Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 20. 09:14 Adat, Élet

Nem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai is

Régiós trendet követ Magyarország azzal, hogy a jövőre várható infláció felett emelkedik a minimálbér összege, de egyes közgazdászok szerint ennek az a kockázata, hogy hosszabb távon is fennmarad a magasabb infláció.

Mi történt? Csütörtökön a munkaadók és a szakszervezetek megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

  • A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik bruttó 232 ezer forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800).

Miért fontos ez? Bár erre vonatkozóan nincs rendszeres időközönként hivatalos adatközlés, a KSH 2022-ben közzétett adatai szerint akkoriban csaknem minden ötödik teljes munkaidőben alkalmazásban álló, mintegy 569 ezer ember keresett legfeljebb bérminimumot.

  • Más, a minimálbér értékéhez kötött juttatások is emelkednek decembertől, mint például a gyed, a gyod, a táppénz vagy az álláskeresési járadék, ahogy az a Pénzcentrum gyűjtéséből kiderül.

Tágabb kontextus: a régiónkban már idén is volt rá példa, hogy év közben emelték a legalacsonyabb béreket: Romániában például októbertől 10 százalékkal emelkedett a minimálbér.

  • A lengyel és a bolgár minimálbér várhatóan 20, a cseh pedig 9-12 százalékkal nő 2024-től.
  • Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarországon 5,2, Romániában és Lengyelországban 6, Bulgáriában 4, Csehországban pedig 3 százalék körüli infláció várható, tehát mindenhol nőni fog a minimálbérek reálértéke.

Igen, de: A magasabb emelések és a régiós országokra jellemző gyenge termelékenységnövekedés kombinációjának kockázata a magasabb infláció elhúzódása vagy az alacsonyabb foglalkoztatási szint fennmaradása – mondta Geoff Gottlieb, a Nemzetközi Valutaalap regionális képviselője a Reutersnek.

  • Ezért szerinte a fiskális politikára és a szociális intézkedésekre, nem pedig a minimálbér emelésére kellene fókuszálni az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók támogatása érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 350-400 ezres minimálbér közép-európai helyben járásra lehet elég a következő évekbenSoknak tűnhet első ránézésre a 2027-re megcélzott minimálbér, de az eddigi magyarországi trendek és a nemzetközi példák tükrében egyáltalán nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet minimálbér-emelés régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.