Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 11:45 Adat

Lassan felkapaszkodnak a magyar járványgörbék a cseh és a szlovák szintre

Csehországban és Szlovákiában mintha csúcsot ért volna a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga, míg Lengyelországban, és különösen Magyarországon még a felfutás látszik. A napi esetszámok még mindig Csehországban messze a legmagasabbak, ez azonban nem csak a járvány ottani viszonylagos súlyosságáról, hanem a tesztelési protokollok közötti különbségekről is árulkodik – a tendenciákat tekintve mindenesetre jól látszik az alábbi ábrán, hogy jelenleg a magyar görbe tart a legmeredekebben felfelé. A különböző tesztelési gyakorlatokról árulkodik a pozitív tesztek arányának alakulása: Szlovákiának sikerült idénre kellőképpen felskáláznia a tesztkapacitásait, és e tekintetben Csehországot is felkészültebben érte a járvány mostani csúcsa, mint a második hullám idején. Magyarországon és Lengyelországban azonban az esetszámok növekedésével a vírust kimutató mintavételek aránya is emelkedik, ami a vizsgálati kapacitások kellő bővítésének elmaradására utal.


A halálozási adatok is arra utalnak, hogy Magyarországon a járvány gyors iramban súlyosbodik, a napi halálesetek száma egyre inkább közelít a Szlovákiában és Csehországban mért adatokhoz. Szlovákiában már az év eleje óta minden nap rendkívül sok a haláleset, míg Csehországban február közepén indult a halálozások gyors növekedése – hasonlóan Magyarországhoz, de jelentősen magasabb szintről. Lengyelországban a végzetes esetek száma régiós összehasonlításban alacsony szinten stagnál, tehát még nem tükrözi a járvány erősödését.

A lakosság átoltása Magyarországon kétségtelenül gyorsabban halad a keleti vakcinaszállítmányok megérkezése óta a régió többi országához képest. Ennek következtében mostanra éles különbségek láthatók a régió országai között a beadott oltások számát tekintve: Magyarországon közel kétszer annyi vakcinát adtak be, mint az oltakozásban lemaradt Csehországban. Lengyelország és Szlovákia továbbra is hasonló ütemben halad a vakcinációval, hozzájuk képest a magyar orvosok közel másfélszer annyi injekciót adtak be mostanáig.

A beadott oltások száma hamarosan Szlovákiában is megemelkedhet, az országban van már 200 ezer Szputnyik V vakcina, amit a hatóságok vizsgálnak, továbbá az unió soron kívül százezer adag Pfizer oltást szállít. Mindeközben Marek Krajčí, az ország egészségügyi minisztere már a járványhelyzet enyhe javulásáról beszél. Csehország szintén részesül a rendkívüli uniós vakcinaszállítmányból, Miloš Zeman, az ország elnöke pedig Sinopharm vakcinák rendelésével kereste meg Kínát. Lengyelországban a tervezett kórházi beavatkozások halasztásával igyekeznek felkészülni a harmadik hullám okozta terhelésre, a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével az országban még nem kellett szigorítani a szabályokon a február közepi enyhítések óta.

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 15. 17:04 Adat

Húsz éve nem volt akkora drágulás az építőiparban, mint most

A KSH adatai alapján is nagyon látványos az áremelkedés az építőiparban. Júliusban már 20 éves csúcson volt az ágazati infláció, de ha minden jól megy, sokkal magasabb nem lesz.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 10. 12:38 Adat

Az európaiak 81 százaléka a jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket

Magyarországon is támogatják az uniós alapelvek érvényesítését, miközben a kormány iránti bizalom rendkívül alacsony.

Fontos

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 06:54 Közélet

Újabb figyelmeztetést adott az unió, hogy Magyarország a fal felé száguld

Az Európai Bizottság elnöke üzent nekünk, a pénzeket minden lehetséges eszközzel megpróbálják a jogállamisághoz kötni.