Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Csehország és Szlovákia esetében sajnos ma már nem túlzás a járvány harmadik hullámáról beszélni. A napi új fertőzések egymillió főre jutó mozgóátlaga ugyanis mindkét országban az őszi csúcsokat ostromolja, sőt meg is haladta az elmúlt néhány napban.  Az alábbi grafikon ezt ábrázolja, és jól látható a harmadiknak is nevezhető hullám, de az is látszik, hogy Lengyelországban és Magyarországon az új esetek száma alapján a járvány visszaszorulása sajnos megakadt.

Az adatok alapján messzemenő következtetéseket, a tendenciákon túlmutató összehasonlításokat azonban továbbra sem fogalmazhatunk meg. Az elvégzett tesztek száma a visegrádi régióban ugyanis szeptember vége óta túl alacsony, amit a pozitív eredményt mutató mintavételek öt százalékot meghaladó aránya jelez (ezt mutatja az alábbi ábra). E tekintetben mindenesetre érdemes kiemelni, hogy a magyarországi protokoll mostanra jelentősen eredményesebb lett a járvány lekövetésében, mint a többi visegrádi ország tesztelési gyakorlata.

A járvány újabb felfutása Csehországban és Szlovákiában a halálozási adatokon is szembetűnő. A cseh adatsor karácsony óta töretlenül közelít a november eleji csúcs felé, míg Szlovákiában január elején tetőzött az egymillió lakosra vetített halálesetek hét napos mozgóátlaga. A lengyel és a magyar görbék ezzel szemben még mindig a második hullám csillapodását jelzik, igaz, ennek üteme az idei év kezdetével jócskán lelassult.

Az adatok egyértelműen jelzik, hogy

a szigorítások és lazítások rossz ütemezésének súlyos következményei lehetnek.

A járvány visszaszorítására irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak*Fontos hangsúlyozni, hogy az index hasonló értékei nem jelentik azt, hogy egyforma intézkedések lennének érvényben, és azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek. – Csehország és Szlovákia a védekezés első eredményei után szinte azonnal enyhítésbe kezdett, míg a lengyel és a magyar kormány kitartott a szigorítások mellett (igaz, Lengyelországban történtek változások a szabályozásban, de a mutató szerint összességében jelentős enyhítés nem volt a közelmúltban).
A visegrádi régióban mostanra ismét a legrosszabb helyzetbe került Csehországban a kemény szigor visszaállítása ellen ezrek tüntettek a hétvégén, sőt, kisebb megmozdulások már a korábbi napokban is voltak. Milos Zeman cseh elnök az esetszám megugrását a vasárnapi beszédében azzal magyarázta, hogy sokan nem vették komolyan a szabályokat. A cseh korlátozások között jelenleg az este 9 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom, az üzletek és szolgáltatók nagy részének zárva tartása, a maximum kétfős közterületi találkozások engedélyezése, és a második osztály feletti évfolyamok távoktatása emelhető ki.

Szlovákia újra a tömeges tesztelés ősszel kipróbált módszerével próbálja elejét venni a vírus további terjedésének. Az országban tiltott a különböző háztartásokban élők találkozása, az emberek pedig csak indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük megyéjét, sőt az otthonaikat is csak bizonyos célokból hagyhatják el. Az iskolák is zárva tartanak, a gyerekek csak akkor mehetnek be, ha a szüleik kulcsfontosságú közszolgáltatások fenntartásával foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömeges tesztelésbe kezdenek SzlovákiábanAz országban rohamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, most a tervek szerint addig tesztelnének, amíg a reprodukciós ráta 0,5 alá nem csökken.

A nem létfontosságú árukat és szolgáltatásokat kínáló üzletek Lengyelországban is zárva tartanak, az általános iskolák első három évfolyamára járó diákok pedig csak a jövő héten térhetnek vissza az iskolapadokba. Az öt fősnél nagyobb találkozások mindenhol tiltottak, és a boltokban, templomokban, tömegközlekedési eszközökön egy időben lévő emberek számát is korlátozták.

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

Még 2021-ben is romlik majd a helyzet a Világbank közgazdászainak becslése szerint.

Jandó Zoltán
2021. január 13. 12:22 Adat, Közélet

Az elmúlt fél évszázad átlagát nézve 2020 végén teljesen kiakadt a magyar halálozási mutató

Az év első 35 hetében még kifejezetten kedvezőek voltak az idei halálozási adatok, a járvány második hulláma azonban rengeteg áldozatot követelt.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.