Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 12. 12:50 Adat

Újra tömeges tesztelésbe kezdenek Szlovákiában

Ismét tömeges teszteléssel próbálná megállítani a szlovák kormány az országban egyre erősebben tomboló koronavírus-járványt. Az elképzelések szerint jövő hét végén országos tesztelést tartanának, majd heti váltásban megyénként haladnának egészen addig, amíg a reprodukciós rátát 0,5 alá nem sikerül csökkenteni (a reprodukciós ráta a járvány terjedésének fontos mérőszáma, azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust).

Igor Matovic kormányfő  – a The Slovak Spectator beszámolója szerint – azzal indokolta a döntést, hogy a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat már nem vezethetnek be, így a járványgörbe letörésére szerinte a tömeges tesztelés lehet az egyetlen eszköz. A részleteket a tervek szerint a következő napokban dolgozzák ki.

Szlovákia a második hullámban régiós szinten elég sokáig bezzegországnak számított.

Novemberben sokkal előbb sikerült megfékezni a járvány terjedését, mint a térség más országaiban, így a halálozás is sokáig kedvezőbben alakult. A decemberi lazítások azonban úgy tűnik túl korán jöttek, ez pedig az elmúlt hetekben igencsak visszaütött.

Leginkább a kórházban ápoltak számának nagyon gyors emelkedése ad okot aggodalomra.  Miközben december elején nagyjából 1700, karácsonykor pedig 2200-an szorultak kórházi ápolásra, tegnap már közel 3400 fertőzöttet ápoltak az egészségügyi intézményekben, és közülük közel kétszázötvenen voltak lélegeztetőgépen. A népességarányos halálozás már az elmúlt napokban is Szlovákiában volt a legmagasabb a V4 államok között, alig maradt el a novemberi cseh és a decemberi magyarországi csúcsoktól.

Az országban ráadásul már megjelent a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban azonosított mutációja is, a nyilatkozatok szerint pedig a politikusok attól tartanak, hogy ez tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járványA koronavírusos elhunytak száma alapján Magyarországon a legsúlyosabb jelenleg a járvány a visegrádi régióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia és Csehország példája mutatja, milyen törékenyek a járvány elleni eredményekA november végétől enyhítő Csehország és Szlovákia legújabb járványstatisztikái szomorú képet festenek a lazítások következményeiről.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. április 21. 17:36 Adat, Közélet

Begyújtották a Szputnyik-rakétát a magyar oltási programban

A kormány és az oltásra várók együttes akaratára lesz szükség ahhoz, hogy a javuló vakcinaellátottság látványosan megjelenjen majd az oltási statisztikában.

Jandó Zoltán
2021. április 17. 12:36 Adat

Vagy pihekönnyű, vagy hihetetlenül drága lélegeztetőgépeket vettünk

A teljes külkereskedelemre látható hatása volt itthon a járvány miatti importnövekedésnek, különösen az iszonyatosan drága lélegeztetőgép-beszerzéseknek.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. április 16. 18:32 Adat

Furcsán követi a járványhullámokat a halálozások megugrása

A helyenként zavaros járványadatok ellenére az is feltűnő, hogy nagyon mások a túlélési esélyei annak, aki Budapesten kapja el a koronavírust, mint aki például Nógrádban.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. április 21. 16:32 Élet

Így robbant be az iskolákban a járvány pár nap alatt márciusban

Néhány nap alatt megduplázódott a koronavírus miatt részben vagy egészben bezárt iskolák és óvodák száma március elején.

Stubnya Bence
2021. április 21. 06:02 Vállalat

Az egyetemen kettest kapott a cég ötlete, amelybe nemrég tízmillió euróval szállt be a Spotify befektetője

Az online kártyacsalásokat 80 százalékban kiszűrő SEON technológiáját mára több mint 120 cég használja. Az év végéig irodát nyitnának Amerikában és Ázsiában is.

Avatar
2021. április 20. 15:54 Világ

A nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termelést

A Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.