Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 16. 10:18 Adat

Egy látványos ábra arról, hogyan gyorsult fel a koronavírus miatti halálesetek számának növekedése

Amióta tart a koronavírus-világjárvány, folyamatosan hallani a kételkedőket is, akik szerint túlreagálta a világ a helyzetet, hiszen más betegségekben akár többen is meghalnak egy adott évben.

Leggyakrabban az influenzát hozzák fel példának (több szempontból is téves alapokon) mint cseppfertőzéssel terjedő, adott esetben halálos szövődményeket okozó fertőzést.

Az alábbi dinamikus grafikonon január elejétől követhető végig, hogy világszerte hány áldozatot szedtek különböző betegségek. Az alább kiválasztottak közül év elején még a malária volt a vezető halálok, és a Covid-19 csak márciustól kezdett felfelé ugrálni a rangsorban.

Április másodikán előzte meg az influenzát, 26-án a maláriát, azóta pedig sajnos folyamatosan növelte előnyét a koronavírus.

Abszolút értelemben ugyanakkor minden bizonnyal továbbra sem a fentiek a vezető halálokok, hanem az olyan betegségek, mint az iszkémiás szívbetegség, az agyvérzés és az obstruktív krónikus tüdőbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2016-ban az alábbiak voltak a vezető halálokok:

Adat halálozás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Torontáli Zoltán
2021. október 24. 07:04 Adat

Mítosz vagy valóság, hogy Ausztriában olcsóbb az Aldi és a Lidl?

Sorozatunk újabb részében a nagy bevásárlással most azt a városi legendát teszteljük, miszerint Hegyeshalom után olcsóbb ugyanaz az élelmiszer.

Hajdu Miklós
2021. október 22. 16:22 Adat

Tombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhít

A román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.