Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 20. 09:14 Adat, Élet

Nem csak Magyarországon ér majd többet a minimálbér, de vannak ennek kockázatai is

Régiós trendet követ Magyarország azzal, hogy a jövőre várható infláció felett emelkedik a minimálbér összege, de egyes közgazdászok szerint ennek az a kockázata, hogy hosszabb távon is fennmarad a magasabb infláció.

Mi történt? Csütörtökön a munkaadók és a szakszervezetek megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

  • A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik bruttó 232 ezer forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800).

Miért fontos ez? Bár erre vonatkozóan nincs rendszeres időközönként hivatalos adatközlés, a KSH 2022-ben közzétett adatai szerint akkoriban csaknem minden ötödik teljes munkaidőben alkalmazásban álló, mintegy 569 ezer ember keresett legfeljebb bérminimumot.

  • Más, a minimálbér értékéhez kötött juttatások is emelkednek decembertől, mint például a gyed, a gyod, a táppénz vagy az álláskeresési járadék, ahogy az a Pénzcentrum gyűjtéséből kiderül.

Tágabb kontextus: a régiónkban már idén is volt rá példa, hogy év közben emelték a legalacsonyabb béreket: Romániában például októbertől 10 százalékkal emelkedett a minimálbér.

  • A lengyel és a bolgár minimálbér várhatóan 20, a cseh pedig 9-12 százalékkal nő 2024-től.
  • Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarországon 5,2, Romániában és Lengyelországban 6, Bulgáriában 4, Csehországban pedig 3 százalék körüli infláció várható, tehát mindenhol nőni fog a minimálbérek reálértéke.

Igen, de: A magasabb emelések és a régiós országokra jellemző gyenge termelékenységnövekedés kombinációjának kockázata a magasabb infláció elhúzódása vagy az alacsonyabb foglalkoztatási szint fennmaradása – mondta Geoff Gottlieb, a Nemzetközi Valutaalap regionális képviselője a Reutersnek.

  • Ezért szerinte a fiskális politikára és a szociális intézkedésekre, nem pedig a minimálbér emelésére kellene fókuszálni az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók támogatása érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznekMár decemberben emelkedhetnek a legalacsonyabb fizetések, más kérdés, hogy ezzel az érintettek rosszabbul járnának, mint egy sima bérkompenzációval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 350-400 ezres minimálbér közép-európai helyben járásra lehet elég a következő évekbenSoknak tűnhet első ránézésre a 2027-re megcélzott minimálbér, de az eddigi magyarországi trendek és a nemzetközi példák tükrében egyáltalán nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet minimálbér-emelés régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.