Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 31. 17:53 Pénz

Csak úgy habzsolja az irodaházakat az OTP, nagyon mennek az ingatlanalapok

Újabb irodakomplexumot vásárol a Váci úton az OTP Ingatlanbefektetési Alap. A társaság még múlt pénteken jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy megvenné a BSR irodaházat. A hivatal azóta jóvá is hagyta a tranzakciót, mivel semmi olyat nem talált, ami indokolná a vizsgálatot.

Az alapkezelő GVH-s beadványában 4 toronyból álló „A” kategóriás irodaházként jellemezte az épületet, amiben 22 ezer négyzetméter iroda mellett egy kétszintes teremgarázs és üzletek vannak.

Az OTP ingatlanalapja kifejezetten kedveli a váci úti irodaházakat, idén már vettek is egy ilyet kicsit közelebb a belvároshoz. A West End Business Center július végén került a társasághoz a WING Zrt., a Morgan Stanley Real Estate Investing és a CC Real konzorciumától.

Az ingatlanbefektetési alap lényege, hogy a – gyakran lakossági – befektetők pénzéből különböző ingatlanokat vásárol, a bérleti díjból pedig hozamot fizet. Előfordulhat az is, hogy az ingatlan drágulásából is részesednek a befektetők, ami az utóbbi évek után különösen indokolt lenne, ezért az ilyen alapok egyre kedveltebbek.

 

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint az idén szeptemberben kb. 1000 milliárd forintnyi vagyona volt az ingatlanalapoknak. Ez csak az elmúlt évben 300 milliárd feletti növekedést jelent, az öt évvel ezelőtti állapothoz képest pedig háromszoros a vagyonbővülés. 

Az OTP Ingatlanbefektetési Alap a nagyobb piaci szereplők között van: eszközeinek értéke szeptemberben 195 milliárd forint volt, igaz ennek csak fele ingatlan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.