Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 28. 13:21 Adat, Élet

Kiemelkedik a magyar minimálbér-emelés az uniós mezőnyből

Az uniós mezőnyben is kiemelkedő tavalyi reálbércsökkenés után idén már reálbérnövekedés jöhet, és az ilyen összehasonlításban szintén kiemelkedő minimálbér-emelés jelentős reálbér-növekedést jelenthet majd a hazai minimálbéreseknek.

Mi történt? 2023-ban a minimálbéresek reálbére számos uniós tagállamban csökkent a magas infláció miatt, ugyanakkor 2024-ben már reálbér-növekedésre számíthatnak a legkevesebbet keresők a legtöbb EU-tagállamban – derül ki a Eurofound gyűjtéséből.

 
  • Abból a 22 tagállamból, ahol állami szinten határozzák meg a minimálbért, nominális értelemben Magyarországon volt a negyedik legmagasabb emelés az idén, és várhatóan reál értelemben is legmagasabbak között lesz a növekedés.

Tágabb kontextus: Magyarországon egyévnyi csökkenés után tavaly szeptemberben nőtt éves alapon először a bérek értéke reál értelemben.

  • Csak három EU-tagállamban volt nagyobb a reálbércsökkenés, mint Magyarországon az Európai Bizottság munkaerőpiaci jelentése szerint 2023 második negyedévében.
  • Idén viszont már növekedés lehet, a jegybank decemberi Inflációs jelentése például 2,8-3,7 százalékos reálbér-növekedéssel számol az idén.

Felülnézet: a G7 gyűjtése alapján az előrejelzések átlagában idén mintegy 11 százalékkal fognak nőni a bruttó keresetek átlagosan, ami alacsonyabb a minimálbér 15 százalékos emelkedésénél.

Miért fontos ez? Az Eurostat adatai szerint 2017-ben a magyar minimálbér még az átlagbér 44,5 százalékát tette ki, 2021-ben viszont már csak a 40,5 százalékát.

  • 2022-ben az arány 42 százalékra nőtt, 2024-ben pedig az előrejelzések alapján újra az átlaghoz való közeledésre lehet számítani.
  • A régiónkban 2010-hez képest a közelmúltig minden országban felzárkóztak a legkisebb bérek az átlagbérekhez, a legnagyobb mértékben Romániában, a legkisebb mértékben Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai isAz eddigi tervek és véglegesített emelések alapján a lengyel, a román, a bolgár és a cseh minimálbér vásárlóereje is nőhet jövőre a magyaré mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük10 helyett 32 százalékos tanárbéremelés jöhet, de ha így lesz, valójában egyelőre az is csak egy évek óta zajló lecsúszás mérséklését hozhatja el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet bér bérek béremelés Európai Unió minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 9. 11:28 Adat

Magyarország is elődöntős lenne az Eb-n, ha a stadionokon múlna

Mindössze három olyan ország vett részt az Európa-bajnokságon, ahol az elmúlt tíz évben több stadionfejlesztés valósult meg, mint Magyarországon.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.