Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 14:37 Adat

Két Magyarországnak elegendő földgázimportot helyettesített napenergiával az EU ezen a nyáron

Soha nem termelt még annyi áramot napenergiából az Európai Unió, mint idén május és augusztus között. Az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint azzal, hogy ebben az időszakban az energiatermelésének 12 százaléka napenergiából származott, az EU 29 milliárd eurónyi földgázimportot helyettesített helyi termeléssel. Mennyiségben ez 20 milliárd köbméter, az éves magyar gázfogyasztás közel kétszerese.

A májustól augusztusig tartó nyári csúcsidőszakban az EU 99,4 terrawattóra napenergiát termelt, ami 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A napenergia a tavaly nyári 9,4 százalékos rekordszint után újra rekordmértékű, ezúttal 12,2 százalékos részarányt tett ki a teljes villamosenergia-termelésből, ami meghaladja a szél (11,7 százalék) és a víz (11 százalék) részesedését a villamosenergia-mixben, és mindössze négy százalékponttal marad el a szén 16,5 százalékos részesedésétől.

A 27 tagállamból 18-ban döntött rekordot a napenergia részesedése az áramtermelésen belül. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt a napenergia-termelés, 2018-hoz képest huszonhatszorosára. Szintén kiemelkedő volt a növekedés Finnországban és Magyarországon, ahol négyszeresére nőtt a termelés az elmúlt négy évben.

Tíz olyan tagállam volt, amely idén nyáron az áramtermelésben elérte a tíz százalékos napelemes arányt. A legnagyobb arányt Hollandia érte el 23 százalékkal, de Németország (19 százalék) és Spanyolország (17 százalék) energiatermelése is kiemelkedő volt ilyen szempontból.

Magyarországon szintén rekordszinten, 14,7 százalékon volt a napenergia aránya az áramtermelésben.

Az elemzés szerint nemcsak a termelés, hanem a kapacitások növekedése is gyorsabb volt 2022-ben, mint az előző években (plusz 22 terrawattóra a 2021-es plusz nyolccal és a 2020-as plusz tízzel szemben). Az elemzés ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a kapacitásbővülésre vonatkozó előrejelzések elmaradnak attól a pályától, ami ahhoz kellene, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest. Ennek nagyrészt az az oka az elemzés szerint, hogy számos országban túl bonyolult és lassú az új projektek engedélyeztetése.

Az idei nyári rekordokhoz a nagyobb kapacitás mellett az is hozzájárult, hogy más energiaforrásokkal a szokásosnál több volt a probléma: miközben az európai hőhullámok miatt jelentős volt a hűtésigény, Franciaország atomreaktorainak nagy részét karbantartás miatt leállították, a szárazság miatt pedig a vízenergia sem volt a gáz- és szénenergia elérhető alternatívája.

Habár a napenergia a téli hónapokban nem jelenti az orosz földgáz alternatíváját, az elemzés kiemeli, hogy a klímacélok mellett Európa energiafüggetlenségének elérésében is jelentős szerepet játszhat a napenergia-termelés kapacitásainak további növekedése a következő években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

Adat energia földgáz napenergia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.