Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 17. 12:02 Adat

Csehországban és Szlovákiában csillapodni kezdett a járvány, itthon erre még várni kell

Csehországban és Szlovákiában sikerült fordítani a a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlagán, de Lengyelországban és Magyarországon továbbra is a felfutás látszik. E mutatót a járvány súlyossága mellett a tesztelési protokollok közötti különbségek is befolyásolják, mindenesetre a tendenciákat érdemes összehasonlítani: jól látszik az alábbi ábrán, hogy a magyar görbe február közepén a csehországival hasonló időpontban és meredekséggel fordult növekedésbe, de a járvány csillapodása nálunk még várat magára.

A járvány legutóbbi felfutása valószínűleg felkészültebben is érte Csehországot és Szlovákiát, erről árulkodik legalábbis a pozitív mintavételek arányának alakulása: Szlovákiában az év eleje óta az ajánlások szerint alakul ez a mutató, és a járvány februári felfutása Csehországban sem járt a vírust kimutató tesztek arányának érdemi növekedésével. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedését a pozitív mintavételek részesedésének emelkedése követi, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradását mutatja.

A halálozási adatok tükrében is látszik, hogy Magyarországon a járvány a csehországihoz hasonló iramban súlyosbodott az elmúlt hetekben, csak nálunk a felfutás alacsonyabb bázisról indult. A napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga Csehországban az őszi csúcs fölé emelkedett, Szlovákiában pedig már az év eleje óta rendkívüli magasságban ingadozik – ezt a szintet most már a magyar görbe is kezdi elérni. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten van, az újabb fertőzési hullám hatása itt még csak most kezd látszani a halálozási statisztikán.

A lakosság átoltottságában Magyarország kiemelkedik a régióban – a hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest nagyjából másfélszeres, míg a vakcinációban lemaradó csehekhez viszonyítva közel kétszeres Magyarország előnye a beadott oltások lakosságarányos számában.

Szlovákiában a kormány ma várhatóan meghosszabbítja a március 19-én lejáró veszélyhelyzetet, amivel lehetővé válik a korlátozások további fennmaradása. Lengyelországban ingyenes tesztelési lehetőség biztosításáról döntött az egészségügyi minisztérium, amit orvosi konzultáció nélkül, egy internetes kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően lehet igénybe venni. A védőoltások beadásával viszonylag lassan haladó Csehországban pedig politikai feszültség alakult ki a napokban az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását illető kérdésekkel kapcsolatban. Mindenesetre azt világossá tette a cseh kormány, hogy az AstraZeneca oltóanyagát az Európa-szerte felmerülő aggodalmak ellenére továbbra is beadják az országban, ahogy Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintreSokat romlott egy hét alatt a járványhelyzet Magyarországon, jó hír ugyanakkor, hogy az oltási program viszonylag gyorsan zajlik.

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

A felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka számít túlsúlyosnak. Máltán a legrosszabb a helyzet, Olaszországban a legjobb.

Stubnya Bence
2021. július 22. 17:19 Adat, Vállalat

Az uniós élmezőnyben tért vissza Magyarországra a munkaerőhiány

Csak hat uniós tagállamban volt súlyosabb a munkaerőhiány tavaly, mint Magyarországon, miközben még a visegrádi régióban is nagyok a különbségek. Itthon és egész Európában krónikus az ápolóhiány.

Fontos

Bucsky Péter
2021. július 26. 16:49 Pénz, Vállalat

Van adószám nélküli, online nem rögzített, mégis szabályos számla

A jogszabályi lehetőség és a hétköznapi gyakorlat szétválásának tipikus példája ez, egyben a könyvelők és a cégvezetők rémálma.

Jandó Zoltán
2021. július 26. 06:49 Közélet, Vállalat

Jól hangzik, hogy a kormány intézi az építőanyagot, de az élet bonyolultabb

Teljesíthetetlennek tűnő elvárásokat fogalmaz meg az építőanyag-exportőrökkel szemben az új szabályozás, és ez sokaknak elveheti a kedvét a külföldi értékesítéstől.

Hajdu Miklós
2021. július 25. 17:07 Világ

Mintha háború közelegne, úgy kell készülniük a városoknak a szélsőséges időjárásra

Nem teketóriázhatnak tovább az önkormányzatok, előre kell venniük a klímaváltozás következményeit a problémalistájukon.