Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Csehország és Szlovákia esetében sajnos ma már nem túlzás a járvány harmadik hullámáról beszélni. A napi új fertőzések egymillió főre jutó mozgóátlaga ugyanis mindkét országban az őszi csúcsokat ostromolja, sőt meg is haladta az elmúlt néhány napban.  Az alábbi grafikon ezt ábrázolja, és jól látható a harmadiknak is nevezhető hullám, de az is látszik, hogy Lengyelországban és Magyarországon az új esetek száma alapján a járvány visszaszorulása sajnos megakadt.

Az adatok alapján messzemenő következtetéseket, a tendenciákon túlmutató összehasonlításokat azonban továbbra sem fogalmazhatunk meg. Az elvégzett tesztek száma a visegrádi régióban ugyanis szeptember vége óta túl alacsony, amit a pozitív eredményt mutató mintavételek öt százalékot meghaladó aránya jelez (ezt mutatja az alábbi ábra). E tekintetben mindenesetre érdemes kiemelni, hogy a magyarországi protokoll mostanra jelentősen eredményesebb lett a járvány lekövetésében, mint a többi visegrádi ország tesztelési gyakorlata.

A járvány újabb felfutása Csehországban és Szlovákiában a halálozási adatokon is szembetűnő. A cseh adatsor karácsony óta töretlenül közelít a november eleji csúcs felé, míg Szlovákiában január elején tetőzött az egymillió lakosra vetített halálesetek hét napos mozgóátlaga. A lengyel és a magyar görbék ezzel szemben még mindig a második hullám csillapodását jelzik, igaz, ennek üteme az idei év kezdetével jócskán lelassult.

Az adatok egyértelműen jelzik, hogy

a szigorítások és lazítások rossz ütemezésének súlyos következményei lehetnek.

A járvány visszaszorítására irányuló intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak*Fontos hangsúlyozni, hogy az index hasonló értékei nem jelentik azt, hogy egyforma intézkedések lennének érvényben, és azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek. – Csehország és Szlovákia a védekezés első eredményei után szinte azonnal enyhítésbe kezdett, míg a lengyel és a magyar kormány kitartott a szigorítások mellett (igaz, Lengyelországban történtek változások a szabályozásban, de a mutató szerint összességében jelentős enyhítés nem volt a közelmúltban).
A visegrádi régióban mostanra ismét a legrosszabb helyzetbe került Csehországban a kemény szigor visszaállítása ellen ezrek tüntettek a hétvégén, sőt, kisebb megmozdulások már a korábbi napokban is voltak. Milos Zeman cseh elnök az esetszám megugrását a vasárnapi beszédében azzal magyarázta, hogy sokan nem vették komolyan a szabályokat. A cseh korlátozások között jelenleg az este 9 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom, az üzletek és szolgáltatók nagy részének zárva tartása, a maximum kétfős közterületi találkozások engedélyezése, és a második osztály feletti évfolyamok távoktatása emelhető ki.

Szlovákia újra a tömeges tesztelés ősszel kipróbált módszerével próbálja elejét venni a vírus további terjedésének. Az országban tiltott a különböző háztartásokban élők találkozása, az emberek pedig csak indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük megyéjét, sőt az otthonaikat is csak bizonyos célokból hagyhatják el. Az iskolák is zárva tartanak, a gyerekek csak akkor mehetnek be, ha a szüleik kulcsfontosságú közszolgáltatások fenntartásával foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömeges tesztelésbe kezdenek SzlovákiábanAz országban rohamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, most a tervek szerint addig tesztelnének, amíg a reprodukciós ráta 0,5 alá nem csökken.

A nem létfontosságú árukat és szolgáltatásokat kínáló üzletek Lengyelországban is zárva tartanak, az általános iskolák első három évfolyamára járó diákok pedig csak a jövő héten térhetnek vissza az iskolapadokba. Az öt fősnél nagyobb találkozások mindenhol tiltottak, és a boltokban, templomokban, tömegközlekedési eszközökön egy időben lévő emberek számát is korlátozták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.