Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 12. 12:50 Adat

Újra tömeges tesztelésbe kezdenek Szlovákiában

Ismét tömeges teszteléssel próbálná megállítani a szlovák kormány az országban egyre erősebben tomboló koronavírus-járványt. Az elképzelések szerint jövő hét végén országos tesztelést tartanának, majd heti váltásban megyénként haladnának egészen addig, amíg a reprodukciós rátát 0,5 alá nem sikerül csökkenteni (a reprodukciós ráta a járvány terjedésének fontos mérőszáma, azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust).

Igor Matovic kormányfő  – a The Slovak Spectator beszámolója szerint – azzal indokolta a döntést, hogy a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat már nem vezethetnek be, így a járványgörbe letörésére szerinte a tömeges tesztelés lehet az egyetlen eszköz. A részleteket a tervek szerint a következő napokban dolgozzák ki.

Szlovákia a második hullámban régiós szinten elég sokáig bezzegországnak számított.

Novemberben sokkal előbb sikerült megfékezni a járvány terjedését, mint a térség más országaiban, így a halálozás is sokáig kedvezőbben alakult. A decemberi lazítások azonban úgy tűnik túl korán jöttek, ez pedig az elmúlt hetekben igencsak visszaütött.

Leginkább a kórházban ápoltak számának nagyon gyors emelkedése ad okot aggodalomra.  Miközben december elején nagyjából 1700, karácsonykor pedig 2200-an szorultak kórházi ápolásra, tegnap már közel 3400 fertőzöttet ápoltak az egészségügyi intézményekben, és közülük közel kétszázötvenen voltak lélegeztetőgépen. A népességarányos halálozás már az elmúlt napokban is Szlovákiában volt a legmagasabb a V4 államok között, alig maradt el a novemberi cseh és a decemberi magyarországi csúcsoktól.

Az országban ráadásul már megjelent a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban azonosított mutációja is, a nyilatkozatok szerint pedig a politikusok attól tartanak, hogy ez tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járványA koronavírusos elhunytak száma alapján Magyarországon a legsúlyosabb jelenleg a járvány a visegrádi régióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia és Csehország példája mutatja, milyen törékenyek a járvány elleni eredményekA november végétől enyhítő Csehország és Szlovákia legújabb járványstatisztikái szomorú képet festenek a lazítások következményeiről.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Bucsky Péter
2021. január 26. 06:34 Adat, Közélet

Visszaesett a bevándorlás Magyarországra a koronavírus-járvány miatt

Az új munkavállalási engedélyek száma 8 százalékkal csökkent, de a nem uniós külföldi munkavállalók száma alig változott. Az itt tanuló diákok száma viszont közel ötödével eshetett.

Avatar
2021. január 25. 16:37 Adat, Közélet

Hiába termelünk többet, az ipar szerkezete és a forint gyengülése fékezi a felzárkózásunkat

Harminc éve dolgozunk azon, hogy elérjük az uniós átlagot, de lehet, hogy ehhez még harminc év kell.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kasnyik Márton
2021. január 25. 06:44 Közélet

A legszűkösebb erőforrásra lenne most szükség az oltókampányban: türelemre

Érdemes lemaradni az oltóversenyben, ha ettől kevesebben utasítják vissza a vakcinát? Néhány gyáron múlik az oltósiker.