Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 16. 10:18 Adat

Egy látványos ábra arról, hogyan gyorsult fel a koronavírus miatti halálesetek számának növekedése

Amióta tart a koronavírus-világjárvány, folyamatosan hallani a kételkedőket is, akik szerint túlreagálta a világ a helyzetet, hiszen más betegségekben akár többen is meghalnak egy adott évben.

Leggyakrabban az influenzát hozzák fel példának (több szempontból is téves alapokon) mint cseppfertőzéssel terjedő, adott esetben halálos szövődményeket okozó fertőzést.

Az alábbi dinamikus grafikonon január elejétől követhető végig, hogy világszerte hány áldozatot szedtek különböző betegségek. Az alább kiválasztottak közül év elején még a malária volt a vezető halálok, és a Covid-19 csak márciustól kezdett felfelé ugrálni a rangsorban.

Április másodikán előzte meg az influenzát, 26-án a maláriát, azóta pedig sajnos folyamatosan növelte előnyét a koronavírus.

Abszolút értelemben ugyanakkor minden bizonnyal továbbra sem a fentiek a vezető halálokok, hanem az olyan betegségek, mint az iszkémiás szívbetegség, az agyvérzés és az obstruktív krónikus tüdőbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2016-ban az alábbiak voltak a vezető halálokok:

Adat halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Bucsky Péter
2020. október 27. 10:03 Adat, Támogatói tartalom

Minden tizedik forintunkat már online költöttük idén

A koronavírus-járvány az online kereskedelemben óriási növekedést hozott Magyarországon.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fontos

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.