Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 14. 12:04 Világ

Ingyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belül

Bár a visegrádi régió minden országát súlyosan érinti a járvány második hulláma, a vírus terjedését fékező intézkedésekben érdekes különbségek vannak. Szlovákiában a november 15-én lejáró kijárási tilalmat széles körű, többlépcsős teszteléssel kombinálták az elmúlt három hétben, a következőkben pedig a határokon vezethet be szigorú ellenőrzést az ország, ahova csak negatív teszteredménnyel lehet majd belépni. Csehországban a hetek óta tartó korlátozások érdemben nem változtak, a szükségállapotnak azonban a jelenlegi szabályok szerint jövő héten vége lesz, de persze dönthetnek még hosszabbításról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása CsehországbanCsehországban és Szlovákiában a járvány megfékezésének bizonytalan jelei látszódnak, hazánkra és Lengyelországra még ez sem mondható el.

Lengyelországban sem történt az utóbbi napokban érdemi változás, hatályban vannak még például a régióban egyedi, életkorhoz kötött kijárási korlátozások.

A magyar kormány a héten jelentős intézkedésekre szánta el magát, többek között bevezette az éjszakai kijárási tilalmat, a távoktatást a közép- és felsőfokú iskolarendszerben, korlátozta a turizmust és vendéglátást, illetve a szabadidős tevékenységeket. A kiskereskedelmet viszont egyelőre még csak a nyitvatartási idő rövidülése érinti, miközben a régió többi országában az alapellátáson kívüli boltok is bezárni kényszerültek. Ugyanakkor

magyar jellegzetesség az ingyenes közterületi parkolás bevezetése,

igaz, ez sem teljesen eredeti ötlet, mivel az első hullám márciusi kezdetekor osztrák városok vezettek be hasonló helyi intézkedéseket, még mielőtt Magyarországon is kikapcsolták volna a parkolóórákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményeiBár az új fertőzöttek száma sajnos nem mérvadó adat, Csehországban mintha meglenne a fordulat.

Világ covid-19 kijárási korlátozás koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki