Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 23. 13:37 Adat

Csehországban és Szlovákiában újra romlik a járványhelyzet, a magyar fordulat tovább várat magára

A járvány őszi felfutására emlékeztető ütemben növekszik az naponta regisztrált koronavírusos esetek egymillió lakosra jutó hétnapos mozgóátlaga Csehországban és Szlovákiában. A szlovák adat ráadásul rekordszintet mutatott az elmúlt napokban, az országban a novemberi tömeges tesztelések ellenére sem sikerült tehát megfogni a járványt. Jó hír viszont, hogy az esetszámok Magyarországon és Lengyelországban továbbra is csökkennek.

A fentebbi adatokat azonban továbbra is erős fenntartásokkal érdemes csak figyelembe venni, ugyanis a pozitív tesztek aránya még mindig nagyon magas a régióban. A probléma különösen Lengyelországban súlyos, de az alábbi görbék visszatükrözik a mintavételekkel kapcsolatos magyar adatközlések esetlegességét is.

A járvány lefutását némileg késleltetve, de a teszteléssel kapcsolatos anomáliáktól függetlenül követi a koronavírushoz köthető napi halálesetek száma. E mutató szerint is jelentősen romlott a helyzet Csehországban és különösen Szlovákiában, ahol viszonylag alacsony szinten stagnált a mutató november közepe óta, de az utóbbi napokban hirtelen megkétszereződött a végzetes kimenetelű esetek száma. Lengyelországban továbbra is csökken a halálesetek száma, Magyarországon azonban még mindig csak a járvány tetőzésére következtethetünk az idősor alapján (sőt, az elmúlt hét nap adatai a helyzet romlását sejtetik, a halálozások hétnapos mozgóátlaga rekord magasra nőtt).

Magyarországon az érdemi járványügyi óvintézkedések november 11. óta, vagyis hat hete érvényben vannak, időszerű lenne tehát a fordulat a régiós tapasztalatok alapján: az októberben fokozatosan szigorító Csehországban és Lengyelországban november közepére rendre sikerült a halálozási adatok tendenciáját csökkenőre változtatni, Szlovákiában pedig viszonylag alacsony szinten tartani. Messzemenő következtetéseket azonban aligha tehetünk a környező országok helyzete alapján, hiszen a járvány felfutása során hozott óvintézkedések mértéke, jellege és ütemezése meglehetősen különböző, ráadásul szinte mindenütt van egy-egy rendhagyó elem – a csehek például az EU és a NATO segítségét kérték az egészségügyi rendszerük megerősítésére, a lengyelek korhatárhoz kötött kijárási korlátozásokat vezettek be, a szlovákok tömeges tesztelési programot hirdettek, míg Magyarországon talán a leginkább említésre méltó különlegesség, hogy az intézkedéseket nem fokozatosan, hanem egy-egy nagyobb csomagban vezették be, a többi visegrádi országhoz képest viszonylag sokára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIngyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belülMinden ország a maga módján próbálja elejét venni a járvány további súlyosbodásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.