Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 4. 10:10 Élet, Közélet

Éleződik az osztályharc: most már az Auchanban is felmerült a sztrájk

Teljesen mást gondol a jövő évre tervezett béremelésről az Auchan és a dolgozók jelentős részét tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Sáling József, a KASZ elnöke azt mondta nekünk, az áruházlánc összességében mintegy 8 százalékkal tervezi megemelni a bértömegét, ahhoz azonban 25 százalékos növelés kellene, hogy az alkalmazottak megkapják, amit szeretnének.

Az Auchannál összesen 6500 ember dolgozik, jelentős részük a garantált bérminimumot kapja, azaz bruttó 161 ezer (nettó 107 ezer) forintot visz haza. Náluk körülbelül havi 30 ezer forintot jelent az a különbség, ami most a cég és a szakszervezet elképzelései között van. A garantált bérminimumot jövőre ugyan bruttó 180 ezer forintra kell emelni, vagyis nettó 107 ezer helyett 120 ezer forintot keresnek majd a dolgozók, ám ők ennél jóval többet szeretnének kiharcolni.

A felek jövő hét kedden ülnek újra tárgyalóasztalhoz, és ha akkor sem közelednek egymáshoz az elképzelések, keményebb fellépésre szánhatják el magukat a dolgozók.

Az Auchan tavaly 15 százalékkal emelte a fizetéseket, amivel előzte a többi kiskereskedelmi vállalatot. Arra azonban nem számított, hogy idén 25 százalékkal kötelezően emelni kellett a garantált bérminimumot, és ezzel a korábbi 15 százalékos előnye eltűnt. A riválisokhoz hasonlóan a magasabb béreket az Auchan csak úgy tudja kigazdálkodni, hogy az előírt minimumon tart mindenkit, akit csak lehet, illetve a kilépő alkalmazottak helyére nem vesz fel újakat. Emiatt a dolgozók terhelése jelentősen nő. Feszültséget okoz az is, hogy a megemelt garantált bérminimum közelebb került a magasabb beosztásokban dolgozók bérszintjéhez.

A Tescónál hasonló okok vezettek arra, hogy a cég dolgozóinak jelentős része szeptember 8-án és 9-én sztrájkba lépett, és a lánc komoly forgalomkiesést szenvedett el. Akkor szombat estére a 206 boltból 27-et átmenetileg be kellett zárni, és a szakszervezetek szerint a munkabeszüntetés támogatottsága a dolgozók között 80 százalékos volt.

A felek itt is folyamatosan tárgyalnak, legutóbb hétfőn ültek asztalhoz, de nekik sem sikerült megállapodniuk, az egyeztetéseket október 13-án folytatják. A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a Tescónál mindenki legalább bruttó 180 ezer forintot keressen, és bővítsék a létszámot, mert ott is nagy a teher a dolgozókon. Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondja, nem változtak a követeléseik, és látnak esélyt arra, hogy sikerül megállapodni a Tescóval.

A kiskereskedelmi forgalom egyébként a Központi Statisztikai Hivatal friss becslése szerint augusztusban 4,6 százalékkal emelkedett. Továbbra is a tartós fogyasztási cikkeket is tartalmazó csoport húzza az ágazatot, ebben a termékkörben 7,7 százalékos volt az augusztusi növekedés, az élelmiszerek forgalma csak 2,9, az üzemanyagoké pedig 2,6 százalékkal nőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet auchan kiskereskedelem szakszervezet sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.