Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 12. 13:43 Adat

Turisták nélkül maradhat Budapest a nyáron, de Balaton és Horvátország iránt újra nagy az érdeklődés

Békés nyár elébe nézhetnek a fővárosiak, a belvárosban és a főbb látványosságok körül megszokott turista-tömegek idén valószínűleg elkerülik Budapestet. Erre nem csak a szállodaüzemeltetők becslései utalnak, hanem a külföldi és belföldi internetezők keresési tevékenysége is, ami többek között a turistaforgalom előrejelzésében is jól használható információ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

A budapesti szállodák legfőbb küldőpiacain ugyanis jelentősen csökkent az online érdeklődés a magyar főváros iránt. Idén márciusra az Egyesült Államokat kivéve minden fontosabb országban többéves mélypontra süllyedt a Budapesttel kapcsolatos keresési forgalmak mértéke, és érdemi növekedés az ezt követő két hónapban sem történt.

 

 

A fővárosi szállásadókat a belföldi turisták se fogják kisegíteni a Google adatai szerint. A magyar felhasználók körében is jelentősen visszaestek március közepén az utazás kategóriába sorolt keresések Budapesttel kapcsolatban. Igaz, az utóbbi hetekben némi emelkedést mért itt a Google, de a főváros iránti belföldi érdeklődés még mindig alacsony.

 


Ugyanakkor némi bizakodásra lehet okuk a Balaton-környéki turisztikai vállalkozásoknak: az elmúlt négy év tendenciáit nézve jól látszik, hogy jellemzően május végén, június elején indul növekedésnek a tó iránti internetes érdeklődés, ami a fentebbi ábra tükrében idén sem marad el. Mindeközben a magyarok Horvátország iránti érdeklődését is megtépázta a járvány a március és május közepi hetekben (az alábbi ábrán jól látszik az ebben az időszakban egyébként szokatlan visszaesés), igaz, a Google legfrissebb adatai szerint ez lassan visszaépülni látszik.

 

 

Visszatérve a külföldi turistákra, Európán belül a legnagyobb verseny a német utazók elcsábításáért folyik, akik toronymagasan a legtöbb pénzt fordítják turisztikai célokra az uniós országok között. A kihívásban a legmélyebben érintett országok pedig a turizmustól leginkább függő Ciprus, Horvátország és Málta. A németországi keresési forgalmak arról árulkodnak, hogy e három népszerű nyaralóhely közül Horvátország akár viszonylag jól is járhat a járvány nyomán kialakult változásokkal.

 


A két déli szigetországot övező online érdeklődés Németországban ugyanis az elmúlt években tapasztalthoz képest jelentősen csökkent az utóbbi hetekben. Ehhez képest a szárazföldön, akár személyautóval is megközelíthető Horvátországra a németek az utóbbi hetekben már a korábbi évek azonos időszakaihoz hasonló gyakorisággal kerestek rá, ami végső soron arra utal, hogy a magyarok által is kedvelt célpont idén nyáron is aránylag jó szezonra számíthat, a versenytársaihoz képest legalábbis.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest Google Trends koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.