Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 21. 10:42 Élet, Közélet

Tízezerből összesen 620 bulinegyed-lakó szavazott a korlátlan bulinegyedre

A vasárnapi bulinegyedes népszavazás egyik furcsasága volt, hogy nem a problémákkal érintett Belső-Erzsébetvárosban írták ki, hanem az egész VII. kerületben. Ezért eleve csoda lett volna, ha érvényes lesz népszavazás, nem is lett az, viszont érdekes megnézni, hogyan szavaztak a bulinegyedbeli és az azon kívüli lakók.

A szavazókörök részletes adatai alapján arra jutottunk, hogy a Belső-Erzsébetvárosban sem volt meg az érvényesség, hiszen a részvétel csak 22 százalékos volt, viszont a bezárást támogató szavazatok aránya elérte a 76 százalékot.

 

A most érvényben lévő szabályok szerint szavazásra jogosult választópolgárok felének ugyanazt a döntést kell meghoznia. Tehát háromszor ennyi bezárás melletti igen szavazat, vagy kilencszer ennyi nem szavazat kellett volna, most ugyanis az összes szavazásra jogosult 17 százaléka szavazott a bezárás, 6 százalék a be nem zárás mellett. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a tízezerből mindössze 620 bulinegyed-lakó szavazott a mostani nyitvatartásra.

A VII. kerületiek kevesebb, mint negyede lakik a Belső-Erzsébetvárosban, a körúton túliak adják a lakosság háromnegyedét. Ők természetesen sokkal kevesebben mentek el szavazni, mindössze 13 százalék volt a részvétel. Az sem lehet meglepetés, hogy az ő körükben alacsonyabb, 61 százalék volt a bezáráspártiak aránya – hiszen ha valaki az érintett utcákon kívül lakik, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalja csak a pozitív oldalát a bulinegyednek.

Kocsmák nyitvatartásáról egyébként valószínűleg még nem tartottak népszavazást Magyarországon, és az erzsébetvárosi próbálkozás már az elejétől problémás volt. Első hallásra igazságosnak tűnik, hogy döntsenek a lakók, de ez nem egy olyan kérdés, amit többségi elven rendezni lehetne. Ha a lakók csak egy kisebb részének válik elviselhetetlenné az élete, akkor is tennie kellene valamit az önkormányzatnak. Az már más kérdés, hogy milyen formában, és itt természetesen nem csak az összes szórakozóhely kötelező éjfélkor történő bezárása jöhet szóba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos, hogy csődbe menne a bulinegyed az éjféli zárórávalMég az is lehet, hogy emelkedne az árbevétel, ha az európai bulizók alsó rétegei helyett igényesebb vendégekre állnának át.

A VII. kerület önkormányzata azonban leginkább semmit nem lépett, népszavazás érvénytelenségére hivatkozva pedig akár engedhet is a kocsmalobbinak. A népszavazás ebből a szempontból matematikailag ügyes húzás volt: ha minden belső-erzsébetvárosi elment volna a bezárás mellett voksolni, akkor is biztosan érvénytelen lett volna, hiszen csak a lakosok 26 százalékát adják. A húszezer bezáráspárti szavazat elérése már csak azért is irreális volt, mert például Vattamány Zsolt 7089 szavazattal lehetett polgármester.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bulinegyed erzsébvetváros népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.