meghosszabbítása régi vágya az emberiségnek, így nem csoda, hogy a világ egyik innovációs központjában, a kaliforniai Szilícium-völgyben is sokakat foglalkoztat. Egyesek már a halál legyőzését sem tartják lehetetlennek, ezért fektetnek be új készítmények kifejlesztésébe vagy olyan kutatásokba, amelyek az öregedés genetikai hátterének feltárását célozzák.

A kevésbé ambiciózusak az egészséges éveik számának gyarapításával is megelégednének. A CNBC tudósítása szerint közülük sokan egy olyan gyógyszerben vélik megtalálni a megoldást, amely Szilícium-völgyi mércével kőkorszakinak mondható. Az évtizedek óta forgalmazott metformin hatóanyagú készítmények manapság a 2-es típusú cukorbetegség elleni legfontosabb gyógyszerek, generikus változataik olcsón elérhetők, az Egyesült Államokban egy tabletta mindössze 5 centbe kerül.

A cikkben megszólaló vállalkozók azonban nem azért szednek metformint, mert cukorbetegek. Hanem azért, mert az utóbbi pár év néhány kutatási eredménye szerint a készítmény kedvező hatást gyakorol az egészségre, csökkenti a rák kockázatát, egérkísérletek szerint pedig meg is hosszabbítja a várható élettartamot. A feltételezés szerint ez annak köszönhető, hogy 

a metformin a szervezet által előállított és felszívott cukor mennyiségének csökkentésével az alacsony kalóriatartalmú étrend hatását utánozza.

Ez egyes kutatások szerint meghosszabbítja az életet (bár azért erről is megoszlik a szakemberek véleménye), de arra kevesen képesek, hogy hosszú időn keresztül jelentősen visszafogják a táplálékbevitelt.

Az orvosok megosztottak. Van olyan jó nevű szakember, aki egyértelműen támogatja a metformin alkalmazását egészségjavító céllal, mások szerint azonban nagyon kevés bizonyíték áll ehhez rendelkezésre. Az állatkísérletekből nem feltétlenül lehet kiindulni, embereken pedig még alig vizsgálták a készítmény hatását, mivel egy minimális hasznú gyógyszerről van szó, a tesztek pedig sokba kerülnek.

Szerencsére túl sokat nem kockáztatnak a metformin szedők, mert ritkán jelentkeznek mellékhatások, amelyek közül a tejsav-acidózis a legsúlyosabb, emellett emésztési zavarok, hányinger, hasmenés, hasi görcsök fordulhatnak elő. Mielőtt azonban valaki rohanna beszerezni, mindenképpen beszéljen az orvosával, mert vannak olyan betegségek, egészségi problémák, amikor ellenjavalt a metformin szedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJavult az egészségünk, de az albánok és bosnyákok így is előznek minketSpanyolország megelőzte Olaszországot a legegészségesebb országok élén, Magyarország négy helyet javítva a 48. lett, több visegrádi és balkáni ország mögött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség gyógyszer metformin rák szilícium-völgy Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.