Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 27. 06:49 Élet

Most végre odapörkölhetünk Európának hidegburkolásban és virágkötésben

Aki mostanában újít fel lakást, pár napra valósággá válnak legvalószínűtlenebb álmai néhány félreeső budapesti pavilonban. A mindig késő lakatos, a felszívódó villanyszerelő, az elérhetetlen asztalos és a fércmunkát végző parkettás helyett itt a szakma elitjéhez tartozó szakmunkások százai dolgoznak minden erejüket és figyelmüket bevetve.

A fiatal élmunkások Európa 28 országából érkeztek, és a szakmák Európa-bajnokságaként körülírt Euroskills nevű versenyen vesznek részt szerdától péntekig. A több mint 500 résztvevő 37 szakmában méri össze erejét a Hungexpón, amelynek ez az eddigi legnagyobb nemzetközi rendezvénye. Hidegburkolók, bádogosok, villanyszerelők, autószerelők, pincérek, virágkötők vagy szállodai recepciósok feszülnek egymásnak, hogy kiderüljön, ki Európa legjobbja szakmájában a 25 év alattiak között.

Több száz mesterember összeszervezése egy steril rendezvényterembe, bámészkodó emberek közé önmagában valóságtól távoli élmény, és tényleg egészen bizarr volt, ahogy egy indiai*Az európai országok mellett négy meghívott volt: India, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Arab Emirátusok. víz-gáz-fűtésszerelő azon versenyzik egy hollanddal meg egy brittel, hogy ki tud gyorsabban és pontosabban felszerelni egy WC-tartályt egy kőbányai pavilon gumipadlóján felállított fémállványra, miközben 20 magyar középiskolás figyeli őket.

Holland férfi küzdelme a WC-tartállyal

Egy ilyen felállás magában hordoz olyan nem hétköznapi jelenségeket, mint hegesztőgéppel való szelfizés vagy a ‘van magyar induló a CNC esztergályosok között?’ típusú kérdések. A mobil robotikások is megtudhatták, milyen hatása lehet annak, ha napi nyolc órában a hegesztést hallgatva kellene tervezniük, ugyanis a két részleget pont egymás mellett helyezték el.

Az építőipar legrosszabb sztereotípiáinak – mint az olcsó alkohol korai fogyasztása, a nők utáni füttyögés, a lapáttámasztás vagy a melósszendvics – azonban nyoma sem volt a rendezvényen, itt javarészt a versenyre rengeteget készülő, átszellemült fiatalok dolgoztak vadonatúj, fejlett technológiájú, akár több százezer eurós gépeken.

És mégis miben tudnak egymással versenyezni hidegburkolók vagy hegesztők? A szerdán kezdődő verseny három napig tart, és jellemzően különböző modulokat kell elvégezniük határidőre a résztvevőknek. A hegesztőknek többek között acéllemezeket és egy nyomástartó edényt (közel száz méter hegesztéssel) kell elkészítenie valamennyi létező technika felhasználásával.

A magyarorsra mázolt ajtó alakul, a címer a falon folyamatban

A festőknek többek között egy ajtót kellett kijavítaniuk és lemázolniuk a magyar zászló színeivel, valamint a magyar címert kellett megörökíteniük egy falon. A magyar szimbólumokban való hasonló elmélyedést biztosítottak a hidegburkolók számára, akiknek a budapesti Bazilikát és a Lánchidat kellett kicsempézniük egy előre megtervezett minta alapján.

Vágódnak a darabok a bazilikás csempefalhoz

Bármilyen elnagyolt kifejezés is a szakmák Európa-bajnokságának – a Worldskillst pedig a szakmák olimpiájának – nevezni, a versenyzők felkészültsége alapján mégis van alapja. Több selejtezőn – regionális, majd országos – keresztül lehet idáig eljutni, több hónapos vagy akár éves felkészülés áll egy-egy versenyző mögött, csak úszódressz vagy vívófelszerelés helyett kezeslábasban és munkavédelmi cipőben próbálják meg legyőzni a másikat.

A szakmák Európa-bajnokságának egy szelete felülnézetből. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Több ország képviselői is azt mondták nekem, hogy versenyzőiket 1-2 éven keresztül készítik fel a Euroskillsre. Nemzeti válogatottak vannak, ahol minden évben kiemelten foglalkoznak néhány versenyzővel, és specifikusan készülnek a tornára. “Mi öt embert karolunk fel, mert így egymással is versenyeznek, ami még jobb teljesítményre sarkallja őket” – mondta az elektronikai műszerészek orosz szakértője (a résztvevőket szakértők segítik, akik általában a versenyzők felkészítésében is részt vesznek).

A szakértők általában szakiskolákban tanítanak, és leginkább azért gondolják hasznosnak a rendezvényt, mert mindig új technikákkal, ötletekkel, trendekkel ismerkedhetnek meg. Az egyik osztrák szakértő szerint ez a csúcstechnológiát használó európai versenyre is igaz, de sokkal fontosabb szerepe van a regionális színtéren, ahol a tanárok testközelből láthatják, hogy miben érdemes fejlődniük. A szakértők arról is pletykáltak, hogy egyes országokban olyan komolyan veszik a versenyt, hogy a világesemény győztese lakást kap, és élete végéig biztosítanak számára munkahelyet, és olyan válogatottról is hallottam, amely külföldi edzőtáborban vett részt.

Az általunk megkérdezett szakértők nagyon dicsérték a résztvevőket. “Gyönyörűen dolgoznak, abszolút csúcskategória. Felemelő érzés, hogy ilyet láthatnak a kilátogatók” – áradozott a betonszerkezet-építőkről Kittka Péter, aki több mint 40 éve oktat a pécsi műszaki főiskolán*Ez ma már a Pécsi Tudományegyetem része..

A szépségápolók versenye. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Több magyar szakember számára az egyik legérdekesebb jelenség volt, hogy több nő is részt vett férfiasnak elkönyvelt szakmák versenyeiben. Kittka Péter például azt mondta, hogy ő Magyarországon még soha nem látott zsaluzó nőt, a kétfős dán csapatban viszont volt egy. A festők harmada szintén nő volt, és a hegesztők között is volt legalább egy női induló.

“Apukám hegesztő volt, emiatt gyerekkorom óta az szeretnék lenni” – mondta nekünk a belga nő. Azt mondta, Belgiumban sem gyakoriak a női hegesztők, szerinte az állomány 1-2 százaléka lehet az. Közel két hónapot készült a versenyre, de azt mondta, hogy ettől nem remél jobb munkahelyet, mert már így is elégedett munkájával.

Másokkal beszélve sem derült ki egyértelműen, hogy a későbbi karrier szempontjából milyen szerepe lehet egy itteni részvételnek. Az egyik szakértő, aki több mint 10 éve jár a versenyekre, azt mondta, hogy a cégek jellemzően nem tudnak a versenyről, ezért a karrier szempontjából nincs jelentősége.

Beszéltünk viszont egy olyan holland burkolóval, aki szakértőként volt jelen, de korábbi eredményére alapozva építette fel a vállalkozását. A férfi azt mondta, hogy a 2011-es londoni világversenyen vett részt, és az ottani kilencedik helye komoly referenciát jelent. “Nagyon jó nevem van, ezért rengeteg a megrendelésem” – mondta.

Élet Hungexpo munkaerőpiac szakképzés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 10. 11:41 Élet, Vállalat

Olyan jól keresett a futár, hogy a finn hatóságok inkább nem adtak neki letelepedési engedélyt

Minden papírja rendben volt, azonban gyanúsnak találták, hogy futárként ilyen sokat keres. Jogi útra tereli az ügyet.

Katona Hajnalka
2022. május 7. 12:45 Élet

A városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontos

A zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.