Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 14:37 Adat

Két Magyarországnak elegendő földgázimportot helyettesített napenergiával az EU ezen a nyáron

Soha nem termelt még annyi áramot napenergiából az Európai Unió, mint idén május és augusztus között. Az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint azzal, hogy ebben az időszakban az energiatermelésének 12 százaléka napenergiából származott, az EU 29 milliárd eurónyi földgázimportot helyettesített helyi termeléssel. Mennyiségben ez 20 milliárd köbméter, az éves magyar gázfogyasztás közel kétszerese.

A májustól augusztusig tartó nyári csúcsidőszakban az EU 99,4 terrawattóra napenergiát termelt, ami 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A napenergia a tavaly nyári 9,4 százalékos rekordszint után újra rekordmértékű, ezúttal 12,2 százalékos részarányt tett ki a teljes villamosenergia-termelésből, ami meghaladja a szél (11,7 százalék) és a víz (11 százalék) részesedését a villamosenergia-mixben, és mindössze négy százalékponttal marad el a szén 16,5 százalékos részesedésétől.

A 27 tagállamból 18-ban döntött rekordot a napenergia részesedése az áramtermelésen belül. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt a napenergia-termelés, 2018-hoz képest huszonhatszorosára. Szintén kiemelkedő volt a növekedés Finnországban és Magyarországon, ahol négyszeresére nőtt a termelés az elmúlt négy évben.

Tíz olyan tagállam volt, amely idén nyáron az áramtermelésben elérte a tíz százalékos napelemes arányt. A legnagyobb arányt Hollandia érte el 23 százalékkal, de Németország (19 százalék) és Spanyolország (17 százalék) energiatermelése is kiemelkedő volt ilyen szempontból.

Magyarországon szintén rekordszinten, 14,7 százalékon volt a napenergia aránya az áramtermelésben.

Az elemzés szerint nemcsak a termelés, hanem a kapacitások növekedése is gyorsabb volt 2022-ben, mint az előző években (plusz 22 terrawattóra a 2021-es plusz nyolccal és a 2020-as plusz tízzel szemben). Az elemzés ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a kapacitásbővülésre vonatkozó előrejelzések elmaradnak attól a pályától, ami ahhoz kellene, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest. Ennek nagyrészt az az oka az elemzés szerint, hogy számos országban túl bonyolult és lassú az új projektek engedélyeztetése.

Az idei nyári rekordokhoz a nagyobb kapacitás mellett az is hozzájárult, hogy más energiaforrásokkal a szokásosnál több volt a probléma: miközben az európai hőhullámok miatt jelentős volt a hűtésigény, Franciaország atomreaktorainak nagy részét karbantartás miatt leállították, a szárazság miatt pedig a vízenergia sem volt a gáz- és szénenergia elérhető alternatívája.

Habár a napenergia a téli hónapokban nem jelenti az orosz földgáz alternatíváját, az elemzés kiemeli, hogy a klímacélok mellett Európa energiafüggetlenségének elérésében is jelentős szerepet játszhat a napenergia-termelés kapacitásainak további növekedése a következő években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

Adat energia földgáz napenergia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Az előző negyedévekben rendre 3-5 százalékponttal nőtt az infláció, most alig eggyel, és volt már olyan szegmens is, ahol stagnált, igaz 27 százalékon.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 8. 04:34 Adat, Vállalat

Az élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlással

Nagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Stubnya Bence
2022. szeptember 7. 15:47 Adat, Vállalat

Az oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélye

Magyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki