Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 31. 12:14 Adat, Közélet

A Covid-hullám után Budapest lenyomta Bécset és Prágát Airbnb-ben

Nagyon megy Budapesten a platformszolgáltatókon (főleg Airbnb és Booking) keresztüli rövidtávú szálláskiadás, a növekedést azonban derékba törhetné, ha fél évre korlátoznák a szobakiadás lehetőségét.

Számokban: az Eurostat friss adatai szerint Budapesten 2023-ban 6,72 millió vendégéjszakát töltöttek platformszolgáltatókon keresztül kivett szállásokon, Bécsben 5,78, Prágában pedig csak 4,66 millió volt az érték.

Mi történt? A koronvírus-járvány miatti hullámvölgyből Budapest és Bécs sokkal jobban jött ki, mint Prága. A Portfolio írt részletesen arról, hogy iparági értesülések viszont szerint felmerült, hogy Budapesten évi 150 vagy 180 napban maximálnák a tevékenységet.

Felülnézet: a szállásokon belül az utóbbi években növekszik a platformszolgáltatókon keresztül elérhető kínálat, az arányok ebbe az irányba tolódnak el a hotelek felől, részben azért, mert ezek könnyebben és rugalmasabban válaszolnak a piaci igényekre.

  • A tavasz óta működő Turisztikai Tanácsadó Testület, amely tanácsokat ad a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a Portfolio cikke szerint most azt kérte, hogy az önkormányzatok ne korlátozhassák időben a rövidtávú szálláskiadást. A lehetőség eddig erre megvolt, de egy település sem élt vele.

Mi várható? Amennyiben az Airbnb és Booking platformok budapesti magánszállás-kínálata adminsztratív okok miatt beszűkül, akkor kérdés, hogy az utazásukat tervező turisták hogyan reagálnak, hotelekbe mennek vagy más úti cél után néznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadástA kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet airbnb Bécs Booking Budapest korlátozás Prága turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.