Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 2. 08:49 Adat, Pénz

Több gáz jön Magyarországra a háború kezdete óta, mint a télen bármikor

Napi átlagban nagyjából ötödével több gáz érkezik Magyarországra az orosz invázió megindítása óta, mint az azt megelőző egy hétben. A behozatal növekedését ráadásul a kivitel nem követte le, sőt eleinte csökkent az export. Ennek eredményeként az országban maradó importgáz mennyisége jelenleg magasabb, mint a télen eddig bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül a rezsicsökkentés jutott rögtön Orbán Viktor eszébe a háborúrólHa az Oroszország elleni szankciók miatt még tovább emelkedne a gáz ára, lényegében fenntarthatatlanná válna a rezsicsökkentés.

Érdekesség, hogy az import iránya nem úgy alakult át, ahogy elsőre sejtenénk. Az Ausztriából érkező gáz mennyisége például látványosan csökken, Szerbia felől viszont jóval nagyobb mennyiség jött, mint korábban. A mérleg nyelve azonban Ukrajna volt: 

míg a háború előtt az ukrán-magyar vezetéken hetekig kifelé áramlott a gáz, az invázió megindításának másnapján megfordult az irány, és jelentős mennyiségben importáltunk abból az irányból.

Más kérdés, hogy kedden megint változott a helyzet: az FGSZ Zrt. adatai szerint ismét tőlünk szállítanak gázt Ukrajnába, beáramlás van viszont Szlovákia felől, ahonnan az elmúlt napokban nem érkezett az energiahordozóból.

A növekedés eredményeként összességében az elmúlt napokban 27-30 millió köbméter gáz jött be különböző irányokból az országba. Ez egyébként egyáltalán nem sok: 2020-21 telén csak Ukrajna felől rendszeresen többet importáltunk ennél. Sőt, az idén január elején-február végén is volt egy rövid időszak, amikor a napi behozatal meghaladta ezt a mennyiséget.

Ám akkor az import egy jelentős része ment is tovább a környező országokba, azaz valójában csak tranzitról beszélhetünk. Most viszont a kivitel nem ugrott meg párhuzamosan a behozatallal, így fordulhatott elő, hogy a nettó import több hónapos csúcsra emelkedett.

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ennek a magyarázata minden bizonnyal legalább részben az, hogy túl sok gáz nincs már a tárolókban, legalábbis ahhoz képest, amit az elmúlt években megszokhattunk az évnek ebben az időszakában. Bár a bő 1,6 milliárd köbméternyi tartalék a hazai fogyasztáshoz képest nem kevés, ám ennek több mint a fele stratégiai tartalék, amihez nem lehet csak úgy hozzányúlni. A kereskedelmi készlet így viszont annyira már nem sok.

Emellett szinte biztosan a kereskedők is számolnak egy olyan forgatókönyvvel, hogy a háború, illetve az amiatt hozott szankciók következtében leállnak, vagy legalábbis csökkennek az orosz szállítások. Így amíg lehet, inkább nagyobb mennyiségben próbálnak vásárolni.

Más kérdés, hogy ez a mennyiség még mindig csak az elmúlt hónapokhoz képest magas. Ezen a télen ugyanis a szokottnál sokkal kisebb volt a gázimport, vélhetően a rendkívül magas ár miatt. Így a mostani megnövekedett behozatal mellett még mindig elég aktívan használjuk a hazai tartalékokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz földgáz háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.