Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 17. 12:02 Adat

Csehországban és Szlovákiában csillapodni kezdett a járvány, itthon erre még várni kell

Csehországban és Szlovákiában sikerült fordítani a a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlagán, de Lengyelországban és Magyarországon továbbra is a felfutás látszik. E mutatót a járvány súlyossága mellett a tesztelési protokollok közötti különbségek is befolyásolják, mindenesetre a tendenciákat érdemes összehasonlítani: jól látszik az alábbi ábrán, hogy a magyar görbe február közepén a csehországival hasonló időpontban és meredekséggel fordult növekedésbe, de a járvány csillapodása nálunk még várat magára.

A járvány legutóbbi felfutása valószínűleg felkészültebben is érte Csehországot és Szlovákiát, erről árulkodik legalábbis a pozitív mintavételek arányának alakulása: Szlovákiában az év eleje óta az ajánlások szerint alakul ez a mutató, és a járvány februári felfutása Csehországban sem járt a vírust kimutató tesztek arányának érdemi növekedésével. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedését a pozitív mintavételek részesedésének emelkedése követi, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradását mutatja.

A halálozási adatok tükrében is látszik, hogy Magyarországon a járvány a csehországihoz hasonló iramban súlyosbodott az elmúlt hetekben, csak nálunk a felfutás alacsonyabb bázisról indult. A napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga Csehországban az őszi csúcs fölé emelkedett, Szlovákiában pedig már az év eleje óta rendkívüli magasságban ingadozik – ezt a szintet most már a magyar görbe is kezdi elérni. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten van, az újabb fertőzési hullám hatása itt még csak most kezd látszani a halálozási statisztikán.

A lakosság átoltottságában Magyarország kiemelkedik a régióban – a hasonló ütemben haladó lengyelekhez és a szlovákokhoz képest nagyjából másfélszeres, míg a vakcinációban lemaradó csehekhez viszonyítva közel kétszeres Magyarország előnye a beadott oltások lakosságarányos számában.

Szlovákiában a kormány ma várhatóan meghosszabbítja a március 19-én lejáró veszélyhelyzetet, amivel lehetővé válik a korlátozások további fennmaradása. Lengyelországban ingyenes tesztelési lehetőség biztosításáról döntött az egészségügyi minisztérium, amit orvosi konzultáció nélkül, egy internetes kockázatfelmérő kérdőív kitöltését követően lehet igénybe venni. A védőoltások beadásával viszonylag lassan haladó Csehországban pedig politikai feszültség alakult ki a napokban az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását illető kérdésekkel kapcsolatban. Mindenesetre azt világossá tette a cseh kormány, hogy az AstraZeneca oltóanyagát az Európa-szerte felmerülő aggodalmak ellenére továbbra is beadják az országban, ahogy Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintreSokat romlott egy hét alatt a járványhelyzet Magyarországon, jó hír ugyanakkor, hogy az oltási program viszonylag gyorsan zajlik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.