Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 1. 12:17 Élet

Minden nyolcadik madárfaj eltűnhet, köztük a hóbagoly és a vadgerle is

Több jól ismert madárfajt is a kihalás veszélye fenyeget a BirdLife International nevű nemzetközi madárvédelmi szervezet napokban közzétett jelentése szerint. Az öt évig készülő „világ madarainak helyzete” című kiadvány szerint a 11 ezer faj több mint 40 százalékának csökken a létszáma, és mindössze 7 százalékuknak nő. Ráadásul a madárfajok nyolcadánál áll fenn annak a veszélye, hogy teljesen eltűnnek.

A különböző családok veszélyeztetettsége erősen eltérő. A daruféléknél például négyből három fajt fenyeget a kihalás, de 68 százalék ez az arány az óvilági keselyűk és az albatroszfélék esetében is, míg a papagájalakúak közel harmada van hasonló helyzetben. Az elemzés szerint olyan közkedvelt madarak is a kihalás szélére kerültek, mint a hóbagoly, a lunda, vagy a vadgerle.

 

A BirdLife International arra jutott, hogy a helyzet az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, és ez nem csak a madaraknak, hanem a bolygó egészének is rossz hír. A madarak ugyanis olyan széles körben elterjedt állatok, hogy helyzetükből a teljes ökoszisztéma állapotára következtetni lehet. Részben ezért, részben a könnyű megfigyelhetőség miatt a kutatók is ezt az állatcsoportot vizsgálják a leggyakrabban. Az elmúlt években átlagosan több mint kétszer annyi tudományos cikk jelent meg a madarak fennmaradásáról, mint az emlősökéről, és háromszor annyi, mint a rovarokéról.

A madarak veszélyeztetettségének növekedése több dologra vezethető vissza, ezek azonban szinte kivétel nélkül az emberiséghez köthetőek. Számos faj életét ráadásul egyszerre több ilyen tényező is negatívan befolyásolja.

 

A legnagyobb gond a mezőgazdaság bővülése, ez az 1469 veszélyeztetett fajból 1091-et érint. Azzal, hogy az elmúlt háromszáz évben a Föld területének 6 százalékáról 38-ra nőtt a mezőgazdasági termelésbe bevont terület aránya, rengeteg madár veszítette el természetes életterét.

Emellett a rovarirtószerek is sok állatot veszélyeztetnek. Egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint például az ilyen vegyszerek használata miatt csökkent negyedével a Koronás verébsármány testsúlya. Ráadásul a rovarirtók a verébsármány tájékozódó képességét is rontották, ami szintén nem túl előnyös egy költöző madár esetében.

A mezőgazdaság mellett hasonlóan nagy probléma a fakitermelés, aminek eredményeként évi 10 milliárddal csökken a bolygó faállománya. Sok madárra az invazív idegen fajok is komoly veszélyt jelentenek: a patkányok és egerek 250, a házimacskák 202 kihalás környékére sodródott madárfajt veszélyeztetnek.

 

Jelenleg a klímaváltozás még csak az ötödik a legnagyobb gondot okozó tényezők rangsorában, a kiadvány összeállítói szerint azonban hosszabb távon ez jelentheti a legnagyobb kihívást.

Bár a dokumentum főleg a kedvezőtlen folyamatokat írja le, azért néhány olyan esetről is beszámolnak, ami bizakodásra adhat okot. Miközben sok faj a kihalás szélére sodródott az elmúlt évtizedekben, volt 25 olyan is, amely kikerült ebből a kategóriából. Ilyen például a piroscsőrű hokkó, a rózsás galamb, vagy éppen a koreai kanalasgém.

„A tanulmány kijózanító képet közöl a madarak helyzetéről és az előttünk álló kihívásokról, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy léteznek megoldások és sikeresen fel lehet venni a harcot ezekkel a problémákkal” – összegezte a tanulságokat Patricia Zurita, a BirdLife vezérigazgatója. Az elemzés szerint a legfontosabb feladatok a madarak életterének helyreállítása, az invazív fajok irtása, illetve kontroll alatt tartása, és a veszélyeztetett madarak helyzetének folyamatos ellenőrzése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Birdlife hóbagoly kihalás madarak veszélyeztetett Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.