Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 16. 10:18 Adat

Egy látványos ábra arról, hogyan gyorsult fel a koronavírus miatti halálesetek számának növekedése

Amióta tart a koronavírus-világjárvány, folyamatosan hallani a kételkedőket is, akik szerint túlreagálta a világ a helyzetet, hiszen más betegségekben akár többen is meghalnak egy adott évben.

Leggyakrabban az influenzát hozzák fel példának (több szempontból is téves alapokon) mint cseppfertőzéssel terjedő, adott esetben halálos szövődményeket okozó fertőzést.

Az alábbi dinamikus grafikonon január elejétől követhető végig, hogy világszerte hány áldozatot szedtek különböző betegségek. Az alább kiválasztottak közül év elején még a malária volt a vezető halálok, és a Covid-19 csak márciustól kezdett felfelé ugrálni a rangsorban.

Április másodikán előzte meg az influenzát, 26-án a maláriát, azóta pedig sajnos folyamatosan növelte előnyét a koronavírus.

Abszolút értelemben ugyanakkor minden bizonnyal továbbra sem a fentiek a vezető halálokok, hanem az olyan betegségek, mint az iszkémiás szívbetegség, az agyvérzés és az obstruktív krónikus tüdőbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2016-ban az alábbiak voltak a vezető halálokok:

Adat halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.