Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 11:45 Adat

Lassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintre

Csehországban és Szlovákiában mintha csúcsot ért volna a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga, míg Lengyelországban, és különösen Magyarországon még a felfutás látszik. A napi esetszámok még mindig Csehországban messze a legmagasabbak, ez azonban nem csak a járvány ottani viszonylagos súlyosságáról, hanem a tesztelési protokollok közötti különbségekről is árulkodik – a tendenciákat tekintve mindenesetre jól látszik az alábbi ábrán, hogy jelenleg a magyar görbe tart a legmeredekebben felfelé. A különböző tesztelési gyakorlatokról árulkodik a pozitív tesztek arányának alakulása: Szlovákiának sikerült idénre kellőképpen felskáláznia a tesztkapacitásait, és e tekintetben Csehországot is felkészültebben érte a járvány mostani csúcsa, mint a második hullám idején. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedésével a vírust kimutató mintavételek aránya is emelkedik, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradására utal.


A halálozási adatok is arra utalnak, hogy Magyarországon a járvány gyors iramban súlyosbodik, a napi halálesetek száma egyre inkább közelít a Szlovákiában és Csehországban mért adatokhoz. Szlovákiában már az év eleje óta minden nap rendkívül sok a haláleset, míg Csehországban február közepén indult a halálozások gyors növekedése – hasonlóan Magyarországhoz, de jelentősen magasabb szintről. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten stagnál, tehát még nem tükrözi a járvány erősödését.

A lakosság átoltása Magyarországon kétségtelenül gyorsabban halad a keleti vakcinaszállítmányok megérkezése óta a régió többi országához képest. Ennek következtében mostanra éles különbségek láthatók a régió országai között a beadott oltások számát tekintve: Magyarországon közel kétszer annyi vakcinát adtak be, mint az oltakozásban lemaradt Csehországban. Lengyelország és Szlovákia továbbra is hasonló ütemben halad a vakcinációval, hozzájuk képest a magyar orvosok közel másfélszer annyi injekciót adtak be mostanáig.

A beadott oltások száma hamarosan Szlovákiában is megemelkedhet, az országban van már 200 ezer Szputnyik V vakcina, amit a hatóságok vizsgálnak, továbbá az unió soron kívül százezer adag Pfizer oltást szállít. Mindeközben Marek Krajčí, az ország egészségügyi minisztere már a járványhelyzet enyhe javulásáról beszél. Csehország szintén részesül a rendkívüli uniós vakcinaszállítmányból, Miloš Zeman, az ország elnöke pedig Sinopharm vakcinák rendelésével kereste meg Kínát. Lengyelországban a tervezett kórházi beavatkozások halasztásával igyekeznek felkészülni a harmadik hullám okozta terhelésre, a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével az országban még nem kellett szigorítani a szabályokon a február közepi enyhítések óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.