Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2022. március 1. 16:13 Pénz

Az orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkább

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Oroszország ellen gazdasági szankciók sokaságát fogadták el a nyugati államok, köztük a SWIFT elszámolási rendszerből való kizárást. Ezek drasztikusan befolyásolják Oroszország nyersanyag exportját, többek között a Magyarországra hozott földgáz mennyiségét is.

Magyarország helyzete – másik négy tengeri kijárattal nem rendelkező ország, Ausztria, Csehország, Szerbia és Szlovákia mellett – a legnehezebbek között van Európában, mivel

ha részlegesen vagy teljesen leáll az orosz import, azt rövidtávon gyakorlatilag nem tudjuk teljesen pótolni.

A SWIFT rendszerről való leválásnak a következményei a gázkereskedelem elszámolása szempontjából véleményem szerint az alábbi lehet:

  1. Oroszország tovább szállítja a földgázt és elfogadja a halasztott fizetést.
  2. Oroszország tovább szállítja a földgázt és alternatív csatornákon kéri a törlesztést. Ezek lehetnek külföldi (pl. kínai) intézmények és bankok, amelyek nincsenek listázva, esetleg készpénz, arany vagy barter megállapodások.
  3. Oroszország teljesen vagy részlegesen csökkenti a gázszállításokat.

Egyelőre nem látszik, hogy mi fog bekövetkezni, de nem szabad elfelejteni, hogy a gáztermelés fizikai lekapcsolásának komoly operatív következményei vannak. Lefojtani egy gázkutat a termelési egység későbbi kitermelési kapacitására és magára a lelőhely fizikai állapotára (földalatti gáznyomás) is hathat.

Ha Oroszország leállítaná a teljes EU exportot, az becslésem szerint a teljes belföldi termelési kapacitás 5-10 százalékának elveszítésével is járhatna. Arról nem is beszélve, hogy az EU exportnak megfelelő évi 170-180 milliárd köbméter földgázt nem lehet eltárolni. A gázkitermelés – csövön való szállítás és feldolgozás – folyamatos üzemre van felépítve. A gázszállítás leállítása a szerződés orosz részről történő felmondását is jelentheti, márpedig Oroszország az elmúlt bő 50 évben nagyon ügyelt arra, hogy megbízható szállítónak tüntesse fel magát.

Közép-Európa energiaellátása erősen függ az orosz földgáztól. A következő ábra azt mutatja, hogy az egyes közép-kelet európai országok mekkora mértékben vásároltak orosz földgázt, és milyen életben lévő hosszú-távú szerződéseik vannak.

Az orosz gáztól való függés (2016)

Fontos kiemelni, hogy egyes országok esetében fontos az újraértékesítés volumene (Ausztria, Szlovákia, Magyarország), így a saját fogyasztásukon felül is vehetnek orosz földgázt. Mivel a közép-kelet európai régió az EU gázrendszerének a tagja, a probléma az egész kontinenst érinti.

A 2020-as év a koronavírus-járvány miatt nem teljesen reprezentatív, a 2021-2022-es földgáz fogyasztási mennyiség ennél magasabb lehet, de ez volt a legfrissebb elérhető adat, emiatt ezt vettem alapul.

Végezetül érdemes rátekinteni a következő táblázatra, ami egész Európa gázellátását mutatja. Becslésem szerint a jelenlegi kapacitások (LNG kikötő, tárolók, interkonnektorok) mellett Európa legfeljebb 150 milliárd köbméter LNG-t tud vásárolni. Ez a saját termelés felfuttatása nélkül legalább 130 milliárd köbméter orosz földgáz behozatalát követeli meg.

Rövidtávon tehát

a fogyasztás fenntartásával nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül.

Viszont sok mindent tehetünk, hogy ez az egyensúlyi helyzet 10 éven belül drasztikusan megváltozzon. Erről fog szólni a következő írásom.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gáz gázszállítás orosz-ukrán konfliktus swift Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.