Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 17. 12:02 Adat

Csehországban és Szlovákiában csillapodni kezdett a járvány, itthon erre még várni kell

Csehországban és Szlovákiában sikerült fordítani a a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlagán, de Lengyelországban és Magyarországon továbbra is a felfutás látszik. E mutatót a járvány súlyossága mellett a tesztelési protokollok közötti különbségek is befolyásolják, mindenesetre a tendenciákat érdemes összehasonlítani: jól látszik az alábbi ábrán, hogy a magyar görbe február közepén a csehországival hasonló időpontban és meredekséggel fordult növekedésbe, de a járvány csillapodása nálunk még várat magára.

A járvány legutóbbi felfutása valószínűleg felkészültebben is érte Csehországot és Szlovákiát, erről árulkodik legalábbis a pozitív mintavételek arányának alakulása: Szlovákiában az év eleje óta az ajánlások szerint alakul ez a mutató, és a járvány februári felfutása Csehországban sem járt a vírust kimutató tesztek arányának érdemi növekedésével. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedését a pozitív mintavételek részesedésének emelkedése követi, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradását mutatja.

A halálozási adatok tükrében is látszik, hogy Magyarországon a járvány a csehországihoz hasonló iramban súlyosbodott az elmúlt hetekben, csak nálunk a felfutás alacsonyabb bázisról indult. A napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga Csehországban az őszi csúcs fölé emelkedett, Szlovákiában pedig már az év eleje óta rendkívüli magasságban ingadozik – ezt a szintet most már a magyar görbe is kezdi elérni. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten van, az újabb fertőzési hullám hatása itt még csak most kezd látszani a halálozási statisztikán.

A lakosság átoltottságában Magyarország kiemelkedik a régióban – a hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest nagyjából másfélszeres, míg a vakcinációban lemaradó csehekhez viszonyítva közel kétszeres Magyarország előnye a beadott oltások lakosságarányos számában.

Szlovákiában a kormány ma várhatóan meghosszabbítja a március 19-én lejáró veszélyhelyzetet, amivel lehetővé válik a korlátozások további fennmaradása. Lengyelországban ingyenes tesztelési lehetőség biztosításáról döntött az egészségügyi minisztérium, amit orvosi konzultáció nélkül, egy internetes kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően lehet igénybe venni. A védőoltások beadásával viszonylag lassan haladó Csehországban pedig politikai feszültség alakult ki a napokban az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását illető kérdésekkel kapcsolatban. Mindenesetre azt világossá tette a cseh kormány, hogy az AstraZeneca oltóanyagát az Európa-szerte felmerülő aggodalmak ellenére továbbra is beadják az országban, ahogy Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintreSokat romlott egy hét alatt a járványhelyzet Magyarországon, jó hír ugyanakkor, hogy az oltási program viszonylag gyorsan zajlik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.