Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 6. 16:47 Adat

Már mindenféle számítás szerint megelőzi a román minimálbér a magyart

A román minimálbér júliustól valamivel több mint 12 százalékkal emelkedik, a bruttó értéke 3700 lej lesz – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön, amiről a Reuters számolt be.

  • Az eddigi 200 lejről 300 lejre növelik a minimálbér adómentes összegét, jelentette be szintén a miniszterelnök.

Tágabb kontextus: a Transtelex cikke szerint a minimálbér nettó értéke júliustól 2079 lejről 2363 lejre nő, és az emelés 1,87 millió embert érint. A bruttó román minimálbér körülbelül 290 ezer, a nettó 185 ezer forintot ér majd az emelés után.

  • A legalacsonyabb romániai bérek így idén már másodszorra nőnek, januárban ugyanis a tavaly hatályos 3000-ről 10 százalékos emeléssel 3300 lejre nőtt az összegük.

Miért fontos ez? A román minimálbér júliustól magasabb lesz a magyarnál bruttóban és nettóban is (a magyar bruttó 266 800, a nettó 177 400 forint), pedig a tavaly decemberi magyarországi emelés mértéke a régiónkban magasnak számított.

Felülnézet: az árkülönbségeket kiszűrő vásárlóerő-paritáson számolva a nettó román minimálbér már januárban megelőzte a magyart, a különbség az emeléssel pedig tovább növekszik. A szűkebb régióban a nettó magyar minimálbér csak a szlovákot előzi meg.

  • 2023-ban a román nettó átlagbérek megelőzték a magyarokat az Eurostat adatai szerint. Tavaly már csak a román társadalom alsó harmada keresett rosszabbul, mint a magyar alsó 30 százalék.

Mi várható? Az elmúlt évek jelentősebb béremelkedése ellenére marad rendre a régiós mezőny alján a magyar bérszínvonal, ezért kérdéses, hogy regionális összehasonlításban mire lesz elég a magyarországi bérek idei, vártnál nagyobb növekedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a 15 százalékos emelés, a régiós mezőny alján vergődik a magyar minimálbérA visegrádi négyek és Románia mezőnyében a régiós negyedik hely nem változott 2014-hez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétólViszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fizetés minimálbér Románia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 13:25 Vállalat

Olcsó elektromos autók árasztják el Európát, vagy felvizezik a bírságszabályokat?

A környezetvédelmi szabályok további enyhítését kérik a gyártók, de olcsóbb modellek tömeges piacra dobása révén is elkerülhetik a büntetést.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.