Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 14. 11:37 Állam

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

2010 januárjában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos két millió forint közpénzért titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával utazott Mongóliába tárgyalni, akivel később összeházasodott.

A Bajnai-kormány többek között azzal indokolta az út szükségességét, hogy Veres egy Mongóliában működő biokombinátról tárgyalt. Veres meg is állapodott a mongol kormánnyal arról, hogy Magyarország 25 millió dollár segélykölcsönnel*Ilyet általában kevésbé fejlett országok kapnak kedvező kamattal. Ebben az esetben kamatmentes hitelről állapodtak meg. támogatja a biokombinát felújítását. Nyolc évvel a megállapodás után most úgy tűnik, hogy a beruházás megvalósul, megtestesítve egy pártokon átívelő ügyet.

Montsame mongol állami hírügynökség szerint hétfőn találkozott egymással Batjargal Batzorig mongol könnyűipari miniszter Magyarország mongóliai nagykövetével, Gálosfai Mihállyal. Arról állapodtak meg, hogy a felújítás mellett idén belevágnak egy új üzemépület felépítésébe. A hírügynökség szerint a projekt kivitelezőit olyan magyar cégek közül választják ki, amelyeket a magyar kormány jelöl a munkára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is azt közölte velünk, hogy a mongol fél kizárólagos joga lesz a vállalkozások kiválasztása. A KKM szerint a kivitelezést legalább 50 százalékban magyar cégeknek kell végrehajtaniuk, de az nem derül ki a válaszukból, hogy a mongolok mi alapján választják ki ezeket a magyar cégeket.

A songinói biokombinátot részben magyar szakemberek építették a hatvanas-hetvenes években. A biokombinátban főleg állatok számára készítenek védőoltásokat, emiatt nagyon fontos szerepe van a mongol gazdaságban. A hárommillió lakosú országban mintegy 55 millió háziállat él, az állattenyésztés a mai napig az egyik legfontosabb szektor Mongóliában.

A hetvenes években a biokombinát mellett több nagyberuházás valósult meg magyar közreműködéssel Mongóliában, például egy ulánbátori ruhagyár vagy egy vágóhíd és húskombinát az ország északi határánál.

A Bajnai-kormány 2010-es döntése után évekig nem jelent meg hír arról, hogy mi történt a magyar szerepvállalással. Az Orbán-kormány aztán 2015-ben újranyitotta az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd egy évvel később bejelentette, hogy az Eximbankon keresztül Magyarország 25 millió dolláros (6 milliárd forintos) segélyhitelt nyújt Mongólia számára a biokombinát felújítására.

Szijjártó Péter és Lundeg Pürevszüren, a mongol elnök külügyi főtanácsadója Budapesten, 2017-ben.

A KKM a hétfői egyezségről azt írta még, hogy az új üzemépület kialakítása mellett abban is megállapodtak, hogy Magyarország általános képzést nyújt mongol szakemberek számára a védőoltásokkal kapcsolatban. A mongol hírügynökség szerint az új üzemépület építése idén júniusban kezdődhet, emiatt a tárgyaló mongol miniszter kiemelte, fontos, hogy magyar kormány időben jelölje ki az általa ajánlott kivitelező vállalkozásokat.

Az Index két éve részletes cikket közölt a mongóliaihoz hasonló segélyhitelekről. A cikk szerint abban az időszakban Tombor Bálint, a Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor András testvére foglalkozott a segélyhitelezési programmal az Eximbanknál. Ennek keretén belül Mongólia mellett Vietnámnak 60 millió eurót (18 milliárd forintot) ajánlott fel az Eximbank egy onkológiai kórház felépítéséhez, Laosznak pedig 30 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) egy több elemből álló új élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítésére.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Jandó Zoltán
2018. szeptember 22. 10:10 Állam, Pénz

Beteg gyerekeknek és állatoknak adtuk az 1 százalékok nagy részét

A kormányközeli alapítványok viszont ezúttal sem taroltak, úgy tűnik, az emberek többsége szerint ezeknek jut elég forrás máshonnan.

Jandó Zoltán
2018. szeptember 21. 07:58 Állam, Pénz

Megújul a Blaha, hosszabb lesz a 3-as metró, de a biciklis fejlesztések elmaradnak

A 3-as metró bővítésének csak a tervezése 3 milliárdba kerül, a biciklis projektek pedig pont akkor buktak, amikor felmérték, hogy mennyire fontosak lennének.

Kasnyik Márton
2018. szeptember 20. 15:34 Állam, Világ

Viszlát, gyors globális gazdasági növekedés

A politikusok rontották el.

Fontos

2018. szeptember 21. 06:53 Élet

Mégsem veheti el az állam a legszebb tokaji magánbirtokot

Vissza kell adni a 2014-es földtörvénnyel elvett jogait annak a francia tulajdonú szőlőbirtoknak, amiért korábban bejelentkezett egy politikai hátterű üzletember. Hétszőlő ügyét a Kúria most zárta le.

Hajdu Miklós
2018. szeptember 20. 18:50 Pénz

Lassan, de egyre közelebb lopakodik a jegybanki szigor

Nagyon úgy néz ki, hogy vége lesz az évek óta tartó monetáris lazulásnak.

Jandó Zoltán
2018. szeptember 20. 11:33 Állam

Nem készül el Deutschék 30 milliárdos sportkomplexuma a zsidó olimpiára

A napokban dönthet a kormány, hogy hol rendezik a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékokat, miután a tervezett létesítmények felhúzására már nem elég az idő.