Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 20. 09:14 Adat, Élet

Nem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai is

Régiós trendet követ Magyarország azzal, hogy a jövőre várható infláció felett emelkedik a minimálbér összege, de egyes közgazdászok szerint ennek az a kockázata, hogy hosszabb távon is fennmarad a magasabb infláció.

Mi történt? Csütörtökön a munkaadók és a szakszervezetek megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

  • A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik bruttó 232 ezer forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800).

Miért fontos ez? Bár erre vonatkozóan nincs rendszeres időközönként hivatalos adatközlés, a KSH 2022-ben közzétett adatai szerint akkoriban csaknem minden ötödik teljes munkaidőben alkalmazásban álló, mintegy 569 ezer ember keresett legfeljebb bérminimumot.

  • Más, a minimálbér értékéhez kötött juttatások is emelkednek decembertől, mint például a gyed, a gyod, a táppénz vagy az álláskeresési járadék, ahogy az a Pénzcentrum gyűjtéséből kiderül.

Tágabb kontextus: a régiónkban már idén is volt rá példa, hogy év közben emelték a legalacsonyabb béreket: Romániában például októbertől 10 százalékkal emelkedett a minimálbér.

  • A lengyel és a bolgár minimálbér várhatóan 20, a cseh pedig 9-12 százalékkal nő 2024-től.
  • Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarországon 5,2, Romániában és Lengyelországban 6, Bulgáriában 4, Csehországban pedig 3 százalék körüli infláció várható, tehát mindenhol nőni fog a minimálbérek reálértéke.

Igen, de: A magasabb emelések és a régiós országokra jellemző gyenge termelékenységnövekedés kombinációjának kockázata a magasabb infláció elhúzódása vagy az alacsonyabb foglalkoztatási szint fennmaradása – mondta Geoff Gottlieb, a Nemzetközi Valutaalap regionális képviselője a Reutersnek.

  • Ezért szerinte a fiskális politikára és a szociális intézkedésekre, nem pedig a minimálbér emelésére kellene fókuszálni az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók támogatása érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 350-400 ezres minimálbér közép-európai helyben járásra lehet elég a következő évekbenSoknak tűnhet első ránézésre a 2027-re megcélzott minimálbér, de az eddigi magyarországi trendek és a nemzetközi példák tükrében egyáltalán nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet minimálbér-emelés régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.