Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 18. 12:01 Élet

Élőben lehet megnézni, hogyan készül egy 75 milliós aranytömb

Ha valaki szereti az aranyat, és a nyugat-ausztráliai Perth-ben jár, ne hagyja ki a helyi pénzverde attrakcióját, amelynek során naponta hétszer az érdeklődők szeme előtt öntenek újra egy 6,35 kilós aranytömböt. Ennek során a fémet 1063 Celsius-fokra hevítik fel az öntőüstben, ahonnan az öntőformába kerül, ahol körülbelül 90 másodperc alatt megszilárdul. Ezt követően egy vízzel teli hűtőmedencébe kerül, és 15 másodperc alatt annyira lehűl, hogy meg is lehet érinteni.

A vállalat vezérigazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy mivel a látogatóközpont 1993-as megnyitása óta folyamatosan ugyanazt az aranyrudat olvasztják meg és öntik újra, ezért 

ez a tömb már több mint 65 ezer alkalommal esett át ezen a folyamaton.

Az azóta eltelt időszak során 1999-ben érte a legkevesebbet ez az aranyrúd, 51 ezer (amerikai) dollárt. A legtöbbet pedig 2011-ben, amikor 390 ezret. A pár nappal ezelőtti unciánkénti 1310 dolláros világpiaci árral számolva mostanában az értéke 267 ezer dollár körül van, vagyis nagyjából 75 millió forint. Ennek megfelelően minden nap végén a cég egyik trezorjába teszik.

Kína után Ausztrália a világ második legjelentősebb aranytermelője, az országban kitermelt mennyiség 90 százalékát a perth-i pénzverde finomítja, de nem a városközpontban lévő, hanem egy másik létesítményében. De nemcsak ausztrál, hanem importált aranyból is készít érméket és rudakat, világpiaci részesedése saját számítása szerint körülbelül 13 százalékos.

A perth-i pénzverdét 1899-ben alapították, miután a régióban felfedezett lelőhelyek aranylázat váltottak ki a térségben. A Nyugat-Ausztrália tartomány birtokában lévő cég tavaly 13,3 milliárd dollárt bevételre tett szert tavaly arany-, ezüst- és platinarudak, valamint -érmék értékesítéséből.

A Bloomberg cikkében van néhány remek kép az öntésről és az aranyrudak tárolásáról, érdemes megnézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aranyérme aranyrúd pénzverde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.