Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 14. 11:37 Állam

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

2010 januárjában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos két millió forint közpénzért titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával utazott Mongóliába tárgyalni, akivel később összeházasodott.

A Bajnai-kormány többek között azzal indokolta az út szükségességét, hogy Veres egy Mongóliában működő biokombinátról tárgyalt. Veres meg is állapodott a mongol kormánnyal arról, hogy Magyarország 25 millió dollár segélykölcsönnel*Ilyet általában kevésbé fejlett országok kapnak kedvező kamattal. Ebben az esetben kamatmentes hitelről állapodtak meg. támogatja a biokombinát felújítását. Nyolc évvel a megállapodás után most úgy tűnik, hogy a beruházás megvalósul, megtestesítve egy pártokon átívelő ügyet.

Montsame mongol állami hírügynökség szerint hétfőn találkozott egymással Batjargal Batzorig mongol könnyűipari miniszter Magyarország mongóliai nagykövetével, Gálosfai Mihállyal. Arról állapodtak meg, hogy a felújítás mellett idén belevágnak egy új üzemépület felépítésébe. A hírügynökség szerint a projekt kivitelezőit olyan magyar cégek közül választják ki, amelyeket a magyar kormány jelöl a munkára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is azt közölte velünk, hogy a mongol fél kizárólagos joga lesz a vállalkozások kiválasztása. A KKM szerint a kivitelezést legalább 50 százalékban magyar cégeknek kell végrehajtaniuk, de az nem derül ki a válaszukból, hogy a mongolok mi alapján választják ki ezeket a magyar cégeket.

A songinói biokombinátot részben magyar szakemberek építették a hatvanas-hetvenes években. A biokombinátban főleg állatok számára készítenek védőoltásokat, emiatt nagyon fontos szerepe van a mongol gazdaságban. A hárommillió lakosú országban mintegy 55 millió háziállat él, az állattenyésztés a mai napig az egyik legfontosabb szektor Mongóliában.

A hetvenes években a biokombinát mellett több nagyberuházás valósult meg magyar közreműködéssel Mongóliában, például egy ulánbátori ruhagyár vagy egy vágóhíd és húskombinát az ország északi határánál.

A Bajnai-kormány 2010-es döntése után évekig nem jelent meg hír arról, hogy mi történt a magyar szerepvállalással. Az Orbán-kormány aztán 2015-ben újranyitotta az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd egy évvel később bejelentette, hogy az Eximbankon keresztül Magyarország 25 millió dolláros (6 milliárd forintos) segélyhitelt nyújt Mongólia számára a biokombinát felújítására.

Szijjártó Péter és Lundeg Pürevszüren, a mongol elnök külügyi főtanácsadója Budapesten, 2017-ben.

A KKM a hétfői egyezségről azt írta még, hogy az új üzemépület kialakítása mellett abban is megállapodtak, hogy Magyarország általános képzést nyújt mongol szakemberek számára a védőoltásokkal kapcsolatban. A mongol hírügynökség szerint az új üzemépület építése idén júniusban kezdődhet, emiatt a tárgyaló mongol miniszter kiemelte, fontos, hogy magyar kormány időben jelölje ki az általa ajánlott kivitelező vállalkozásokat.

Az Index két éve részletes cikket közölt a mongóliaihoz hasonló segélyhitelekről. A cikk szerint abban az időszakban Tombor Bálint, a Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor András testvére foglalkozott a segélyhitelezési programmal az Eximbanknál. Ennek keretén belül Mongólia mellett Vietnámnak 60 millió eurót (18 milliárd forintot) ajánlott fel az Eximbank egy onkológiai kórház felépítéséhez, Laosznak pedig 30 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) egy több elemből álló új élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítésére.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Jandó Zoltán
2018. november 13. 14:42 Állam

Ott is vannak Európában halálutak, ahol kevésbé várnád

Kelet-Európában – és ez alól Magyarország sem kivétel – kevesebb személyi sérüléssel járó balesetben halnak meg jóval többen, mint nyugaton.

Rigó Anita
2018. november 12. 16:13 Állam, Élet

Magyarországon egy apa nem lehet annyira családcentrikus, hogy otthon maradjon a gyerekkel

Nálunk még most is nagyon erős a hagyományos kenyérkereső apai szerep támogatottsága, Németországban viszont más a helyzet.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. november 13. 12:51 Podcast

A nagy transzferár-trükközés igazi tétje

Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.