Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 31. 13:19 Világ

Még a nagy olajvállalatoknak is sok, amennyire a Trump-kormány lazítja a környezetvédelmi előírásokat

Még több súlyosan üvegházhatású gáz kerülhet a levegőbe Trump-kormányzat egyik meglepő új terve miatt, ráadásul anélkül, hogy bármit is meggyújtanának, elégetnének az amerikaiak. Az amerikai környezetvédelmi minisztérium (EPA) ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy lazítani fog egy olyan szabályozáson, ami a földgáz lehetséges szivárgását korlátozta annak kitermelése és szállítása során. A földgáz pedig jobbára metánból áll, aminek a szén-dioxidhoz képest sokkal (amíg le nem bomlik néhány évtized alatt, akár 60-szor) erősebb üvegházhatása van, ha elégetetlenül kerül a légkörbe.

A Washington Post beszámolója szerint ha a terv valóra válik, leginkább a gázipari cégeken fog múlni, hogy mennyi metán szivárog a csövekből, tározókból és egyéb műszaki berendezésekből a levegőbe. A környezetvédelmi hivatal egyik munkatársa szerint csak szükségtelen és redundáns szabályok eltörléséről van szó, hiszen a metán értékes nyersanyag, így aztán az iparágnak is az az érdeke, hogy minimalizálja a földgáz szivárgását, és maximalizálja a felhasználását.

A cégek körében azonban nem egyöntetűen pozitívak az intézkedésre adott reakciók. A Trump-kormányzat becslése szerint is mindössze évi 16 millió dollárt takarítana meg az egész szektor a tervezett változtatások miatt, miközben itt nem ritkák a százmilliárd dolláros forgalmú vállalatok.

Az Obama-kormányzat idejében életbe lépett szigorítások eltörlése elsősorban a legkisebb földgáz-piaci cégek számára kedvezhet, amelyek többnyire Texas, Oklahoma és Louisiana területén rendkívül kis mennyiségben termelnek ki a fosszilis energiahordozókat. A New York Times-nak nyilatkozó szakértő szerint e vállalkozások számára valóban jelentős költség az eddigi szabályozási környezetnek megfelelő berendezéseket és eljárásokat alkalmazni, főleg az alacsony olajárak időszakában. A lazább előírásokkal viszont növekedhet a gyakran helyi családok kezében lévő cégek jövedelmezősége.

A másik oldalon az olaj- és gázipar óriásvállalatai, többek között a BP, a Shell és az Exxon állnak. Ezek a cégek úgy számolnak, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése mellett a földgáz-üzemű erőműveknek jelentős szerepe lehet még, mivel viszonylag tisztán működtethetők, és szélcsend vagy borús idő esetén a későbbiekben az egyre nagyobb jelentőségű szél- és naperőművek ideiglenes helyettesítői lehetnek. A nagyvállalatok számára tehát

egyáltalán nem előnyös, ha a csorba esik a gáz egyelőre, a fosszilis energiahordozók között viszonylagosan jó megítélésén.

A mostani tervezet már nem az első olyan elképzelése a Trump-kormánynak, ami az állam környezetvédelmi kérdésekből való kivonulására vonatkozik. Nem is olyan régen, júniusban még az erőművek szén-dioxid kibocsátására vonatkozó, szintén Obama idejében bevezetett szövetségi szabályokon lazított a környezetvédelmi hivatal, kedvezvén a szénerőművek és -bányák működésének. A múlt héten az is okozott némi megrökönyödést, hogy az alaszkai Tongass-erdőben engedélyeznék a fakitermelést.

De nem csak a klímaváltozással kapcsolatos szabályokban történtek jelentős enyhítések, hanem a természetvédelem más területén is: például a grizzly medvéket a Trump-kormányzat kivonta védett állatok köréből 2017-ben, amire per indult az államigazgatás ellen, és végül néhány hete ismét védettséget élveznek a medvék. De a közelmúltban az USA jelképét, a kopasz sast is levették a listáról, a környezetvédők szerint indokolatlanul. Jó néhány hasonló intézkedés olvasható Trump környezetvédelmi politikájáról szóló Wikipédia oldalon, érdemes beleolvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump gázipar globális felmelegedés környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.