Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Csehország és Szlovákia esetében sajnos ma már nem túlzás a járvány harmadik hullámáról beszélni. A napi új fertőzések egymillió főre jutó mozgóátlaga ugyanis mindkét országban az őszi csúcsokat ostromolja, sőt meg is haladta az elmúlt néhány napban.  Az alábbi grafikon ezt ábrázolja, és jól látható a harmadiknak is nevezhető hullám, de az is látszik, hogy Lengyelországban és Magyarországon az új esetek száma alapján a járvány visszaszorulása sajnos megakadt.

Az adatok alapján messzemenő következtetéseket, a tendenciákon túlmutató összehasonlításokat azonban továbbra sem fogalmazhatunk meg. Az elvégzett tesztek száma a visegrádi régióban ugyanis szeptember vége óta túl alacsony, amit a pozitív eredményt mutató mintavételek öt százalékot meghaladó aránya jelez (ezt mutatja az alábbi ábra). E tekintetben mindenesetre érdemes kiemelni, hogy a magyarországi protokoll mostanra jelentősen eredményesebb lett a járvány lekövetésében, mint a többi visegrádi ország tesztelési gyakorlata.

A járvány újabb felfutása Csehországban és Szlovákiában a halálozási adatokon is szembetűnő. A cseh adatsor karácsony óta töretlenül közelít a november eleji csúcs felé, míg Szlovákiában január elején tetőzött az egymillió lakosra vetített halálesetek hét napos mozgóátlaga. A lengyel és a magyar görbék ezzel szemben még mindig a második hullám csillapodását jelzik, igaz, ennek üteme az idei év kezdetével jócskán lelassult.

Az adatok egyértelműen jelzik, hogy

a szigorítások és lazítások rossz ütemezésének súlyos következményei lehetnek.

A járvány visszaszorítására irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak*Fontos hangsúlyozni, hogy az index hasonló értékei nem jelentik azt, hogy egyforma intézkedések lennének érvényben, és azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek. – Csehország és Szlovákia a védekezés első eredményei után szinte azonnal enyhítésbe kezdett, míg a lengyel és a magyar kormány kitartott a szigorítások mellett (igaz, Lengyelországban történtek változások a szabályozásban, de a mutató szerint összességében jelentős enyhítés nem volt a közelmúltban).
A visegrádi régióban mostanra ismét a legrosszabb helyzetbe került Csehországban a kemény szigor visszaállítása ellen ezrek tüntettek a hétvégén, sőt, kisebb megmozdulások már a korábbi napokban is voltak. Milos Zeman cseh elnök az esetszám megugrását a vasárnapi beszédében azzal magyarázta, hogy sokan nem vették komolyan a szabályokat. A cseh korlátozások között jelenleg az este 9 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom, az üzletek és szolgáltatók nagy részének zárva tartása, a maximum kétfős közterületi találkozások engedélyezése, és a második osztály feletti évfolyamok távoktatása emelhető ki.

Szlovákia újra a tömeges tesztelés ősszel kipróbált módszerével próbálja elejét venni a vírus további terjedésének. Az országban tiltott a különböző háztartásokban élők találkozása, az emberek pedig csak indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük megyéjét, sőt az otthonaikat is csak bizonyos célokból hagyhatják el. Az iskolák is zárva tartanak, a gyerekek csak akkor mehetnek be, ha a szüleik kulcsfontosságú közszolgáltatások fenntartásával foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömeges tesztelésbe kezdenek SzlovákiábanAz országban rohamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, most a tervek szerint addig tesztelnének, amíg a reprodukciós ráta 0,5 alá nem csökken.

A nem létfontosságú árukat és szolgáltatásokat kínáló üzletek Lengyelországban is zárva tartanak, az általános iskolák első három évfolyamára járó diákok pedig csak a jövő héten térhetnek vissza az iskolapadokba. Az öt fősnél nagyobb találkozások mindenhol tiltottak, és a boltokban, templomokban, tömegközlekedési eszközökön egy időben lévő emberek számát is korlátozták.

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

A felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka számít túlsúlyosnak. Máltán a legrosszabb a helyzet, Olaszországban a legjobb.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.