Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 8. 16:10 Világ

Az olajból és gázból meggazdagodott norvégok kiszállnak az olajipari befektetésekből

Norvégia, Nyugat-Európa legnagyobb olaj és gázkitermelő országa kezdettől fogva nem költi el azonnal, hanem befekteti az állami olaj- és gázmezők termeléséből származó pénzt, és csak a hozamból vesz ki az állami szükségleteknek megfelelően. A befektetési alapot a jövőre célozva Állami Nyugdíjalapnak nevezik, és a vagyona jelenleg 1000 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 281 ezer milliárd forint körül van. Ez durván hétszerese a magyar GDP-nek.

A norvégok most úgy döntöttek, hogy kiszállnak minden kisebb olajipari befektetésükből, ami azt jelenti, hogy 8 milliárd dollár értékben adnak el 134 cég részvényeiből. Három kivétel marad, igaz, ezek pont a legnagyobb olajipari társaságok: a Shell, a BP és a Total. Ugyancsak független a döntéstől, hogy a norvég állami olajvállalat az Equinor (korábban Statoil) többsége állami kézben marad.

A fosszilis energiahordozókból való kiszállást azzal indokolják, hogy az ország vagyonát függetlenebbé szeretnék tenni a szektor jövőjétől, de cáfolják, hogy a részvények várható értékcsökkenése miatt menekülnének ki az iparágból – írja a BBC.

A kormány döntését a norvég parlamentnek még jóvá kell hagynia, mint ahogy arról is minden évben parlamenti döntés szükséges, hogy a hozamból mennyit vesznek ki az állami jóléti kiadások fedezésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lett olajbányászból világverő innovatív klímakutató nemzet a norvég?Kristin Danielsen, a Norvég Kutatási Tanács nemzetközi igazgatója elmondja.

Az alap mindig átlátható módon fektette be az állami pénzeket, és erkölcsi megfontolásokra is többször hivatkozott a döntéseinél, a dohányiparba például ezért nem szállt be. Az viszont érdekes morális csavar a történetben, hogy pont az olajból szerzett pénzeket vonják (nagyjából) ki a világ olajiparából, részben igazodva a környezettudatosság elveihez, de közben a norvég mezők kitermelése akár külső cégeknek adott jogokkal, és állami háttérrel is folytatódik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ befektetés gáz környezetvédelem norvégia olaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.