Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 28. 13:21 Adat, Élet

Kiemelkedik a magyar minimálbér-emelés az uniós mezőnyből

Az uniós mezőnyben is kiemelkedő tavalyi reálbércsökkenés után idén már reálbérnövekedés jöhet, és az ilyen összehasonlításban szintén kiemelkedő minimálbér-emelés jelentős reálbér-növekedést jelenthet majd a hazai minimálbéreseknek.

Mi történt? 2023-ban a minimálbéresek reálbére számos uniós tagállamban csökkent a magas infláció miatt, ugyanakkor 2024-ben már reálbér-növekedésre számíthatnak a legkevesebbet keresők a legtöbb EU-tagállamban – derül ki a Eurofound gyűjtéséből.

 
  • Abból a 22 tagállamból, ahol állami szinten határozzák meg a minimálbért, nominális értelemben Magyarországon volt a negyedik legmagasabb emelés az idén, és várhatóan reál értelemben is legmagasabbak között lesz a növekedés.

Tágabb kontextus: Magyarországon egyévnyi csökkenés után tavaly szeptemberben nőtt éves alapon először a bérek értéke reál értelemben.

  • Csak három EU-tagállamban volt nagyobb a reálbércsökkenés, mint Magyarországon az Európai Bizottság munkaerőpiaci jelentése szerint 2023 második negyedévében.
  • Idén viszont már növekedés lehet, a jegybank decemberi Inflációs jelentése például 2,8-3,7 százalékos reálbér-növekedéssel számol az idén.

Felülnézet: a G7 gyűjtése alapján az előrejelzések átlagában idén mintegy 11 százalékkal fognak nőni a bruttó keresetek átlagosan, ami alacsonyabb a minimálbér 15 százalékos emelkedésénél.

Miért fontos ez? Az Eurostat adatai szerint 2017-ben a magyar minimálbér még az átlagbér 44,5 százalékát tette ki, 2021-ben viszont már csak a 40,5 százalékát.

  • 2022-ben az arány 42 százalékra nőtt, 2024-ben pedig az előrejelzések alapján újra az átlaghoz való közeledésre lehet számítani.
  • A régiónkban 2010-hez képest a közelmúltig minden országban felzárkóztak a legkisebb bérek az átlagbérekhez, a legnagyobb mértékben Romániában, a legkisebb mértékben Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai isAz eddigi tervek és véglegesített emelések alapján a lengyel, a román, a bolgár és a cseh minimálbér vásárlóereje is nőhet jövőre a magyaré mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük10 helyett 32 százalékos tanárbéremelés jöhet, de ha így lesz, valójában egyelőre az is csak egy évek óta zajló lecsúszás mérséklését hozhatja el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet bér bérek béremelés Európai Unió minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.