Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 17. 12:02 Adat

Csehországban és Szlovákiában csillapodni kezdett a járvány, itthon erre még várni kell

Csehországban és Szlovákiában sikerült fordítani a a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlagán, de Lengyelországban és Magyarországon továbbra is a felfutás látszik. E mutatót a járvány súlyossága mellett a tesztelési protokollok közötti különbségek is befolyásolják, mindenesetre a tendenciákat érdemes összehasonlítani: jól látszik az alábbi ábrán, hogy a magyar görbe február közepén a csehországival hasonló időpontban és meredekséggel fordult növekedésbe, de a járvány csillapodása nálunk még várat magára.

A járvány legutóbbi felfutása valószínűleg felkészültebben is érte Csehországot és Szlovákiát, erről árulkodik legalábbis a pozitív mintavételek arányának alakulása: Szlovákiában az év eleje óta az ajánlások szerint alakul ez a mutató, és a járvány februári felfutása Csehországban sem járt a vírust kimutató tesztek arányának érdemi növekedésével. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedését a pozitív mintavételek részesedésének emelkedése követi, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradását mutatja.

A halálozási adatok tükrében is látszik, hogy Magyarországon a járvány a csehországihoz hasonló iramban súlyosbodott az elmúlt hetekben, csak nálunk a felfutás alacsonyabb bázisról indult. A napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga Csehországban az őszi csúcs fölé emelkedett, Szlovákiában pedig már az év eleje óta rendkívüli magasságban ingadozik – ezt a szintet most már a magyar görbe is kezdi elérni. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten van, az újabb fertőzési hullám hatása itt még csak most kezd látszani a halálozási statisztikán.

A lakosság átoltottságában Magyarország kiemelkedik a régióban – a hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest nagyjából másfélszeres, míg a vakcinációban lemaradó csehekhez viszonyítva közel kétszeres Magyarország előnye a beadott oltások lakosságarányos számában.

Szlovákiában a kormány ma várhatóan meghosszabbítja a március 19-én lejáró veszélyhelyzetet, amivel lehetővé válik a korlátozások további fennmaradása. Lengyelországban ingyenes tesztelési lehetőség biztosításáról döntött az egészségügyi minisztérium, amit orvosi konzultáció nélkül, egy internetes kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően lehet igénybe venni. A védőoltások beadásával viszonylag lassan haladó Csehországban pedig politikai feszültség alakult ki a napokban az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását illető kérdésekkel kapcsolatban. Mindenesetre azt világossá tette a cseh kormány, hogy az AstraZeneca oltóanyagát az Európa-szerte felmerülő aggodalmak ellenére továbbra is beadják az országban, ahogy Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintreSokat romlott egy hét alatt a járványhelyzet Magyarországon, jó hír ugyanakkor, hogy az oltási program viszonylag gyorsan zajlik.

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. április 9. 16:45 Adat

Elérhető-e a kormány oltási célja a kiesett keleti vakcinák nélkül?

Kicentizve, de elméletileg meglehet a 4,2 millió beoltott április végéig a Cansino és a Covishield nélkül is.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Jandó Zoltán
2021. április 7. 12:18 Adat

Világrekord halálozást hozó napon nyit Magyarország

Folyamatos adatközlés mellett soha sehol nem jelentettek népességarányosan olyan magas napi Covid halálozást, mint ma Magyarországon.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.

Fabók Bálint
2021. április 8. 06:03 Vállalat

Európa egyik leggyorsabban növekvő cége lett a kisvárdai kick-box-bajnok családi vállalkozása

A független mobilokat áruló FirstPhone egy telítettnek hitt piacon találta meg a rést, rohamtempóban nő, és már 34 üzlete van.