Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 17. 12:02 Adat

Csehországban és Szlovákiában csillapodni kezdett a járvány, itthon erre még várni kell

Csehországban és Szlovákiában sikerült fordítani a a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlagán, de Lengyelországban és Magyarországon továbbra is a felfutás látszik. E mutatót a járvány súlyossága mellett a tesztelési protokollok közötti különbségek is befolyásolják, mindenesetre a tendenciákat érdemes összehasonlítani: jól látszik az alábbi ábrán, hogy a magyar görbe február közepén a csehországival hasonló időpontban és meredekséggel fordult növekedésbe, de a járvány csillapodása nálunk még várat magára.

A járvány legutóbbi felfutása valószínűleg felkészültebben is érte Csehországot és Szlovákiát, erről árulkodik legalábbis a pozitív mintavételek arányának alakulása: Szlovákiában az év eleje óta az ajánlások szerint alakul ez a mutató, és a járvány februári felfutása Csehországban sem járt a vírust kimutató tesztek arányának érdemi növekedésével. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedését a pozitív mintavételek részesedésének emelkedése követi, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradását mutatja.

A halálozási adatok tükrében is látszik, hogy Magyarországon a járvány a csehországihoz hasonló iramban súlyosbodott az elmúlt hetekben, csak nálunk a felfutás alacsonyabb bázisról indult. A napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga Csehországban az őszi csúcs fölé emelkedett, Szlovákiában pedig már az év eleje óta rendkívüli magasságban ingadozik – ezt a szintet most már a magyar görbe is kezdi elérni. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten van, az újabb fertőzési hullám hatása itt még csak most kezd látszani a halálozási statisztikán.

A lakosság átoltottságában Magyarország kiemelkedik a régióban – a hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest nagyjából másfélszeres, míg a vakcinációban lemaradó csehekhez viszonyítva közel kétszeres Magyarország előnye a beadott oltások lakosságarányos számában.

Szlovákiában a kormány ma várhatóan meghosszabbítja a március 19-én lejáró veszélyhelyzetet, amivel lehetővé válik a korlátozások további fennmaradása. Lengyelországban ingyenes tesztelési lehetőség biztosításáról döntött az egészségügyi minisztérium, amit orvosi konzultáció nélkül, egy internetes kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően lehet igénybe venni. A védőoltások beadásával viszonylag lassan haladó Csehországban pedig politikai feszültség alakult ki a napokban az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását illető kérdésekkel kapcsolatban. Mindenesetre azt világossá tette a cseh kormány, hogy az AstraZeneca oltóanyagát az Európa-szerte felmerülő aggodalmak ellenére továbbra is beadják az országban, ahogy Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintreSokat romlott egy hét alatt a járványhelyzet Magyarországon, jó hír ugyanakkor, hogy az oltási program viszonylag gyorsan zajlik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.