Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 18. 12:01 Élet

Élőben lehet megnézni, hogyan készül egy 75 milliós aranytömb

Ha valaki szereti az aranyat, és a nyugat-ausztráliai Perth-ben jár, ne hagyja ki a helyi pénzverde attrakcióját, amelynek során naponta hétszer az érdeklődők szeme előtt öntenek újra egy 6,35 kilós aranytömböt. Ennek során a fémet 1063 Celsius-fokra hevítik fel az öntőüstben, ahonnan az öntőformába kerül, ahol körülbelül 90 másodperc alatt megszilárdul. Ezt követően egy vízzel teli hűtőmedencébe kerül, és 15 másodperc alatt annyira lehűl, hogy meg is lehet érinteni.

A vállalat vezérigazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy mivel a látogatóközpont 1993-as megnyitása óta folyamatosan ugyanazt az aranyrudat olvasztják meg és öntik újra, ezért 

ez a tömb már több mint 65 ezer alkalommal esett át ezen a folyamaton.

Az azóta eltelt időszak során 1999-ben érte a legkevesebbet ez az aranyrúd, 51 ezer (amerikai) dollárt. A legtöbbet pedig 2011-ben, amikor 390 ezret. A pár nappal ezelőtti unciánkénti 1310 dolláros világpiaci árral számolva mostanában az értéke 267 ezer dollár körül van, vagyis nagyjából 75 millió forint. Ennek megfelelően minden nap végén a cég egyik trezorjába teszik.

Kína után Ausztrália a világ második legjelentősebb aranytermelője, az országban kitermelt mennyiség 90 százalékát a perth-i pénzverde finomítja, de nem a városközpontban lévő, hanem egy másik létesítményében. De nemcsak ausztrál, hanem importált aranyból is készít érméket és rudakat, világpiaci részesedése saját számítása szerint körülbelül 13 százalékos.

A perth-i pénzverdét 1899-ben alapították, miután a régióban felfedezett lelőhelyek aranylázat váltottak ki a térségben. A Nyugat-Ausztrália tartomány birtokában lévő cég tavaly 13,3 milliárd dollárt bevételre tett szert tavaly arany-, ezüst- és platinarudak, valamint -érmék értékesítéséből.

A Bloomberg cikkében van néhány remek kép az öntésről és az aranyrudak tárolásáról, érdemes megnézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

Élet aranyérme aranyrúd pénzverde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Ha a szülők túlságosan irányítani akarják gyermekeiket, azzal visszafordíthatatlan lelki károkat okozhatnak nekik.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.