Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 11:45 Adat

Lassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintre

Csehországban és Szlovákiában mintha csúcsot ért volna a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga, míg Lengyelországban, és különösen Magyarországon még a felfutás látszik. A napi esetszámok még mindig Csehországban messze a legmagasabbak, ez azonban nem csak a járvány ottani viszonylagos súlyosságáról, hanem a tesztelési protokollok közötti különbségekről is árulkodik – a tendenciákat tekintve mindenesetre jól látszik az alábbi ábrán, hogy jelenleg a magyar görbe tart a legmeredekebben felfelé. A különböző tesztelési gyakorlatokról árulkodik a pozitív tesztek arányának alakulása: Szlovákiának sikerült idénre kellőképpen felskáláznia a tesztkapacitásait, és e tekintetben Csehországot is felkészültebben érte a járvány mostani csúcsa, mint a második hullám idején. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedésével a vírust kimutató mintavételek aránya is emelkedik, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradására utal.


A halálozási adatok is arra utalnak, hogy Magyarországon a járvány gyors iramban súlyosbodik, a napi halálesetek száma egyre inkább közelít a Szlovákiában és Csehországban mért adatokhoz. Szlovákiában már az év eleje óta minden nap rendkívül sok a haláleset, míg Csehországban február közepén indult a halálozások gyors növekedése – hasonlóan Magyarországhoz, de jelentősen magasabb szintről. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten stagnál, tehát még nem tükrözi a járvány erősödését.

A lakosság átoltása Magyarországon kétségtelenül gyorsabban halad a keleti vakcinaszállítmányok megérkezése óta a régió többi országához képest. Ennek következtében mostanra éles különbségek láthatók a régió országai között a beadott oltások számát tekintve: Magyarországon közel kétszer annyi vakcinát adtak be, mint az oltakozásban lemaradt Csehországban. Lengyelország és Szlovákia továbbra is hasonló ütemben halad a vakcinációval, hozzájuk képest a magyar orvosok közel másfélszer annyi injekciót adtak be mostanáig.

A beadott oltások száma hamarosan Szlovákiában is megemelkedhet, az országban van már 200 ezer Szputnyik V vakcina, amit a hatóságok vizsgálnak, továbbá az unió soron kívül százezer adag Pfizer oltást szállít. Mindeközben Marek Krajčí, az ország egészségügyi minisztere már a járványhelyzet enyhe javulásáról beszél. Csehország szintén részesül a rendkívüli uniós vakcinaszállítmányból, Miloš Zeman, az ország elnöke pedig Sinopharm vakcinák rendelésével kereste meg Kínát. Lengyelországban a tervezett kórházi beavatkozások halasztásával igyekeznek felkészülni a harmadik hullám okozta terhelésre, a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével az országban még nem kellett szigorítani a szabályokon a február közepi enyhítések óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.