Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 2. 08:49 Adat, Pénz

Több gáz jön Magyarországra a háború kezdete óta, mint a télen bármikor

Napi átlagban nagyjából ötödével több gáz érkezik Magyarországra az orosz invázió megindítása óta, mint az azt megelőző egy hétben. A behozatal növekedését ráadásul a kivitel nem követte le, sőt eleinte csökkent az export. Ennek eredményeként az országban maradó importgáz mennyisége jelenleg magasabb, mint a télen eddig bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül a rezsicsökkentés jutott rögtön Orbán Viktor eszébe a háborúrólHa az Oroszország elleni szankciók miatt még tovább emelkedne a gáz ára, lényegében fenntarthatatlanná válna a rezsicsökkentés.

Érdekesség, hogy az import iránya nem úgy alakult át, ahogy elsőre sejtenénk. Az Ausztriából érkező gáz mennyisége például látványosan csökken, Szerbia felől viszont jóval nagyobb mennyiség jött, mint korábban. A mérleg nyelve azonban Ukrajna volt: 

míg a háború előtt az ukrán-magyar vezetéken hetekig kifelé áramlott a gáz, az invázió megindításának másnapján megfordult az irány, és jelentős mennyiségben importáltunk abból az irányból.

Más kérdés, hogy kedden megint változott a helyzet: az FGSZ Zrt. adatai szerint ismét tőlünk szállítanak gázt Ukrajnába, beáramlás van viszont Szlovákia felől, ahonnan az elmúlt napokban nem érkezett az energiahordozóból.

A növekedés eredményeként összességében az elmúlt napokban 27-30 millió köbméter gáz jött be különböző irányokból az országba. Ez egyébként egyáltalán nem sok: 2020-21 telén csak Ukrajna felől rendszeresen többet importáltunk ennél. Sőt, az idén január elején-február végén is volt egy rövid időszak, amikor a napi behozatal meghaladta ezt a mennyiséget.

Ám akkor az import egy jelentős része ment is tovább a környező országokba, azaz valójában csak tranzitról beszélhetünk. Most viszont a kivitel nem ugrott meg párhuzamosan a behozatallal, így fordulhatott elő, hogy a nettó import több hónapos csúcsra emelkedett.

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ennek a magyarázata minden bizonnyal legalább részben az, hogy túl sok gáz nincs már a tárolókban, legalábbis ahhoz képest, amit az elmúlt években megszokhattunk az évnek ebben az időszakában. Bár a bő 1,6 milliárd köbméternyi tartalék a hazai fogyasztáshoz képest nem kevés, ám ennek több mint a fele stratégiai tartalék, amihez nem lehet csak úgy hozzányúlni. A kereskedelmi készlet így viszont annyira már nem sok.

Emellett szinte biztosan a kereskedők is számolnak egy olyan forgatókönyvvel, hogy a háború, illetve az amiatt hozott szankciók következtében leállnak, vagy legalábbis csökkennek az orosz szállítások. Így amíg lehet, inkább nagyobb mennyiségben próbálnak vásárolni.

Más kérdés, hogy ez a mennyiség még mindig csak az elmúlt hónapokhoz képest magas. Ezen a télen ugyanis a szokottnál sokkal kisebb volt a gázimport, vélhetően a rendkívül magas ár miatt. Így a mostani megnövekedett behozatal mellett még mindig elég aktívan használjuk a hazai tartalékokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz földgáz háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Egészen egyoldalú iparszerkezeti folymatokra utal a statisztikai hivatal friss jelentése.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.