Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 28. 13:21 Adat, Élet

Kiemelkedik a magyar minimálbér-emelés az uniós mezőnyből

Az uniós mezőnyben is kiemelkedő tavalyi reálbércsökkenés után idén már reálbérnövekedés jöhet, és az ilyen összehasonlításban szintén kiemelkedő minimálbér-emelés jelentős reálbér-növekedést jelenthet majd a hazai minimálbéreseknek.

Mi történt? 2023-ban a minimálbéresek reálbére számos uniós tagállamban csökkent a magas infláció miatt, ugyanakkor 2024-ben már reálbér-növekedésre számíthatnak a legkevesebbet keresők a legtöbb EU-tagállamban – derül ki a Eurofound gyűjtéséből.

 
  • Abból a 22 tagállamból, ahol állami szinten határozzák meg a minimálbért, nominális értelemben Magyarországon volt a negyedik legmagasabb emelés az idén, és várhatóan reál értelemben is legmagasabbak között lesz a növekedés.

Tágabb kontextus: Magyarországon egyévnyi csökkenés után tavaly szeptemberben nőtt éves alapon először a bérek értéke reál értelemben.

  • Csak három EU-tagállamban volt nagyobb a reálbércsökkenés, mint Magyarországon az Európai Bizottság munkaerőpiaci jelentése szerint 2023 második negyedévében.
  • Idén viszont már növekedés lehet, a jegybank decemberi Inflációs jelentése például 2,8-3,7 százalékos reálbér-növekedéssel számol az idén.

Felülnézet: a G7 gyűjtése alapján az előrejelzések átlagában idén mintegy 11 százalékkal fognak nőni a bruttó keresetek átlagosan, ami alacsonyabb a minimálbér 15 százalékos emelkedésénél.

Miért fontos ez? Az Eurostat adatai szerint 2017-ben a magyar minimálbér még az átlagbér 44,5 százalékát tette ki, 2021-ben viszont már csak a 40,5 százalékát.

  • 2022-ben az arány 42 százalékra nőtt, 2024-ben pedig az előrejelzések alapján újra az átlaghoz való közeledésre lehet számítani.
  • A régiónkban 2010-hez képest a közelmúltig minden országban felzárkóztak a legkisebb bérek az átlagbérekhez, a legnagyobb mértékben Romániában, a legkisebb mértékben Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai isAz eddigi tervek és véglegesített emelések alapján a lengyel, a román, a bolgár és a cseh minimálbér vásárlóereje is nőhet jövőre a magyaré mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük10 helyett 32 százalékos tanárbéremelés jöhet, de ha így lesz, valójában egyelőre az is csak egy évek óta zajló lecsúszás mérséklését hozhatja el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet bér bérek béremelés Európai Unió minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.