Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. november 24. 15:35 Közélet, Világ

Az átlagember nem tudja, hogy a monetáris politikát eszik, vagy isszák

Már egy ideje téma a világban, hogy a központi bankoknak sokkal érthetőbben kellene kommunikálniuk az üzeneteiket a lakosság felé. Ezt most egy új tanulmány is megerősítette, amiből kiderült, hogy egy átlagos brit állampolgárnak nem sok fogalma van arról, hogy mit csinál a monetáris politika – írja a Bloomberg.

A svájci jegybank egyik közgazdásza, Adriel Jost egy brit felmérés alapján megvizsgálta, hogy az átlagember mennyit tud a Bank of England működéséről. Mint kiderült, elég hiányos a tudásuk. Olyanokat kérdeztek tőlük például, hogy a kamatemelés rövid távon lassítja-e az árak növekedését, hogy ki határozza meg a kamatszintet, és hogy mi köze a jegybanknak a kormányhoz. A megkérdezettek 60-80 százalékban rossz választ adtak vagy azt mondták, nem tudják.

November közepén egy kommunikációs konferenciát is szervezett az Európai Központi Bank a téma köré, ahol a jegybankárok arról beszélgettek, hogy hogyan lehetne a lakosságot ilyen bonyolult dolgokról világosan tájékoztatni. Nem csak azért, hogy értsék, mi folyik a gazdaságban, hanem azért is, hogy a jegybankárokról alkotott véleményük megalapozott legyen.

A felmérés szerint a központi bankról kicsit több információval rendelkezők többnyire támogatják a monetáris politikai döntéshozókat, míg a fiatalok, különösen a női megkérdezettek, és azok, akik alsóbb társadalmi rétegekből jönnek, kevésbé elégedettek vele.

Ugyanezen az említett konferencián persze előkerült az odüsszeuszi és a delphoi előretekintő iránymutatás (forward guidance) is, ami például pont két olyan szakzsargon, amely bonyolult összefüggésben a görög mitológiához hasonlítja a monetáris politikát. Odüsszeuszi iránymutatásnak mondják azt, amikor egy jegybank konkrét mennyiségi célokat fogalmaz meg, és delphoinak, amikor burkoltan, konkrét ígéretek nélkül adnak leírást a monetáris politika jövőbeli irányáról. Ez persze egy laikusnak, aki nem foglalkozik a jegybankkal, nem egyértelmű.

A tanulmány készítője szerint senkit sem lehet tanulásra kényszeríteni. Egyszerűen nincs, ami arra ösztönözze az embereket, hogy a monetáris politikáról tanuljanak, különösen, ha elégedettek annak munkájával. Ráadásul szerinte a monetáris politikai tudásra kevésbé van szükség a mindennapi döntések során, mint pénzügyi ismeretekre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ jegybank monetáris politika Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.