Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 21. 12:10 Közélet, Pénz

Óriásprofitjából utalt egy vállalat 1,3 milliárdot Felcsútra

Szokás szerint rohamtempóban gyűjti sportfejlesztési programjára a közpénzt a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Bár a labdarúgó szövetség (illetve az illetékes szaktárca) csak december 14-én bólintott rá arra, hogy Mészáros Lőrinc akadémiája újabb 5,4 milliárd forinttal gazdagodjon a tao-rendszer keretében, Felcsútra ezalatt a rövid idő alatt is milliárdok érkeztek.

Az alapítványnak utaló cégek számára eddig legalább 2,2 milliárd forint értékben állított ki úgynevezett támogatási igazolást az MLSZ. Ez azt jelenti, hogy mostanáig ilyen összegben fizették vállalatok társasági adójukat az államkassza helyett az Orbán Viktor által alapított utánpótlásnevelő-központnak.

Ez ráadásul valószínűleg nem is a teljes összeg, az MLSZ rendszerében ugyanis szinte biztosan nem azonnal, hanem csak néhány napos átfutási idővel jelennek meg az adatok. A jóváhagyott program pontos összegét is csak december 18-án rögzítették, pedig a határozaton 14-i dátum szerepel (igaz már három nappal korábban felkerült egy szám, az azonban 3 milliárddal alacsonyabb volt a támogatás végső összegénél).

 

Az eddigi 2,2 milliárd öt részletben érkezett meg Felcsútra. A legkisebb utalás hétmilliós volt, míg a legnagyobb meghaladta az 1,3 milliárdot. Utóbbi azért érdekes, mert, ha teljes egészében a 2017-es nyereség után fizette a nagylelkű tao-donor, akkor

az érintett vállalatnak az idei profitja meghaladhatta a 18 milliárd forintot.

Ekkora nyereséget pedig tavaly az egész országban mindössze 39 cég tudott produkálni. Persze ez a most befejeződő évben növekedhetett, különösen, hogy 2017-ben akadt néhány kormányközeli vállalat, ami kifejezetten jól teljesített a közbeszerzéseken.

Nem az 1,3 milliárdos volt az egyetlen nagyobb tétel. Állított ki támogatásigazolást 306 és 585 milliós összegről is az MLSZ. A pénz nagy része eddig tárgyi eszköz beruházásra érkezett, ami nem különösebben meglepő, hiszen az 5,3 milliárdból 4-et ilyen fejlesztésekre igényelt az alapítvány. Épül Felcsúton mások mellett ifjúsági sportszálló 2 milliárdért, utak, parkolók és park 1,7 milliárdért, de bővítik az elmúlt években felhúzott sportcsarnokot is 1,9 milliárdból (a három beruházás összértéke azért haladja meg a teljes támogatásét, mert a projektekhez az alapítványnak 30 százalék önrészt kell biztosítania).

A jelentős infrastrukturális fejlesztések mellett fizetésekre 106, utánpótlás-nevelésre 194 millió forintos támogatást igényeltek az idén Felcsúton. Utóbbival kapcsolatban is van egy érdekesség. Az MLSZ adatbázisa szerint ugyanis erre már be is jött a pénz, sőt durván 6 millió forinttal még nagyobb összegben is állítottak ki teljesítményigazolást ezen a jogcímen, mint amekkora keretet ténylegesen jóváhagytak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.