Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 18. 12:01 Élet

Élőben lehet megnézni, hogyan készül egy 75 milliós aranytömb

Ha valaki szereti az aranyat, és a nyugat-ausztráliai Perth-ben jár, ne hagyja ki a helyi pénzverde attrakcióját, amelynek során naponta hétszer az érdeklődők szeme előtt öntenek újra egy 6,35 kilós aranytömböt. Ennek során a fémet 1063 Celsius-fokra hevítik fel az öntőüstben, ahonnan az öntőformába kerül, ahol körülbelül 90 másodperc alatt megszilárdul. Ezt követően egy vízzel teli hűtőmedencébe kerül, és 15 másodperc alatt annyira lehűl, hogy meg is lehet érinteni.

A vállalat vezérigazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy mivel a látogatóközpont 1993-as megnyitása óta folyamatosan ugyanazt az aranyrudat olvasztják meg és öntik újra, ezért 

ez a tömb már több mint 65 ezer alkalommal esett át ezen a folyamaton.

Az azóta eltelt időszak során 1999-ben érte a legkevesebbet ez az aranyrúd, 51 ezer (amerikai) dollárt. A legtöbbet pedig 2011-ben, amikor 390 ezret. A pár nappal ezelőtti unciánkénti 1310 dolláros világpiaci árral számolva mostanában az értéke 267 ezer dollár körül van, vagyis nagyjából 75 millió forint. Ennek megfelelően minden nap végén a cég egyik trezorjába teszik.

Kína után Ausztrália a világ második legjelentősebb aranytermelője, az országban kitermelt mennyiség 90 százalékát a perth-i pénzverde finomítja, de nem a városközpontban lévő, hanem egy másik létesítményében. De nemcsak ausztrál, hanem importált aranyból is készít érméket és rudakat, világpiaci részesedése saját számítása szerint körülbelül 13 százalékos.

A perth-i pénzverdét 1899-ben alapították, miután a régióban felfedezett lelőhelyek aranylázat váltottak ki a térségben. A Nyugat-Ausztrália tartomány birtokában lévő cég tavaly 13,3 milliárd dollárt bevételre tett szert tavaly arany-, ezüst- és platinarudak, valamint -érmék értékesítéséből.

A Bloomberg cikkében van néhány remek kép az öntésről és az aranyrudak tárolásáról, érdemes megnézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

Élet aranyérme aranyrúd pénzverde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. március 21. 17:09 Élet

Miért nem érdekel minket, hogy mi lesz az adományainkkal?

Ha úgy vesszük, az adakozás is önérdek. És ez sok mindent megmagyaráz abból, hogy miért nem követjük annyira az adományaink sorsát.

Váczi István
2019. március 19. 06:53 Élet

Tízmilliókat vittek szatyrokban, amikor még hagyták trükközni a boltosokat

A hatékony ellenőrzés bevezetése előtt elég volt néhány fifikás trükk és némi jogászkodás a jókora hasznot hajtó adócsaló kereskedelmi hálózatok működtetéséhez.

Váczi István
2019. március 18. 17:16 Élet

Az ügyfelek mondhatják meg, hogyan öltözzenek a bankárok

Miközben az amerikai Goldman Sachs lazított alkalmazottainak öltözködési szabályain, egy német pénzintézet az ügyfelek véleményét kéri ki az ügyben.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 20. 06:54 Közélet, Vállalat

Hiába ért véget, tovább égeti a közpénzeket az Orbán-Simicska háború

Brutálisan drágán épített volna autópályát az Alföldön Simicska Lajos, de elvették tőle a projektet. Most a kormány új kedvence másfélszer annyiért épít gyorsforgalmi utat.

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.