Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

Nem eredményeztek nagyobb szavazatarányt az EP-választásokon a Fidesznek a települési elvonások az önkormányzatok pénzügyi helyzetének és a szavazás eredményeinek elemzése alapján.

Előzmények: a koronavírus-járvány alatt a kormányzat jelentősen megnövelte az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértékét. Korábbi cikkünkben úgy számoltunk, hogy 2022-ben az ellenzéki vezetésű nagyvárosok bevételeinek 8,4 százalékát vonta el ilyen módon a kormány, a fideszes önkormányzatoknál ez az arány 6,2 százalék volt.

  • Kompenzációval ellensúlyozta a kormány az elvonásokat, ezeket egyedi döntések alapján osztották. Egyes kormánypárti megnyilvánulások alapján a források ilyen jellegű elosztása azt a célt is szolgálhatta, hogy a helyieket a kormánypárt megválasztására ösztönözzék.
  • Lázár János tavaly például azt mondta, ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek „akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”.

Miért fontos ez? Akár fordított logika érvényesülése is elképzelhető lett volna, tehát hogy a forráselvonások miatt inkább kiábrándulnak a szavazók, és az ellenzéket választják. A választási eredmények alapján viszont nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük.

Számokban: az alább látható ábrán azt mutatjuk be, hogy a 2019-es és 2024-es választások között hogyan változott a Fideszre leadott szavazatok aránya, illetve hogyan változott az egy lakosra jutó települési önkormányzatoknak biztosított kormányzati forrás 2019 és 2022 között*Az összes települési önkormányzatra vonatkozóan erre az évre érhető el egységesen a zárszámadások adata..

  • A két változó közötti kapcsolat, a korreláció*Ez egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli (illetve plusz/mínusz 0,2 tartományon belüli) érték elhanyagolható kapcsolatot mutat: ez egy vízszintes vonalnak felel meg az ábrán, a plusz/mínusz 1-es érték a függőleges vonal lenne. Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.
     értéke teljesen elhanyagolható (-0,03).

Tágabb kontextus: többféle módon is megvizsgáltuk, hogy van-e kapcsolat a települési önkormányzatok segítése vagy hátráltatása és a Fideszre adott szavazatok, azok változása között. Minden esetben azt kaptuk, hogy nincs érdemi:

  • a Fidesz 2024-es szavazataránya és az egy főre jutó állami támogatás között kapcsolat értéke 0,16;
  • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és az önkormányzati bevételeken belül az állami támogatás arányának változása között -0,01;
  • a Fidesz 2022-es EP-szavazataránya és a településtől elvont szolidaritási hozzájárulás egy főre jutó összege között 0,14;
  • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és a bevételekből elvont szolidaritási hozzájárulás 2019-es aránya között 0,05 volt a korrelációs együttható.

Alulnézet: nem hatott a szolidaritási hozzájárulás a polgármesterek személyére érdemben még az elvonás által leginkább sújtott 30 településen sem. Ugyan a 30 település közül nyolcban cseréltek polgármestert, ezek közül öt esetében függetlent váltott másik független.

  • A leginkább sújtott 30 település tizedében, háromban cserélték le a korábbi fideszes polgármestert, kettőt függetlenre, egyet ellenzékire. 
  • Csupán hatból kettő fideszes településvezető maradt meg a kormány által leginkább megszorított településeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány Budapest elleni bunkósbotja néhány falun is nagyot ütSzámításaink szerint 400 milliárd forintot vett ki a kormány a települések költségvetéséből a szolidaritási hozzájárulással ebben az önkormányzati ciklusban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizettA kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártjaA Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék Fidesz forráselvonás önkormányzati választások önkormányzatok szolidarítási hozzájárulás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Rossz irányba tart a demográfiai fordulat: 2010 óta csak két olyan hónap volt, amikor kevesebb gyerek született, mint idén májusban.

Hajdu Miklós
2024. június 26. 16:14 Közélet

Véglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a neheze

A közgyűlési többség hiányában pártközi megegyezésekre kell majd törekednie a főpolgármesternek, és valószínűleg a kormány pénzügyi nyomása sem enyhül.

Bucsky Péter
2024. június 26. 05:43 Közélet, Vállalat

Gattyán NAV-os ügye kerekítési hiba a világraszóló adóelkerülési trükközéshez képest

Tanulságos lett volna, ha egyértelműen kiderül, szabályos volt-e a ma már luxemburgi központtal működő cégcsoport portugáliai időszaka, de megszüntették az eljárást.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.