Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során, és nincs ez másképp a pártok között vasárnap tartott megmérettetés esetében sem. A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Számokban: -0,68 a Fidesz EP-listájára leadott szavazatok és a legalább érettségizett lakosság arányai közötti korrelációs együttható, ami erős fordított összefüggést jelez. Ez a mutató 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű értéket vehet fel, nullához közelít, ha a két tényező független egymástól, amikor +/-1 közelébe esik, akkor meghatározó kapcsolatot jelez.

  • Az alábbi ábrán minden pont egy-egy települést jelöl, elhelyezkedésük a helyi választási eredmény és iskolázottság függvényében alakul. Az alacsony szóródásuk és az általuk kirajzolt vonal meredeksége is jelzi, hogy erős összefüggésről van szó. Ahol az érettségizettek aránya meghaladja a 60 százalékot, egyáltalán nem tudott többséget elérni a Fidesz.
  • A Fidesz népszerűségének változása minimális, épp csak említésre méltó összefüggést mutat az iskolázottsággal, amit 0,14-es korreláció jelez. A 2022-es választás listás eredményeihez képest a mostani EP-választáson azokon a településeken esett valamivel nagyobb mértékben vissza a kormánypárt népszerűsége, ahol magasabb az érettségizettek aránya.

 

Előzmények: a Fidesz támogatottsága és az iskolázottság közötti összefüggést járási szinten már a 2018-as országgyűlési választás után kimutattuk, ekkor is erős volt a kapcsolat a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság és a kormánypárti szavazatok aránya között. 2022-ben is hasonló megállapításra jutottunk a települési választási és demográfiai adatokat vizsgálva.

Miért fontos ez? Az iskolázottság szintjével sok más társadalmi és gazdasági tényező összefügg, például ahol alacsonyan iskolázott a népesség nagy része, ott a jövedelmek is alacsonyabbak. Nagy valószínűséggel meghatározza továbbá az iskolázottság az államnak, illetve az önkormányzatnak való kiszolgáltatottságot és a propaganda iránti fogékonyságot.

Háttér: egyéni jellemzőket vizsgálunk jobb híján települési szintű adatokkal, így az ökológiai tévkövetkeztetés hibája fenyeget. A területi összefüggések nem szükségképpen érvényesek az egyének szintjén, és a települések elemzésekor ugyanúgy egy egységnek számítanak az aprófalvak (jellemzően ezek a kiugró esetek a fenti ábrákon is), mint a százezres lakosságú megyeszékhelyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a FideszreA népesség képzettsége a járásokban nagyban megmagyarázza a Fidesz-győzelem arányát.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFidesz-tarolással jár együtt az iskolázatlanok magas arányaMinél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 2024-es választások EP-választás Fidesz iskolázottság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.