Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 2. 08:49 Adat, Pénz

Több gáz jön Magyarországra a háború kezdete óta, mint a télen bármikor

Napi átlagban nagyjából ötödével több gáz érkezik Magyarországra az orosz invázió megindítása óta, mint az azt megelőző egy hétben. A behozatal növekedését ráadásul a kivitel nem követte le, sőt eleinte csökkent az export. Ennek eredményeként az országban maradó importgáz mennyisége jelenleg magasabb, mint a télen eddig bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül a rezsicsökkentés jutott rögtön Orbán Viktor eszébe a háborúrólHa az Oroszország elleni szankciók miatt még tovább emelkedne a gáz ára, lényegében fenntarthatatlanná válna a rezsicsökkentés.

Érdekesség, hogy az import iránya nem úgy alakult át, ahogy elsőre sejtenénk. Az Ausztriából érkező gáz mennyisége például látványosan csökken, Szerbia felől viszont jóval nagyobb mennyiség jött, mint korábban. A mérleg nyelve azonban Ukrajna volt: 

míg a háború előtt az ukrán-magyar vezetéken hetekig kifelé áramlott a gáz, az invázió megindításának másnapján megfordult az irány, és jelentős mennyiségben importáltunk abból az irányból.

Más kérdés, hogy kedden megint változott a helyzet: az FGSZ Zrt. adatai szerint ismét tőlünk szállítanak gázt Ukrajnába, beáramlás van viszont Szlovákia felől, ahonnan az elmúlt napokban nem érkezett az energiahordozóból.

A növekedés eredményeként összességében az elmúlt napokban 27-30 millió köbméter gáz jött be különböző irányokból az országba. Ez egyébként egyáltalán nem sok: 2020-21 telén csak Ukrajna felől rendszeresen többet importáltunk ennél. Sőt, az idén január elején-február végén is volt egy rövid időszak, amikor a napi behozatal meghaladta ezt a mennyiséget.

Ám akkor az import egy jelentős része ment is tovább a környező országokba, azaz valójában csak tranzitról beszélhetünk. Most viszont a kivitel nem ugrott meg párhuzamosan a behozatallal, így fordulhatott elő, hogy a nettó import több hónapos csúcsra emelkedett.

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ennek a magyarázata minden bizonnyal legalább részben az, hogy túl sok gáz nincs már a tárolókban, legalábbis ahhoz képest, amit az elmúlt években megszokhattunk az évnek ebben az időszakában. Bár a bő 1,6 milliárd köbméternyi tartalék a hazai fogyasztáshoz képest nem kevés, ám ennek több mint a fele stratégiai tartalék, amihez nem lehet csak úgy hozzányúlni. A kereskedelmi készlet így viszont annyira már nem sok.

Emellett szinte biztosan a kereskedők is számolnak egy olyan forgatókönyvvel, hogy a háború, illetve az amiatt hozott szankciók következtében leállnak, vagy legalábbis csökkennek az orosz szállítások. Így amíg lehet, inkább nagyobb mennyiségben próbálnak vásárolni.

Más kérdés, hogy ez a mennyiség még mindig csak az elmúlt hónapokhoz képest magas. Ezen a télen ugyanis a szokottnál sokkal kisebb volt a gázimport, vélhetően a rendkívül magas ár miatt. Így a mostani megnövekedett behozatal mellett még mindig elég aktívan használjuk a hazai tartalékokat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz földgáz háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Bucsky Péter
2024. március 30. 04:34 Adat, Élet

Elsőre megbukott, másodikra hasít a Bubi Budapesten

Nyolcszor többen használják a megújított rendszerben a kerékpármegosztást, mint korábban.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.