Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. december 31. 13:27 Élet

Kevesebb nő kap fizetésemelést, mint férfi

Az internetező felnőtt munkavállalók legnagyobb részének, 40 százaléknak a munka és a magánélet is fontos, és ezek egyensúlyára törekszik, további 26 százalékuknak pedig egyértelműen a magánélet vagy egyelőre a magánélet a fontosabb a kettő közül – derült ki a Nyitottak vagyunk és a Gemius közös felméréséből, amely arra volt kíváncsi, milyen változásokat érzékelnek a nők és a férfiak a munkahelyeiken.

A következő mondatok közül melyik jellemez? Forrás: Gemius, Nyitottak vagyunk

Az elmúlt két évben a legszélesebb körben tapasztalt változás, hogy egyre jellemzőbb, hogy ugyanazért a munkáért a nők és a férfiak ugyanazt a bért kapják. Ezt a válaszadók 27 százaléka érzékelte. Azonban a legtöbben semmilyen változást nem érzékeltek a kérdőívben felsoroltak közül (40 százalék).

A megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy jelenleg a munkahelyén a férfiak és a nők is nagyrészt egyenlő lehetőségekhez jutnak, 28 százalék szerint azonban ez nem valósult meg. A férfiak és a nők eltérően érzékelik a helyzetet, a férfiak szignifikánsan egyenlőbbnek látják a két nem lehetőségeit (44 százalék), ami az Y generációra (48 százalék) és a felsőfokú végzettségűekre (53 százalék) is igaz.

A válaszadók összességében a helyzet javulását érzékelik, két évvel ezelőttre visszagondolva 44 százalék szerint nem voltak egyforma lehetőségek, míg a jelenlegi helyzetre csak 28 százalék mondta ezt. Érdekes módon a legnagyobb javulást az alapfokú iskolai végzettségűek tapasztalták.

Fizetésemelésben a válaszadók több mint fele részesült az elmúlt két évben. Előléptetést tizedük, motiválóbb munkahelyi feladatokat 18 százalékuk kapott.

A nők szignifikánsan kevesebben kaptak fizetésemelést, előléptetést és motiválóbb feladatokat viszont nagyobb arányban.

Kaptál az elmúlt két évben…? Forrás: Gemius, Nyitottak vagyunk

Az átlagosnál többen kaptak fizetésemelést az X generáció tagjai (59 százalék), a közép- és felsőfokú végzettségűek (61 százalék, illetve 66 százalék), valamint a budapestiek (65 százalék).

Fizetésemelésért a válaszadók 28 százaléka folyamodott, e tekintetben nincs különbség a férfiak és a nők között. Nem ez magyarázza tehát, hogy a nők között kevesebben kaptak emelést. Előléptetést viszont kétszer annyi nő kapott, mint ahány kért.

A felmérésben arról is megkérdezték az embereket, hogy mik azok a családbarát lehetőségek, amelyek már most is elérhetőek a munkahelyeiken, és melyek azok, amikre még szükség lenne. A legnépszerűbb a részmunkaidő, csökkentett munkaidő, illetve rugalmas munkaidő lett. A felsoroltak közül a céges bölcsőde/óvoda áll rendelkezésre a legkevesebb munkahelyen.

Forrás: Gemius, Nyitottak vagyunk

A válaszadók közel 70 százaléka egyetért azzal, hogy a férfiak is otthon maradhassanak a gyerekkel, ám míg a felsőfokú végzettségűek 80 százaléka osztja ezt az elgondolást, az alapfokú végzettségűeknek csak 62 százaléka. Emellett a fővárosiak és a Y generáció tagjai állnak az átlagosnál nagyobb mértékben az ügy mellett (74-74 százalék).

Közel kétharmad szerint még bőven van mit tenni a munkahelyeken, hogy az anyák helyzete javuljon. A nem mentén jelentős véleménybeli eltérések húzódnak, a nőknek 75 százaléka látja ezt így, a férfiaknak viszont csak a fele. 

Valamivel kevesebb mint a válaszadók kétharmada gondolja, hogy fontos lenne többet beszélni az apák szerepéről a munkahelyeken, a budapestiek ugyanakkor ezt jobban pártolják (70 százalék).

44 százalék gondolja, hogy a családról való gondoskodás elsősorban a nő feladata, így főként őket kellene támogatniuk a munkahelyeknek. A nők esetében azonban magasabb, 47 százalék ez az arány.

A felmérésben közel 2700 fő vett részt 2018 nyarán. A kutatás eredményeire alapozva a Nyitottak Vagyunk “Két Lépés” néven programot indít, többek között cégekre szabott mérésekkel, előadásokkal. Azokat az embereket, munkahelyeket várják, akik, illetve amik szerint a nőknek és a férfiaknak együtt kell tenniük azért, hogy ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a nők a munkahelyeken.

Élet munka-magánélet egyensúly munkaerőpiac munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 06:49 Élet

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze

Könnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Váczi István
2019. január 14. 12:19 Élet

Miért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?

Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.

Wiedemann Tamás
2019. január 16. 13:02 Világ

Befékezett a német gazdaság, és ezt mi is meg fogjuk érezni

Véget ér a robosztus gazdasági növekedés időszaka, a következő években az egy százalék feletti bővülésnek is örülni fognak a német cégek.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2019. január 15. 06:53 Adat

Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnád

Hiába a bérrobbanás Magyarországon, a régiós országokban is sorra mennek el a magyarok mellett az uniós jövedelmi listán. Nyakunkon a bolgárok, zárkóznak a románok, Ausztria egyre távolabb.