Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 14:37 Adat

Két Magyarországnak elegendő földgázimportot helyettesített napenergiával az EU ezen a nyáron

Soha nem termelt még annyi áramot napenergiából az Európai Unió, mint idén május és augusztus között. Az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint azzal, hogy ebben az időszakban az energiatermelésének 12 százaléka napenergiából származott, az EU 29 milliárd eurónyi földgázimportot helyettesített helyi termeléssel. Mennyiségben ez 20 milliárd köbméter, az éves magyar gázfogyasztás közel kétszerese.

A májustól augusztusig tartó nyári csúcsidőszakban az EU 99,4 terrawattóra napenergiát termelt, ami 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A napenergia a tavaly nyári 9,4 százalékos rekordszint után újra rekordmértékű, ezúttal 12,2 százalékos részarányt tett ki a teljes villamosenergia-termelésből, ami meghaladja a szél (11,7 százalék) és a víz (11 százalék) részesedését a villamosenergia-mixben, és mindössze négy százalékponttal marad el a szén 16,5 százalékos részesedésétől.

A 27 tagállamból 18-ban döntött rekordot a napenergia részesedése az áramtermelésen belül. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt a napenergia-termelés, 2018-hoz képest huszonhatszorosára. Szintén kiemelkedő volt a növekedés Finnországban és Magyarországon, ahol négyszeresére nőtt a termelés az elmúlt négy évben.

Tíz olyan tagállam volt, amely idén nyáron az áramtermelésben elérte a tíz százalékos napelemes arányt. A legnagyobb arányt Hollandia érte el 23 százalékkal, de Németország (19 százalék) és Spanyolország (17 százalék) energiatermelése is kiemelkedő volt ilyen szempontból.

Magyarországon szintén rekordszinten, 14,7 százalékon volt a napenergia aránya az áramtermelésben.

Az elemzés szerint nemcsak a termelés, hanem a kapacitások növekedése is gyorsabb volt 2022-ben, mint az előző években (plusz 22 terrawattóra a 2021-es plusz nyolccal és a 2020-as plusz tízzel szemben). Az elemzés ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a kapacitásbővülésre vonatkozó előrejelzések elmaradnak attól a pályától, ami ahhoz kellene, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest. Ennek nagyrészt az az oka az elemzés szerint, hogy számos országban túl bonyolult és lassú az új projektek engedélyeztetése.

Az idei nyári rekordokhoz a nagyobb kapacitás mellett az is hozzájárult, hogy más energiaforrásokkal a szokásosnál több volt a probléma: miközben az európai hőhullámok miatt jelentős volt a hűtésigény, Franciaország atomreaktorainak nagy részét karbantartás miatt leállították, a szárazság miatt pedig a vízenergia sem volt a gáz- és szénenergia elérhető alternatívája.

Habár a napenergia a téli hónapokban nem jelenti az orosz földgáz alternatíváját, az elemzés kiemeli, hogy a klímacélok mellett Európa energiafüggetlenségének elérésében is jelentős szerepet játszhat a napenergia-termelés kapacitásainak további növekedése a következő években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz napenergia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.