Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 25. 10:07 Adat

Javult az egészségünk, de az albánok és bosnyákok így is előznek minket

Frissítette a Bloomberg az országokat az emberek egészsége alapján sorba rendező világranglistáját. Az amerikai hírügynökség olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a várható élettartam, a dohányzás és az elhízás elterjedtsége, a tiszta vízhez való hozzájutás, valamint a csatornázottság.

A legutóbbi, 2017-es rangsort Olaszország vezette, de ezúttal megelőzte Spanyolország. Az utóbbi egészségügyi rendszerével kapcsolatban egy közelmúltbeli tanulmány kiemelte, hogy jó minőségű a közszolgáltatás, a gyerekekre, nőkre és idősekre is kiterjednek a megelőző programok, továbbá az akut és krónikus betegségek gyógyítása is megfelelően működik. Az országban az utóbbi egy évtizedben csökkent a rák és a keringési betegségek miatt bekövetkező halálozások száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami egészségügyi ellátás már soha nem lesz jó, a magánintézményekbe mennek át az orvosok, ápolókAz egészségügyi dolgozók eddig külföldre költöztek, többségük kint is marad. Most a belföldi kivonulás időszaka jön: az állami egészségügyből egyre több orvos és ápoló az erősödő magánellátás irányába tart - szintén véglegesen.

Az eredményekben a mediterrán étrendnek is lehet szerepe, a Navarrai Egyetem orvostudományi karának közelmúltbeli tanulmánya szerint ez – kiegészítve az extra szűz olívaolajjal vagy magvakkal – jobb eredményeket mutat az életveszélyes keringési zavarok megelőzésében, mint az alacsony zsírbevitelt előíró diéták.

Az uniós tagállamok közül Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam, és globálisan is csak Japán és Svájc előzi meg. A Washingtoni Egyetem egészségméréssel foglalkozó intézete azt jósolja, hogy 2040-re a spanyolok már mindenkit megelőznek, és 86 év lesz a várható élettartamuk.

 

Magyarország négy helyet javított a 2017-es helyzethez képest, de ez így is csak a 48. hely megszerzésére volt elég. A Bloomberg cikkéből származó táblázat szerint a térségbeli országok közül csak Szerbia és Macedónia végzett mögöttünk, előttünk pedig belátható távolságra van Szlovákia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Lengyelország.

Sokkal jobban szerepelt Észtország, Horvátország, Csehország, valamint Szlovénia is. Nem is beszélve a 13. helyezett Ausztriáról. Bulgária és Románia adatai ugyanakkor nem látszanak a táblázatban, ami arra utal, hogy – ha szolgáltattak megfelelő mennyiségű adatot – az 56. helynél hátrébb végeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA választási hajrában a magyarok nem a migránsokat, hanem az egészségügyet tartották a legnagyobb problémánakAz Eurobarometer tavaszi felmérése bizonyos szempontból egészen megdöbbentő képet fest rólunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészség egészségügy étrend keringési betegségek várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.