Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 14. 12:04 Világ

Ingyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belül

Bár a visegrádi régió minden országát súlyosan érinti a járvány második hulláma, a vírus terjedését fékező intézkedésekben érdekes különbségek vannak. Szlovákiában a november 15-én lejáró kijárási tilalmat széles körű, többlépcsős teszteléssel kombinálták az elmúlt három hétben, a következőkben pedig a határokon vezethet be szigorú ellenőrzést az ország, ahova csak negatív teszteredménnyel lehet majd belépni. Csehországban a hetek óta tartó korlátozások érdemben nem változtak, a szükségállapotnak azonban a jelenlegi szabályok szerint jövő héten vége lesz, de persze dönthetnek még hosszabbításról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása CsehországbanCsehországban és Szlovákiában a járvány megfékezésének bizonytalan jelei látszódnak, hazánkra és Lengyelországra még ez sem mondható el.

Lengyelországban sem történt az utóbbi napokban érdemi változás, hatályban vannak még például a régióban egyedi, életkorhoz kötött kijárási korlátozások.

A magyar kormány a héten jelentős intézkedésekre szánta el magát, többek között bevezette az éjszakai kijárási tilalmat, a távoktatást a közép- és felsőfokú iskolarendszerben, korlátozta a turizmust és vendéglátást, illetve a szabadidős tevékenységeket. A kiskereskedelmet viszont egyelőre még csak a nyitvatartási idő rövidülése érinti, miközben a régió többi országában az alapellátáson kívüli boltok is bezárni kényszerültek. Ugyanakkor

magyar jellegzetesség az ingyenes közterületi parkolás bevezetése,

igaz, ez sem teljesen eredeti ötlet, mivel az első hullám márciusi kezdetekor osztrák városok vezettek be hasonló helyi intézkedéseket, még mielőtt Magyarországon is kikapcsolták volna a parkolóórákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményeiBár az új fertőzöttek száma sajnos nem mérvadó adat, Csehországban mintha meglenne a fordulat.

Világ covid-19 kijárási korlátozás koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.