Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 14. 12:04 Világ

Ingyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belül

Bár a visegrádi régió minden országát súlyosan érinti a járvány második hulláma, a vírus terjedését fékező intézkedésekben érdekes különbségek vannak. Szlovákiában a november 15-én lejáró kijárási tilalmat széles körű, többlépcsős teszteléssel kombinálták az elmúlt három hétben, a következőkben pedig a határokon vezethet be szigorú ellenőrzést az ország, ahova csak negatív teszteredménnyel lehet majd belépni. Csehországban a hetek óta tartó korlátozások érdemben nem változtak, a szükségállapotnak azonban a jelenlegi szabályok szerint jövő héten vége lesz, de persze dönthetnek még hosszabbításról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd látszani a hetekkel ezelőtti lezárások hatása CsehországbanCsehországban és Szlovákiában a járvány megfékezésének bizonytalan jelei látszódnak, hazánkra és Lengyelországra még ez sem mondható el.

Lengyelországban sem történt az utóbbi napokban érdemi változás, hatályban vannak még például a régióban egyedi, életkorhoz kötött kijárási korlátozások.

A magyar kormány a héten jelentős intézkedésekre szánta el magát, többek között bevezette az éjszakai kijárási tilalmat, a távoktatást a közép- és felsőfokú iskolarendszerben, korlátozta a turizmust és vendéglátást, illetve a szabadidős tevékenységeket. A kiskereskedelmet viszont egyelőre még csak a nyitvatartási idő rövidülése érinti, miközben a régió többi országában az alapellátáson kívüli boltok is bezárni kényszerültek. Ugyanakkor

magyar jellegzetesség az ingyenes közterületi parkolás bevezetése,

igaz, ez sem teljesen eredeti ötlet, mivel az első hullám márciusi kezdetekor osztrák városok vezettek be hasonló helyi intézkedéseket, még mielőtt Magyarországon is kikapcsolták volna a parkolóórákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményeiBár az új fertőzöttek száma sajnos nem mérvadó adat, Csehországban mintha meglenne a fordulat.

Világ covid-19 kijárási korlátozás koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hobot Péter
2021. szeptember 22. 17:44 Világ

A Csendes-óceánon nyíltan izmozik egymással a világ két legnagyobb gazdasági hatalma

A kínai fegyverkezést az ország gazdasági növekedése hajtja, ami nyugatról nézve most már komolyan fenyegető lett.

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Fontos

Avatar
2021. szeptember 24. 16:33 Közélet

Már szinte zsebben van az szja-visszatérítés, de ebben semmi meglepő nincs

A magyar gazdaságnak a földbe kellene állnia, hogy ne teljesüljön a gyerekes családoknak egyszeri pénzesőt hozó kritérium - írja elemző szerzőnk.

Váczi István
2021. szeptember 24. 06:33 Közélet

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt

Nemzetközi példák alapján nehéz belátni, miért kerül annyiba a Déli Körvasút egyik szakasza, mint amennyit az állam a teljes magyar vasúti rendszerre költ egy évben.

Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.