Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. március 10. 11:16 Világ

A termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztól

Az Európai Unió földgázfelhasználásának 90 százalékát importálja, Oroszország részesedése 40 százalék. Kifejezetten a gázimporton belül az orosz arány 45 százalék, míg a kőolajnál ez 27, a szénnél 46 százalék. Ez az az orosz energiafegyver, amelyet Ukrajna megtámadása után az EU minél előbb szeretne hatástalanítani, ezért az Európai Bizottság kedden előállt egy javaslatcsomaggal, amelyben részletezi, hogyan válhat Európa függetlenné az orosz fosszilis energiahordozóktól, elsősorban a földgáztól.

A mostani fűtési szezonra már biztosított az elegendő gáz, de hogy a következőben se fagyjon meg Európa, a terv szerint az uniós gáztározókat október 1-ig 90 százalékos szintre fel kell tölteni. Annak érdekében, hogy a Gazprom tulajdonában lévő tározók töltöttsége se maradjon el ettől, ezeket a létesítményeket a javaslat szerint stratégiai infrastruktúrává kell nyilvánítani, azaz korlátozzák a tulajdonos vállalat döntési szabadságát. (A Gazprom uniós tározóinak töltöttsége jelenleg csak 16 százalékos, szemben a többi 44 százalékos szintjével, ami felveti a piactorzító szándékot.)

A javaslat fontos része a források diverzifikációja, vagyis az orosz import egy részének lecserélése más forrásra. A cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelésével 50 milliárd köbméter orosz eredetű behozatal váltható ki, míg a csővezetékeken keresztül 10 milliárd, már ebben az évben. A biometán termelésének felfuttatásával további 3,5 milliárd köbméterrel csökken az importkényszer.

A számítás szerint 14 milliárd köbmétert lehetne spórolni egyebek mellett azzal, ha az uniós otthonokban egy fokkal alacsonyabbra állítják a termosztátokat, a hőszivattyúk gyorsított telepítésével pedig 1,5 milliárdot, szintén már az idén. Az áramtermelésben a szél- és naperőművek felgyorsított telepítésével 20 milliárd köbméter földgáz importja váltható ki 2022-ben.

A dokumentum tartalmaz egy 2030-as kitekintést is, hiszen a politikai nyilatkozatok szerint ekkorra tartják reálisnak az orosz energiaimporttól való teljes megszabadulást. Az alternatív forrásból érkező importszámok (50+10 milliárd köbméter) itt is ugyanazok, ezen az időtávon ugyanis már a megújuló energiaforrások felpörgetésén van a hangsúly. Az évtized végére a biometán már 35 milliárd köbméter importált földgázt helyettesíthet, míg a megújuló forrásból előállított hidrogén – amelynek egy része importból származna – 34-68,5 milliárdot. (Látszik, hogy ez a terv legbizonytalanabb része, a zöld hidrogén gazdaságos előállítása ugyanis egyelőre nem megoldott.)

Ekkorra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését szolgáló intézkedések nyomán a nap- és szélerőművek 170 milliárd köbméter földgáz importját teszik feleslegessé az áramtermelésben. A háztartásoknál ez az érték 35 milliárd köbméter, köszönhetően az említett hőszivattyúknak. A lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása további 38 milliárd köbmétert vált ki, amelyet a már említett egyfokos fűtési spórolás 10 milliárddal toldana meg 2030-ban. (A csökkenésnek valószínűleg az az oka, hogy a tervek megvalósulása esetén az évtized végén már kevesebb lakásban fűtenek majd gázzal, mint jelenleg.)

Ezt biztosan nem hallja örömmel, aki már eddig is erősen spórolni kényszerült a fűtéssel, de az legalább jó hír, hogy az Európai Bizottsága ezúttal abszolút nyitott a nehéz helyzetben lévő fogyasztók – a lakosság, valamint a kis és közepes vállalkozások – megsegítésére. A dokumentumban szereplő adat szerint február közepéig a tagállami intézkedések 71 millió háztartás és több millió vállalkozás terheit enyhítették.

A célok elérése érdekében az Európai Bizottság az energiaintenzív iparágakban olyan innovációkat támogatna, amelyek a fosszilis energiahordozók kiváltását célozzák, és szükségesnek tartják az ilyen energiatermelést szolgáló projektek rövidített és egyszerűsített engedélyezését. Erről májusban jelenik majd meg egy bizottsági ajánlás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost már látszik, hogy az orosz gázszállítások előrejelezték a háborútA szerződések alapján a Gazpromnak meghatározott mennyiséget kell szállítania. Ettől eltérhet ugyan, de később pótolnia kell. Az elmúlt napokban ez történik, a korábbi ár dupláján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb gáz jön Magyarországra a háború kezdete óta, mint a télen bármikorNapi átlagban nagyjából ötödével több gáz érkezik Magyarországra az orosz invázió megindítása óta, mint az azt megelőző egy hétben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül a rezsicsökkentés jutott rögtön Orbán Viktor eszébe a háborúrólHa az Oroszország elleni szankciók miatt még tovább emelkedne a gáz ára, lényegében fenntarthatatlanná válna a rezsicsökkentés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ biogáz energiaárak földgáz hidrogén megújuló energia orosz-ukrán konfliktus Oroszország rezsicsökkentés Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.